Kahramanmaraş Altınoba köyülüleri: Şartlar ne olursa olsun buradayız

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi köylerinde de yıkım büyük. Evler, ahırlar yıkıldı, hayvanlar telef oldu.

Birçok köyde çadırlar kuruldu, yardımlar ulaşıyor. Hava koşulları ise zor. Kar ve soğuk, bütün bölgeyi etkisi altına aldı. Köylünün talebi, konteyner kentlerin bir an önce kurulması. Köylere gelen ekipler, ahırlarda tespitler yapıyor, ölçümler alıyor. Hemen hemen ulaşılamayan köy yok gibi.

Göksun’un Altınoba köyünde besicilik yapan Mustafa Kızılırmak, “Bölge insanı hayvanlarıyla bütündür. İşletmeler çok sağlam olmadığı için onlar da dayanamadı. Kimi ahırlar evlerin altında olduğu için ev çökünce hayvanlar da altta kaldı. Hava şartlarından dolayı köylere müdahale gecikti. Geçimimiz sadece hayvancılık. Bunu atlatmalıyız, üretimi yeniden canlandırmak lazım. Ulaşımı güç köyler var. Onlara yem tedariki yapmak lazım. Motivasyonu sağlamak için teşvikler verilmeli.” dedi.

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinin Arslanbey Çiftliği Mahallesi'ndeki 110 haneden 85'i depremde yıkıldı. Köylüler, "Bir de soğukla mücadele ediyoruz. Çadırlarımız buz kesiyor. Devletimiz sağ olsun. Aşama aşama çadırlarımız ve gıdalarımız geldi. Şu an bir eksiğimiz yok. Mahallelerimizin acilen konteynerlere ihtiyacı var." dedi.

MAYAMIZ, KÖKÜMÜZ BURADA

Kızılırmak, toplumun morale ihtiyacı olduğunu, ülkenin tek vücut olmasının önemine vurgu yaptı. Kızılırmak şöyle devam etti: “Bizim sanayimiz tarım ve hayvancılık. Kimse üretmeyi bırakmak istemez. Büyükşehirlerde yığılma olmamalı. Burada ekonomi biter o zaman. Pazarcık’ta her kapıda yüzlerce koyun var. Bunları kenara bırakıp büyük şehirlere gidersek ne olur? Hep akıllar burada kalacak. Daha güvenilir evler, barınaklar olmalı. Taş yerinde ağrır. Şartlar ne olursa olsun buradayız. Dedelerimiz ne mücadeleler verdi yine de gitmedi. Kendi yerimizde kalalım. Mayamız, kökümüz burada bizim. Bugün hayvanları üretemezsek ne yiyeceğiz? Toplumu buralara tahliye edelim. Bana koyun başı 500 lira destek vermesinler. Girdi maliyetleri düşsün.”

Kahramanmaraş'ın mahallelerinde yaralar sarılmaya çalışılıyor. Berit Dağı eteğinde bulunan Göksun ilçesine bağlı Ericek Mahallesi'ndeki evler, 7,6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli ikinci depremde büyük hasar gördü.

KÖYLÜLER ‘SARIKIZ’IN TEDAVİSİ İÇİN YARDIM BEKLİYOR

Göksun'a bağlı Arslanbey Çiftliği Mahallesinde enkaz altından çıkarılan ve ayağındaki yara nedeniyle kalkamayan "Sarıkız" isimli ineğe vatandaşlar gözü gibi bakıyor.

Depremde mahallede yaşayan 72 yaşındaki Mustafa ile Fadime Baz çiftinin evi ve altında bulunan ahır yıkıldı. Vatandaşlar depremin 7. gününde enkazdan "Sarıkız"ın sesinin gelmesinin ardından Göksun Belediyesine haber verdi. Mahalleye gelen iş makinaları enkazı açmalarının ardından sarıkıza ulaştı. Halat bağlanarak enkazdan kurtarılan Sarıkız’ın yürüyemediği belirlendi. Mahalle sakini Sertan Gökçek, "Onlar sarıkız ismini verdikleri ineklerine gözleri gibi bakarlardı. Enkazdan Mustafa amcayı çıkardık. Ev çökerken sobanın devrilmesi sonucu yandığı için hastanede ayağı kesildi. Tedavisi sürüyor. Eşinin ise cansız bedenini çıkardık. Elimizden geleni yapıyoruz. Yetkililerden ve veteriner arkadaşlardan yardım bekliyoruz. Bu hayvan ayağa kalkamıyor. Mustafa amcamızın bize hatırası olduğu için ona gözümüz gibi bakıyoruz." şeklinde konuştu.

Sonraki Haber