Afet bölgelerinde 7 acil önlem: Üretimi planlayalım nüfusu tutalım

Deprem, Türkiye'nin önemli 11 sanayi ve tarım kentini vurdu. Afetin ardından göç dalgası başladı. Bölgede, hızla barınma sorununu çözerek ekonomiyi canlandırmalı ve yurttaşımızın emek gücünü harekete geçirmeliyiz Sektör temsilcileri ve uzmanlar, çözümü Aydınlık'a anlattı

1- KONTEYNER KENTLER OSB ÇEVRESİNE KURULMALI

11 ilde 36 organize sanayi bölgesi (OSB) bulunuyor. Afetten etkilenen sanayiciler, hayatın yeniden normale dönmesi için konteyner kentlerin, OSB etrafındaki arazilere kurulması önerisi yapıyor. Böylece çarkları hızlıca döndürebiliriz.

2- SANAYİCİNİN TALEBİ: VERGİ VE PRİMLER SİLİNSİN

Sanayiciler üretim ve ihracat aksadığı için finansal sorunların yaşanmasını önlemek amacıyla afet bölgesindeki şirketlerin vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarının silinmesini, devletten talep ediyor.

3- TESİSLER AYAKTA, LOJİSTİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Üretim tesislerinin çoğu ayakta. Bazılarında kısa sürede aşılabilecek sorunlar var. Üretime geçilebilmesi için lojistik ağının yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Bunun için merkezi bir plan yapılması isteniyor.

4- SAĞLAM KÖYLER YERLEŞİM VE İŞ GÜCÜ MERKEZİ OLMALI

AFET bölgesinden göçü engelleyebilmek için nüfusu kırsal alana yönlendirmeliyiz. Hasadı yaklaşan ürünler öncelikli olmak kaydıyla tarımsal faaliyet aksamadan sürdürülmeli. Güneydoğu Anadolu Projesi gibi yatırımlar tamamlanmalı.

5- 10 MİLYON KAYISI AĞACI SU BEKLİYOR

Çiftçinin tarlasına dönmesi hızla sağlanmalı. Başta Malatya olmak üzere birçok şehirde sulama sorunları var. Devlet Su İşleri, sahaya inip sulama altyapılarını kontrol etmeli. Girdi maliyetleri düşürülmeli.

6- ET VE BALIK KURUMU HAYVANLARI SATIN ALMALI

Bazı köylerde ahırlar yıkıldı. Hayvanlarını satmak isteyenler var. Fırsatçılara geçit verilmemeli. Yem yardımı gelse bile hayvanlar dışarıda kalamaz. Et ve Balık Kurumu, taban fiyat belirleyerek toplu alım yaparsa üretici nefes alır.

7- ESNAF İÇİN ÖNLEM PAKETİ AÇIKLANMALI

Deprem bölgelerinde yaklaşık 310 bin esnaf var. Kredi ödemeleri, alacaklılar ve borçlar kapıda. Devletten acil eylem planı bekleyen esnaf, kurulacak çadır ve konteyner kentlerde kendileri için de yerler ayrılmasını istiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesindeki sanayiciler, “İstihdam sağlamaya devam edeceğiz.” dedi. Sanayiciler, şehirlerden göçün engellenmesi için barınma sorununun acilen çözülmesi gerektiği konusunda hem fikir. Sanayicilerden görüş alınması ve teşviklerin de belirlenmesi çağrısında bulunan sanayiciler, SGK borcu ve vergi borçlarının silinmesi ayrıca maaş desteği yapılması gerektiğini ifade etti. Tazmin çalışmalarının tamamlanmasının da fabrikaların tekrar çalışması için önemli olduğu belirtildi. Sanayicinin beklentisi devletten...

Afet bölgesindeki üretim tesislerinin çoğu ayakta. Bazılarında ise çok kısa sürede çözülecek sorunlar var. Fakat üretime yeniden geçilebilmesi için lojistik ağının yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Bunun için bölgeye özel afet sonrası lojistik yönetimi birimi kurulması talep ediliyor.

