Kadınlar üretimde bir adım öne!..

Kadınlar Ekonomik Kurtuluş Savaşı’nda önde rol alacak.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, ‘Kadınların eşit katılımı ile ülkemiz ekonomisi yüzde 30 büyüyebilir. Kadın girişimcilere yatırım yapmak, onları cesaretlendirmek, rekabet yeteneklerini geliştirmek Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve refah artışına güçlü ivmeler katacaktır’ dedi.

Üretimin önemi konusunda yıllardır yaptığımız uyarılar artık herkesin gündeminde. Sırada bunun bir devrim, “Üretim Devrimi” olduğunu anlamak geliyor. Geçen haftanın ekonomi gündeminde, öznesinde kadınların olduğu iki önemli gelişme yaşandı. Birincisi Halkbank, Türkiye’nin kadın girişimci ekosistemini büyütme hedefiyle “Üreten Kadınlar Yarışması”nı duyurdu. İkincisi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileriyle altı saat süren bir toplantı yaptı. Bu iki konuya mercek tuttuk.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile yaptıkları toplantının çıkışında Leyla Alaton’un söylediği sözler dikkat çekiciydi: “Herkes kendi sektörüyle ilgili dertlerini, problemlerini, zorluklarını anlattı. Rahat bir ortamda herkes birbirinin sektörüyle ilgili şeyler öğrendi. Kendi sektörünüzün dışında bir dünya yok zannediyorsunuz. Halbuki var. Çok verimli bir toplantı oldu. Sayın Bakan da herkesin söylediğini tek tek not aldı ve cevaplamaya çalıştı.”

YENİ BİR DÖNEMİN HABERCİSİ
Altı saat süren toplantılar, dert anlatmalar, birbirini dinlemeler ve anlamalar, kendinizin dışında dünya olduğunu kabul etmeler, özgün çözümleri ortaklaşa aramalar… Bütün bunlar bize yeni bir dönemi, yeni alışkanlıkları anlatıyor. Emperyalist merkezlerden dayatılan çözümlerin “genel kabul görmüş iktisat bilimi kuralları” başlığı altında çokbilmiş etki ajanları ağzından, plazalardan fırlama kelimelerle sunulup ardından da dostlar alışverişte görsün, iki üç soruyla kestirilip bitirildiği “vizyon” toplantıları döneminin sona erdiği görülüyor. Artık külahların öne konma dönemindeyiz. Sıkıntılarımızı paylaşacağız, sorunlarımıza çözümlerimizi birlikte arayıp geliştireceğiz.

Emine Erdem

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE FIRSATLAR VAR

Toplantının öncülerinden Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, kendisine yönelttiğimiz soruları içtenlikle yanıtladı.

  • Yeni dönemin özellikleri, ekonomik ve sosyal hayatımıza getireceği zorluklarla imkânları nelerdir?

Yeni dönemde büyümeyi sürdürülebilir ve kaliteli kılmak için yüksek enflasyon, faiz, kur sarmalından kurtulmamız gerekiyor. Yatırım, üretim, istihdam ve katma değeri yüksek ihracata odaklanmak zorundayız. Kur artışı hammadde fiyatlarının artmasına, enflasyonun yükselmesine, ülke risk priminin artmasına ve öngörülebilirliğin düşük seviyelere gelmesine neden oluyor. Dünya çapında bir risk ise, pandemiyle birlikte yaşanan parasal genişleme politikalarına dünyadaki merkez bankalarının artık dur diyeceği, daralmanın başlayacağı ve faizlerin artışa geçeceğidir. Bu da TL dahil gelişmekte olan ülke paralarıyla yurtiçi faiz oranları üzerinde risk oluşturuyor. Zorlukların yanında imkânlara gelecek olursak önümüzdeki dönemin en önemli fırsatı Asya’dan yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle dış ticaret rotalarında Türkiye’nin öneminin artması olacaktır. Türkiye’nin ihracattaki pazar payını kalıcı bir şekilde artırması ve kazandığı pazarları koruması gibi fırsatlar var önünde. Ayrıca turist başına gelirde de artışlar gözlemleniyor. Bunlar ülkemize kalıcı döviz girişi ve cari açığın kalıcı şekilde düşürülmesi açısından önemli imkanlar.”

KALKINMADA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  • Yeni döneme kadınların, ekonomiye vurabilecekleri damga nedir?

Araştırmalar kadınların eşit katılımı ile ülkemiz ekonomisinin yüzde 30 büyüyebileceğini ortaya koyuyor. Dünya ölçeğindeyse kadın girişimcilerin 2030 yılına kadar dünya ekonomilerine 13 trilyon dolar ek katkı sağlama potansiyelinin olduğu görülüyor. Kadın girişimcilere yatırım yapmanın, onları cesaretlendirmenin, rekabet yeteneklerini geliştirmenin Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve refah artışına güçlü ivmeler katabileceği çok açık. ‘Kadınların vuracakları damga’ ekonomik kalkınmada sürdürülebilirliği sağlamaktır ki pandemi sonrası dönemde ancak kadınların da katılımı ile mümkün olabilecek bu ivme Türkiye için hayati önem taşımaktadır.

HALKBANK ÜRETEN KADINLARI ÖDÜLLENDİRDİ

Halk Bankası Üreten Kadınlar Yarışması düzenliyor. Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden kadın girişimcilere açık yarışmada, inovasyon ve markalaşma ile ön plana çıkmış, bulunduğu yöreye katkı sağlamış, yöredeki diğer kadın girişimciler için ilham kaynağı olmuş, sıfır atık ve markalaşma ile öne çıkmayı başarmış veya bu nitelikleri ihtiva eden projelerle şirketleşme yönünde somut adımlar atmış girişimler değerlendirilecek. Türkiye’nin önde gelen iş kadınlarından oluşan jürinin belirleyeceği başarılı girişimciler, başta nakdi katkılar olmak üzere girişimlerini büyütecek desteklerle ödüllendirilecek. Ödül töreni 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleşecek. “Kredi Destek Paketi”nin geldiği aşamayı ve “Üreten Kadınlar Yarışması”nı açıkladığı basın toplantısında Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi: “Kurguladığımız finansal imkânlarla projemizin birinci yılının sonunda yani 8 Mart 2022 tarihine kadar 100 bin kadın girişimciye 10 milyar TL kredi hedefi koymuştuk, bunu aşacağımıza inanıyoruz. ‘Üreten Kadınlar’ toplantılarımızla neredeyse her meslek grubundan kadın girişimcinin hayatına dokunma şansı yakaladık, desteklerimizin yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata vesile olduğu harika başarı öykülerine tanıklık ettik. Nakdi ödüllerin yanı sıra girişimci ve kooperatiflere eğitim, pazarlama, iletişim desteği ve avantajlı bankacılık uygulamaları sunacağız. Üreten Kadınlar Akademisi çatısı altında tüm finalistlere kapsamlı girişimcilik eğitimleri vereceğiz. Yarışmamıza katılan kadın kooperatifleri içerisinden seçilenlere ödül törenimizde stant açarak, kendilerini ve ürünlerini tanıtma imkânı sunacağız.”

Sonraki Haber