Dokuz ilçede ders başı

Depremde en çok hasar görülen Dulkadiroğlu ilçesi de dahil olmak üzere okul açılmayan hiçbir ilçe kalmadı. Öğrenci katılımı yaklaşık yüzde 60-70. Eğitimciler Ramazan bayramı sonrasında ‘tam bir dönüş tam bir katılım’ bekliyor

Kahramanmaraş'ta depremler nedeniyle eğitim-öğretime verilen aranın ardından dokuz ilçede okullarda yeniden eğitime başlandı. Dün ilk defa okullarına gelen öğrencilere aileleri ve yakınları da eşlik etti.

Kahramanmaraş’ın Andırın ve Ekinöz ilçelerinde 27 Nisan günü ders başı yapılmış, diğer ilçelerde okulların açılması valiliklerin kontrolüne bırakılmıştı. Kent genelinde 408 okulda yaklaşık 130 bin öğrencinin ders başı yapmasıyla birlikte tüm ilçelerde okullar açılmış oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, “Bazı okullarda ikili, bazı okullarda normal eğitim yapılacak." dedi.

Merkezde, barınma mekanı olarak kullanılan, AFAD yetkilerinin, il dışından gelen görevlilerin ve gönüllülerin kaldığı okullar hariç kullanılabilir durumda olan okullar açılmış oldu. Kahramanmaraş ilinde, iki merkez ilçe de dahil tüm ilçelerde, ilk orta ve lise düzeyinde 880 okul var. Andırın ve Ekinözü'nde okullar daha önceden açılmıştı. 10 Nisan itibariyle depremde en çok hasar görülen Dulkadiroğlu ilçesi de dahil olmak üzere okul açılmayan hiçbir ilçe kalmadı.

BAYRAM SONRASINA HAZIRLANIYORLAR

Bölgeden aldığımız bilgiye göre açılan okullarda öğrenci katılımı yaklaşık yüzde 60-70. Bu oran, ilk açılan okullara göre daha iyi. Ama eğitimciler, Ramazan bayramı sonrasında öğrenci sayılarının artacağını, ‘tam bir dönüş tam bir katılım’ olacağını düşünüyorlar.

Bayram sonrası idari izinli öğretmenlerin de dönüp işbaşı yapmaları bekleniyor. Bir öğretmen “24 Nisan’a hazırlık yapıyoruz. O tarihten sonra muhtemelen idari izinler bitecek diye tahmin ediyoruz.” diyor.

BAHÇELERE ÇADIR KURULUYOR

Bazı ilçelerde okulların büyük bölümü köylerden taşımayla geliyor. Açılan okullar için taşıma sistemi, deprem öncesindeki gibi aktif duruma getirildi. Bayram sonrasına kadar eksikler de tamamlanacak. Binaları sağlam olmayan okulların bahçelerinde çadır kuruluyor.

Eğitimciler, kardeş il, ilçe milli eğitim müdürleri de sahada olduğunu, çok destek gördüklerini ifade ediyorlar. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, depremin ilk gününden itibaren Kahramanmaraş özelinde çok ciddi emek harcadığı belirtiliyor. İstanbul ilçe milli eğitim müdürlükleri, belli sürelerle gelip birbirlerinden bayrağı devralarak çalışıyorlar. Kendi ilçelerindeki kendi okullarıyla Kahramanmaraş’taki okulları eşleştirip kardeş okul paylaşımında bulunuyorlar ve kardeş okullar depremzede kardeşlerini yalnız bırakmıyor!

‘ŞEHRE CANLILIK GETİRECEK’

Kahramanmaraşlı bir eğitimci, ders başı yapılmasının önemine değindi ve şöyle konuştu: “Ders başı yapılması gerekiyor. Şehre bir hareket, bir canlılık getirecek. Eğitim öğretim başlamazsa insanlar o şehre dönmüyorlar, şehir enkaz gibi duruyor. Esnaf bu şekilde bir canlılık kazanamıyor. Her şey kilitlenmiş oluyor. Eğitim öğretim bu işin başı. Az hasarlı binalara da insanlar artık girmeye başlıyorlar. Okulların açılması bu noktada önemliydi. İnsanları tekrar şehre geri getiriyor. Öte yandan Kahramanmaraş’ta çok büyük yıkıma uğrayan sanayi, üretim de ayağa kaldırılmalı. Bu da çok önemli.”

RAUF BEY GEMİSİ’NDE YATILI EĞİTİM

Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremzede öğrenciler ‘Karadeniz Lifeship Rauf Bey Gemisi’nde, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanmak için ilk derslere girdi.

Önceki gün akşam ilk etapta 100 civarı öğrenci gemiye giriş yaptı ve gemideki odalarına yerleştiler. Gemide yatakhaneler, ders kitapları, defterler, kısacası tüm ihtiyaçlar öğrenci sayısına göre hazırlandı. Gemide görevli öğretmenlerden LGS Sorumlusu Cihangir Kaya, her gün 100 öğrenciyi gemiye kabul edeceklerini, cumaya kadar tüm öğrencilerin yerleşmesini sağlayacaklarını söyledi.

Sonraki Haber