Hayatın yeniden normale dönmesi için konteyner kentlerin, organize sanayi bölgelerinin (OSB) etrafındaki arazilere kurulması isteniyor. AA'dan Deniz Çiçek'in haberine göre bölgede 36 OSB bulunuyor. Sanayiciler üretim ve ihracat aksadığı için finansal sorunların yaşanmasını önlemek amacıyla afet bölgesindeki şirketlerin vergi ve SGK prim borçlarının da silinmesini talep ediyorlar.

ÇALIŞANLARI BARINDIRMALIYIZ

Adana Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Kıvanç Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç, barınma sorununa dikkat çekti. Bölgede kalkınmanın sağlanması ve göçün önlenmesi için soruna acil çözüm bulunması gerektiğini belirten Kıvanç, “Organize Sanayi Bölgelerine yakın yerlere konutlar yapılmalı. Konutların depreme dayanıklı olması, zemin etütlerinin iyi yapılmış olmasını istiyoruz. Çalışanlarımızı bir şekilde bulundukları şehirde barındırmalıyız. Üretimin bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu bölgedeki insanların gelip tekrar çalışmasının sağlaması lazım, bazı teşvikler yapılabilir.” dedi.

SANAYİCİLERLE İSTİŞARE EDİLMELİ

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, afet bölgesinde olduğunu söyledi. Konteyner kentlerin kurulumunun hızlanması gerektiğini belirten Özger, şöyle konuştu:

“Ben bölgedeyim. Burada sanayinin tekrar ayağa kalkması için çok hızlı bir şekilde konteyner kentler kurulmalı. Bunlar sanayici ile istişare edilerek yapılmalı. Buradaki sanayiciler hem şehrine hem ilçesine istihdam sağlayan firmalarımız. Bunlardan gelecek öneriler önemli. Bölgeye ilk etapta çadır ve konteyner kent gerekiyor.

İSTİHDAM SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

“Göçleri engellemek için güven ortamını da hazırlamalıyız. İlk önce aileyi güven altına almalıyız, insanlar gitmesin. Gerekirse konteyner kentlerde eğitim vermeliyiz. Bu felaketin üstesinden hep beraber geleceğiz. Biz sanayiciler olarak istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Teşvikler verilebilir. SGK borcu ve vergi borçlarının silinmesi gibi teşvikler... Öteleme değil borçların silinmesi lazım.

DEVLETTEN MAAŞ DESTEĞİ TALEBİ

“Burada ciddi sıkıntılar var. Sanayiye gelecek her zarar ülkemize zarar. Maaş desteği lazım. Buradaki çalışanlar gelip soruyor 'maaşımız yatacak mı' diye? Biz de 'yatacak' diyoruz. Devlet desteğini arkamıza alacağımızı düşündüğümüz için bunu diyoruz. Fabrikalar çalışmıyor. Çalışmadığı halde biz insanların maaşlarını yatıracağız. Göçü ancak bu şekilde engelleriz.”

TAZMİN YAPILMALI FABRİKALAR AÇILMALI

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Bülent Aymen, afet bölgelerinde en önemli konunun vatandaşın bölgede tutulması olduğunu söyledi. Aymen, şöyle sürdürdü:

“Ne işçimiz ne çalışanımız kaldı. Aynı zamanda sanayinin tekrar canlandırılmasına ilişkin de destek lazım. Hasar gören işyerlerine ilişkin tazmin çalışmalarının acilen yapılması ve tekrar fabrikaların hayata geçirilmesi gerekiyor.

TEK BEKLENTİ DEVLETTEN

“Bizimki de dahil birçok işyerinde hammadde mamulleri yok oldu. Hibe desteği lazım. Şimdi kimse çalışmıyor. Maddi kayıp büyük. Vergilerle ilgili de af ya da silinme olabilir. Bu bir felaket manevi kayıplarımız çok acı. Herkes evini işini kaybetti. Tek beklenti devletten.”

'CAZİBE MERKEZİ İLAN EDİLSİN'

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu ise Kahramanmaraş'ın bir sanayi kenti olduğuna dikkat çekti. Buluntu, şöyle konuştu: “Tesislerimiz ağır hasar gördü. Göçü engellemek istiyorsak öncelikle barınma sorunu çözmemiz lazım. Sanayi tesislerimizin üretime geçirmemiz lazım. Üretim için işçiler geri getirilmeli... Bin çalışan varsa 100'ü ancak burada. İşçi 'Ben geleyim, nerde yatayım.' diyor.

