Kadınlardan Ar-Ge ve yenilik atılımı

Ser Danışmanlık tarafından hazırlanan Türkiye 2021 Ar-Ge ve İnovasyonda Kadın İş Gücü Raporu'na göre, kadınlar Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine 10 yıl öncesine oranla daha fazla katılım gösteriyor

Kadınlardan Ar-Ge ve yenilik atılımı

Rapora göre 2021 Kasım verileri baz alındığında nüfusun yüzde 50’sinden fazlasını oluşturan kadınların toplam iş gücü içindeki oranı yüzde 31 olarak ifade edildi. Kadın nüfusu içinde kadınların iş gücüne katılım oranına bakıldığında ise bu oranın da yüzde 34 olduğu görüldü. Bu oran, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının oldukça düşük olduğunu gösterdi.

Türkiye’de kadın girişimciliğiyle ilgili bir gösterge olarak da değerlendirilebilecek serbest çalışan sayısında verilerin tutulmaya başladığı 2014 yılından itibaren yüzde 22’lik kadın oranında pek bir değişiklik yaşanmadı. 2017 yılında bu oranda yaşanan düşüş sonrasında her yıl biraz artışla 2021 yılında tekrar 2016 seviyesine yaklaşıldı.

Sektörel bazda bakıldığında toplam istihdam içindeki kadın istihdam oranı en yüksek sektörlerin genellikle bakım ve sosyal hizmetleri içeren sektörlere ait olduğu belirtilen raporda, çalışan sayısı yüksek olan sektörlerden ise en fazla oranda kadın istihdam eden sektörlerin sırasıyla eğitim, sağlık, hukuk ve muhasebe, giyim eşyalarının imalatı olduğu ifade edildi.

İmalatla ilgili sektörlerde de ortalama kadın istihdam oranı yüzde 27 olurken, bu sektörler içinde en çok kadın istihdam oranı sırasıyla giyim, gıda, bilgisayar ve elektronik, tekstil ürünleri ve kimya oldu.

Raporda, doğrudan Ar-Ge faaliyetlerinde görev alanların içinde kadın istihdam oranına bakıldığında ise Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine kadınların 10 yıl öncesine oranla daha fazla katılım gösterdiği aktarıldı.

KADIN ORANI YÜZDE 36 OLDU

Raporda, Ar-Ge personeli içinde kadın oranının yüzde 36’ya ulaştığı ve ülkedeki yüzde 34’lük genel istihdam oranının üstüne çıktığına işaret edildi. Yakalanan yüzde 36’lık oranın aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor.

Raporda, yükseköğretimde bu oranın yakalanmasını sağlayan en önemli faktör olarak, yükseköğretimde çalışan yüksek lisans ve lisans mezunlarının içindeki kadın oranının yüzde 50 civarında ve kamu ve yükseköğretimde doktora mezunları içinde kadınların oranın da yüzde 40’ın üstünde olması gösterildi.

Ticari kesime sektörler bazında bakıldığında ise imalat sektöründe Ar-Ge‘de çalışan kadın oranı yüzde 23 iken 2020’de yüzde 28’e çıktı.

PATENTLERİN YÜZDE 25’İ KADINLARIN

Ar-Ge’de kadın istihdamının görece yüksek olduğu diğer sektörlerin tekstil ve gıda olduğu aktarılan raporda, öğrenim durumu açısından bakıldığında imalat sanayiinde en çok yüksek lisanslı ve doktoralı Ar-Ge çalışanları içerisinde kadın oranının yüksek olduğu vurgulandı.

Yüksek teknoloji sektörlerinde ise yüksek lisans ve lisans mezunu olan Ar-Ge çalışanları içindeki kadın oranı yüzde 25’in biraz altında seyretti. Türkiye’de kadınların AB ortalamasına göre en iyi performans gösterdiği alanlardan birinin de patent başvuruları olduğu kaydedilen raporda, Türkiye’de PCT patent başvurularında kadın buluş sahiplerinin oranının yüzde 24 olduğu, bu oranla Türkiye'nin 2021 yılında Avrupa’da 5'inci olduğu aktarıldı.