Kahire Bildirgesi’ne destek verdiler

ABD, Rusya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği'nden Hafter ve müttefiklerinin ateşkes çağrısı yaptığı “Kahire Bildirgesi”ne destek geldi.

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin sahada üst üste yenilgiler yaşamasının ardından, Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Libya'da 8 Haziran'da ateşkes öngören Kahire Bildirgesi'ni açıklamıştı. Bildirgeye destek veren ABD'nin Libya Büyükelçiliği, şu açıklamayı yaptı: “ABD, BM liderliğindeki siyasi diyaloglara dönülmesi ve ateşkesin sağlanması yönündeki Mısır'ın çabalarını ve diğer ülkelerin bu çabalara desteğini memnuniyetle karşılıyor. Tüm tarafları, (bu girişime) iyi niyetle katılmaya, çatışmaları sonlandırmaya ve BM liderliğindeki siyasi diyaloglara dönmeye çağırıyoruz.”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da Moskova’nın, Kahire’nin Libya’da ateşkes girişimini desteklediğini söyledi ve ekledi: “Mısır Cumhurbaşkanı'nın girişiminin ciddi bir siyasi sürecin başlangıcı için sağlam bir temel olduğu görüşündeyiz. Zaten girişimde de durum oldukça ayrıntılı bir şekilde belirtiliyor.”

Libya merkezli News 218 televizyonunun Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, “Suudi Arabistan'ın, Libya krizinin çözümünü amaçlayan Mısır'ın çabalarını” memnuniyetle karşıladığı ve Libya'da 8 Haziran'da ateşkese varılması yönündeki çağrıyı desteklediği belirtildi. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ise Twitter hesabından, bildirgenin “Önemli bir başarı ve uluslararası girişimlere paralel bir adım olduğunu” söyledi. BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Libya'da çatışmaların durmasını ve BM'nin öncülüğünde siyasi çözüm sürecine geri dönülmesini amaçlayan tüm çabaların desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ise yaptığı yazılı açıklamada, Libyalıların akan kanının durmasını ve ateşkesi hedefleyen tüm çabaları memnuniyetle karşıladığını belirtti.

BM gözetiminde 5+5 formatındaki ortak askeri komite görüşmelerinin tamamlanması çağrısında bulunan Ebu Gayt, Libya krizine dış askeri müdahalelerden uzak, ulusal bir çözüm bulunması gerektiğini savundu.

Sonraki Haber