“Küçük sanayi siteleri de hep çöktü, malzememiz yok. Buraya acil beton santralleri kurulmalı, dışarıdan inşaat ekipleri gelmeli. Kahramanmaraş sanayi kenti olduğu için cazibe merkezi ilan edilmeli. Tüm teşvikler bir an önce açıklanmalı. Buradaki sanayicilerin hepsi işinin başında. Ama elimizden bir şey gelmiyor. Tesislerin elektriği, enerjisi, sigorta ödemeleri... İşçiye bu ay maaşını verdik ama ikinci, üçüncü ayda kimsenin maaş ödeme imkânı yok eğer tesisler çalışmazsa. İşçilerimize maaş desteği verilmeli. Ama bu destek maaş hesaplarına yatmalı. KGF desteği olarak verilirse şehirden giden insan da yine gelmez, desteği alır.

“Bunları oturup konuşmamız lazım. Üretim devam etmeli. Bu insanlar çalışamazsa gelmez. Borç öteleme falan kurtarmaz. Cazibe merkezi ilan edilip, borçların vadesi 10 yıla yayılmalı. Bu şehri tekrar ayağa kaldırmamız, daha da iyi olmasını sağlamamız lazım. Şehir planlamalarında da dikkatli olmalıyız.”

YARALARIMIZI DEVLET MİLLET EL ELE İYİLEŞTİREBİLİRİZ

İSMET ÖZÇELİK/ ANKARA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken depremin açtığı yaraları devlet, millet el ele vererek iyileştirebileceklerini bildirdi.

Palandöken deprem bölgelerinde yaptığı incelemelerden sonra Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, çok yıkıcı bir deprem yaşandığını kaydederek, “Deprem çok geniş bir alanda yaşandı. 10 ilde yıkıma yol açtı. On binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Çok sayıda yaralı var. Binlerce bina yerle bir olmuş durumda. Ayakta kalanların çok büyük bölümü de hasarlı. Oturulamaz durumda.” dedi.

YARALAR EL ELE VERİLEREK SARILACAK

Deprem yaşanan bölgelerde yaklaşık 310 bin esnafın olduğunu vurgulayan Palandöken sözlerine şöyle devam etti: “Esnafların tamamına yakını binaların giriş katında faaliyet gösteriyor. Depremde yıkılan binaların altındaki tüm işyerleri yok oldu. Bu nedenle zarar çok büyük. Şu ana kadar kurtarma faaliyetleri öndeydi. Binaları yıkılan, ağır hasarlı olan milyonlarca vatandaşın barınma sorunun çözülmeye çalışılıyor. Çadır ve konteyner kentleri kuruluyor. Hayat bir süre sonra belli ölçülerde normale dönmeye başlayacak. Bu koşullarda esnafın işlerini sürdürebilmesi için mobil bankaların kurulması gerekiyor. Kurulacak çadır ve konteyner kentlerde esnaf için de yerler ayrılmalı. Berber tıraşını yapabilmeli, hasar gören araçlar tamir edilebilmeli, insanların ihtiyaçlarını giderebilmesi için seyyar işyerleri de düşünülmeli. Esnafımız halka elden geldiği ölçüde hizmet verebilmeli. Yıkıntı büyük, kayıplarımız çok. Ama biz bu sorunları aşarız. Yaralarımızı devlet millet el ele vererek iyileştirebiliriz.”

Deprem bölgelerinde gerekli önlemlerin alınmaya çalışıldığını, depremin etkilediği bölgenin çok büyük olması nedeniyle bazı sıkıntıların da yaşandığına dikkat çeken Palandöken, toplumun tüm kesimlerinin gösterdiği dayanışmanın önemli olduğunu bildirdi. Parti, düşünce farkı gözetmeden herkesin birbirine destek olduğunu kaydeden Palandöken TESK olarak da hem depremzedelerin, hem de üyelerinin yanında olacaklarını belirtti.

Sonraki Haber