Kahramankazan’da taş ocağı tehlikesi! İkinci bir İliç yaşanmasın

Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki taş ocağı işletmesi nedeniyle köylülerin verimli arazileri kullanılmaz hale geldi, su kuyuları kurudu, hayvancılık ve arıcılık durma noktasına erişti. Vatan Partisi ABB Adayı Utku Reyhan ve beraberindeki heyet, köylülere destek olmak için bölgeye gitti

Ankara, Kahramankazan’a bağlı Orhaniye mahallesinde, Limak Holding tarafından DEM-KAR Maden İnşaat’a kiralanan taş ocağında dinamit patlatılması, çevrede yaşayan vatandaşların tepkisine yol açtı. İşletilen taş ocağı üzerinde devasa göçük ve bölünmeler oluşurken tarlalar da adeta deprem olmuş gibi ikiye bölündü, kullanılamaz hale geldi. Vatan Partisi Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan Adayı Utku Reyhan ile Ankara İl Başkanı Nusret Senem ve beraberindeki heyet, taş ocağından zarar gören mahalleye giderek tarlaları inceledi, muhtar ve köylüleri ziyaret etti. Bölge halkı Vatan Partisi heyetine, taş ocağının olumsuz etkilerini anlattı.

'TARLALAR ÇÖKTÜ'

Vatandaşlar, dinamit patlamaları sonucu adeta deprem etkisiyle evlerinin sarsıldığını, ürünlerinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Orhaniye Mahallesi Muhtarı Alaattin Aydoğan, konuyla ilgili yıllardır mücadele ettiklerini belirterek, “İkinci bir İliç faciası yaşamak istemiyoruz.” dedi. Vatandaşlar, maden ocağını işleten DEM-KAR şirketinin köylülerin arazilerinde de maden arama faaliyeti yürüttüğünü ifade etti. LİMAK tarafından 40 yıla yakın işletilen maden ocağı, rezervin bitmesi sonucu DEM-KAR'a devredilmişti. DEM-KAR şirketi ise maden rezervi bitmesine rağmen çalışmalarını devam ettirdi ve tarım arazilerine doğru sahayı genişletti. Patlamalar sonucu tarım arazilerinin altının boşalmasıyla tarlalar 3 metre çöktü. Çökmenin devam ettiğini belirten köy sakinleri, taş ocağında büyük bir heyelan riskinin oluştuğunu bildirdi.

'BİR GÜÇ ŞİRKETİ KORUYOR'

Muhtar Aydoğan, taş ocağının faaliyetleri sonucunda verimli arazilerin kullanılmaz hale geldiğini, su kuyularının kuruduğunu, hayvancılık ve arıcılık faaliyetinin durma noktasına ulaştığını belirtti. Aydoğan, köy halkı olarak ÇED toplantısında olumsuz görüş verdiklerini, Ankara ve Kahramankazan İlçe Tarım Müdürlüklerinin de uygun değil demesine rağmen madene izin çıktığını anlattı. Ocaktaki usulsüzlüklerle ilgili her aşamada şikayette bulunduklarını ama şirketin her yerde adamlarının olduğunu söyleyen Aydoğan, "Yılmayacağız, çetin cevize çarptılar." diye konuştu. Orhaniye köylüleri, taş ocağında yapılan dinamit patlamalarına, “İkinci bir İliç faciası yaşamak istemiyoruz.” diye tepki gösterdi.

‘KÖYLÜNÜN YANINDA DURUN TAŞ OCAĞINI KAPATIN'

Vatan Partisi ABB Başkan Adayı Utku Reyhan, evleri ve tarlaları zarar gören vatandaşları dinledikten ve bölgede incelemelerde bulunduktan sonra yaptığı açıklamada, “Madenler Türkiyemizin zenginliğidir. Ancak bu taş ocağı hem çevreye hem de köylümüzün geçim kaynaklarına zarar veriyor. Bir şirketin kârı için bunca insanımızın zarar görmesini kabul edemeyiz. Bu ocak faaliyet gösterdikçe buradaki 600'e yakın hanenin geçim kaynağı ortadan kalkıyor.” ifadelerini kullanarak taş ocağının kapatılması çağrısı yaptı.

Sonraki Haber