Kadınların emeği Zeytindalı’nda can buluyor
‘Kadınlarımız ellerindeki ürünlerini kooperatif aracılığıyla satınca çok mutlu oluyorlar, çok daha gayretle üretim yapıyorlar. Kadın kooperatiflerini yaygınlaştırmalıyız. Kadınlarımız cesaret ederse başaracaklarına inanıyorum.’
Hatay’ın Hassa ilçesinde 7 kadın girişimci tarafından kurulan, ‘Hassa Zeytindalı Kadın Girişimi, Yöresel Ürünler Üretim ve İşletme Kadın Kooperatifi’, hem kadınlara istihdam sağlıyor hem de doğal lezzetler sunuyor. Kooperatif üyesi kadınlar, pandemi döneminin ardından harıl harıl çalışmaya başladılar. Bölgedeki kadınların ürettikleri doğal ürünler; salça, nar ekşisi, lahana, üzüm yaprağı, fasulye, zeytinyağı, üreticiden toplanıp kooperatifin tesisinde yemek yapılarak halka sunuluyor.
Kooperatif tesisi, Amanos dağları ve Amik Ovası’nın arasında bulunuyor. Çınar ağaçlarının gölgesinde dinlenebileceğiniz, doğal ürünlerle kahvaltı yapabileceğiniz nezih bir yer. Zeytin Dalı Kadın Kooperatifi Başkanı Fatma Üte, ürünlerinin doğal ve katkısız olduğunu, kadınların ürettikleri ürünleri pazara sunarak birbirlerine destek olduklarını belirtiyor: “Kadınlarımız pazar bulmakta sorun yaşıyorlardı. Tamamen doğal olan ürünleri, hem halkımıza satıyoruz, hem de bu ürünlerden odun ateşinde, katkısız yemek yaparak uygun fiyatlarla halkımıza sunuyoruz. Domates, biber salçası, tuzlu yoğurt, peynir, tereyağı, kesme, üzüm kurusu, üzüm hoşafı, incir pestili, kuru incir, incir reçeli, kekik, kuru nane gibi birçok çeşidimizi kooperatifimizde satışa sunuyoruz. Burada günlük olarak yemek yapan kadın usta aşçılarımız da bulunmaktadır.”
‘KOOPERATİFLER YAYGINLAŞTIRILMALI’
Tesiste 30 kadın çalışıyor. Kadınlar, kendilerine sağlanan bu imkândan dolayı yetkililere çok teşekkür ediyorlar. Üte, kadınlara da şu çağrıyı yapıyor: “Bayanlara çağrımız, evde oturmak yerine böyle girişimlerde yer alsınlar. Eşim bu işe girdiğimde destek çıkmıyordu. Başarıp, başaramayacağımız konusunda endişe içindeydik. Yine çevremde farklı düşünenler vardı. Biz işe başlayıp, başarı sağlayınca başta eşim olmak üzere endişe ile bakanlar da bize destek olmaya başladılar. Biz kırsalda üretim yapan bayanların el emeği göz nuru ürünlerine pazar yaratınca, destek verenlerin oranı her geçen gün arttı. Kadınlarımız ellerindeki ürünlerini kooperatif aracılığıyla satınca çok mutlu oluyorlar, çok daha gayretle üretim yapıyorlar. Kadın kooperatiflerini yaygınlaştırmalıyız. Kadınlarımız cesaret ederse başaracaklarına inanıyorum.”
‘TENCEREDE YEMEK KALMIYOR’
Kooperatifin aşçısı Nesrin Usta da, “Biz burada başkanımız Fatma hanım sayesinde en güzel ürünlerden en güzel yemekleri yapıyoruz. Halka günlük en az 14-15 çeşit yemek yapmaktayız. Bizim yaptığımız yemekleri çalışan arkadaşlar yiyorlar, paket şeklinde evlere servis yapıyoruz. Halkımız genelde yemeklerimizi beğeniyor. Bazen beğenmeyen de çıkıyor ama mutlu olduklarını görüyoruz. Yemekler gün sonunda tenceremizde kalmıyor.”
İLK KEZ YAŞANDI! ÇAM BALINDA SIFIR REKOLTE
Dünya çam balının yüzde 90’ı, Türkiye çam balının ise yüzde 78'ini karşılayan Muğla'da bu yıl ilk defa çam balı üretimi yapılamadı. Yıllık 20 bin tona yakın çam balı üretiminin gerçekleştiği bölgede son iki yıldır devam eden rekolte düşüklüğü bu yıl da sürdü. Üretim yapılamamasının en büyük nedeni, küresel iklim ve kuraklık gösterilirken, çam balı üretiminin yoğun olduğu Marmaris, Milas ve Köyceğiz ilçelerinde yaz aylarında çıkartılan orman yangınları da bal ormanı sahalarının daralmasına neden oldu.
Önceki yıllarda Muğla'nın yerli üreticisi ile diğer illerden gelen arıcılarla birlikte bölgede toplam 3.5 milyon arı kovanı bulunuyordu. Ancak Muğla'nın çeşitli ilçelerinde oluşturulan 'Bal Ormanı' bölgelerinde konaklayan gezgin aracılar, bu yıl Muğla'ya hiç uğramadı.
Üreticiler, bu sene ve geçen yıl çok büyük zarara uğradıklarını, bu yıl da çam balının olmadığını ve sezonu artık kapattıklarını belirtiyorlar. Üreticiler, “Çamda bal yokken insanlar buraya niye gelsin. Havanın sıcak olması değil, kurak olması bizi etkiliyor. Bal yok, kimse de gelmedi." diyorlar.