Kahramanmaraş'ın yöresel lezzeti: Eli böğründe tarifi

Kahramanmaraş'ın yöresel lezzeti eli böğründe nasıl yapılır? Eli böğründe yemeği için gerekli malzemeler nelerdir? İşte yanıtı...

Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli tescilli ürünü ‘Maraş Eli Böğründe’ ustaların maharetli ellerinde hazırlandıktan sonra sofraları süslemeye devam ediyor. Tadına doyum olmayan yöresel yemeği siz de evinizde yapmak istiyorsanız işte karşınızda eli böğründe tarifi... 

ELİ BÖĞRÜNDE YEMEĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 600 gram kuzu kuşbaşı
  • 4-5 adet domates
  • 7-8 adet biber
  • 3 adet patates
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3-4 adet küçük boy soğan ya da arpacık soğan
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kekik
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tereyağı

Sosu için;

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

ELİ BÖĞRÜNDE NASIL YAPILIR?

1. İlk önce eti zeytinyağı, tuz ve baharatlarla karıştırıp 1-2 saat dinlendiriyoruz. Bu işlem, etimizin daha yumuşak olmasını sağlıyor.

2. Patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Domates ve biberleri de büyüklüğüne göre dilimliyoruz.

3. Soğan ve sarımsağın kabuklarını soyuyoruz. Tüm malzemeleri tepsiye sıra sıra diziyoruz.

4. Etin üzerine, çay kaşığıyla ara ara tereyağı koyuyoruz.

5. Patateslerin üzerine tuz ve dilediğimiz baharatları atıyoruz.

6. Geçelim tarifin en kolay kısmına! Sosu için; zeytinyağı ve salçayı bir kapta suyla seyreltip tüm malzemelerin üzerine gezdiriyoruz.

7. Evet, artık yemeğimiz fırına girmeye hazır. Üzerini bir kapak ya da yağlı kağıtla kapatıp 200 derece fırında etler yumuşacık oluncaya kadar pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI

👉Pişerken etleri arada bir karıştırabilirsiniz. Genelde 1,5 saate yakın bir sürede pişiyor.

👉Yemeğin orijinalinde tamamen fırında pişirme yapılıyor. Ancak etler çok geç pişer derseniz, önceden haşlayabilirsiniz.

👉Fırından fırına pişme süresinin farklılık göstereceğini unutmayın.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com

Sonraki Haber