Kahramanmaraş’ta tarla mesaisi başladı: Çiftçi ucuz gübre istiyor

Depremin yaraları sarılırken tarımsal üretimin aksamaması için Kahramanmaraş’ta çiftçiler tarlaya girdi, mart sonu ekimleri başlanacak olan ürünler için hazırlık yapıyor. Kayıpları olan üretici, girdilerin ucuzlatılmasını ve baraj projelerinin kuraklık tehdidine karşı acilen bitirilmesini istedi

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta çiftçiler, üretim mesaisine başladı. Bir yandan sebze fideleri toprakla buluşuyor bir yandan da toprak mart ayı sonunda ekilecek olan ayçiçeği, mısır ve pancara hazırlanıyor. Üretici ise ucuz gübre ve mazot bekliyor. Daha da önemlisi kuraklıkla nasıl baş edeceğini düşünüyor.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, depremde çok sayıda çiftçinin yakınlarını kaybettiğini, evlerinin, ahırlarının yıkıldığını ancak üretime devam etmekten başka çare olmadığını belirtti. Ay sonunda mısır, ayçiçeği ve pancar ekimlerinin başlayacağını belirten Bulut, bölgeye özel olarak bu yıl, mazot ve gübrede indirim yapılmasını istedi. Köylülerin maddi olarak da büyük zarara uğradığını ifade eden Bulut, “En azından girdiler ucuzlarsa bir nebze de olsa yaralara merhem olacaktır, tarımsal üretim de aksamayacaktır.” dedi.

Mehmet Ali Bulut, Kahramanmaraş’ın Akdeniz iklimi özelliğini taşıdığını ve önemli tarımsal üretim merkezlerinden olduğunu ifade etti, “Burada yetişmeyen yok, burası tarım merkezi.” dedi.

ELBİSTAN SU BEKLİYOR

Kuraklığın da etkisini artırdığını ifade eden Bulut, “3 büyük baraj projesi var ama su bir türlü toprakla buluşturulamadı. Sulamayı yer altı sularıyla yapıyoruz onlarda da düşüş var. Elbistan Ovası baraj suyuna kavuşmak için kaç yıl daha bekleyecek?” diye sordu.

Kavaktepe Barajı’nın, daha önceden 2021 yılı yatırım programına teklif edileceğinin hatta yapımını da TOKİ’nin üstleneceğinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nca dile getirildiğini hatırlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı, “Yılın belli döneminde debisi saniyede 12 bin metre küpe ulaşan Söğütlü Çayı’na set çekerek tarlalara bereket götürme umudumuz bir başka bahara kaldı.” dedi.

Elbistan Ovası’nın barajlardan akan su ile sulanmasının, bölgeyle birlikte Türkiye ekonomisi için büyük önemde olduğuna vurgu yapan Bulut, “Topraklarımızı suya kavuşturup kendimiz üretemezsek; Rusya’dan, Ukrayna’dan gelecek buğdayla insanımızı doyurmanın çaresini ararız. Her bir köşesinden bereket fışkıran topraklarımızdan sular gürül gürül akarken toprak ile suyu bir türlü buluşturamadık. Her nedense sadece tarımı değil; ona bağlı çok sayıda sektörü harekete geçirecek baraj projelerimizi görmezden geliyoruz. Bunu anlamak mümkün değil.” diye konuştu.

TARIM ALETLERİ ZARAR GÖRDÜ

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, depremlerden sonra kentte 717 mahallede 2 bin civarı tarımsal işletmede zarar olduğunu belirterek, "Ahır ve kümes gibi alanlar da zarar gördü. Ayrıca tarım faaliyeti yürüten 256 işletmede yıkım oldu. Bunlar tamamen kullanılamaz hale geldi." ifadelerini kullandı.

Tarımda kullanılan iş makinelerinin de zarar gördüğüne dikkati çeken Çetinkaya, 25 iş makinesi ve 400 civarı tarım aletinin kullanılamaz hale geldiğini aktardı.

Çetinkaya, bölgede tarımsal üretimin devam ettiğini belirterek, "Bundan sonra üretimin devamlılığı için üreticilerin gübre gibi girdilerinin tedarikinin sağlanması gerekli. Girdiler sağlanmazsa, ekim zamanında sıkıntı olabilir ve gıda güvenliği riske girebilir." ifadelerini kullandı.

Bölgede çalışan mevsimlik işçilerin de göç ettiğine dikkati çeken Çetinkaya, ilerleyen günlerde bu konuda sıkıntı yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Çetinkaya, sulama kanallarının kontrolünün sağlandığını belirterek, gerekli onarımların yapılacağını söyledi. Çetinkaya, bölgede sulama yöntemleri için sağlanan kredilerin limitlerinin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sonraki Haber