Kahvaltı neden önemli? İşte kahvaltı hakkında bilmeniz gerekenler

Sabah kahvaltınızı olması gerektiği gibi yapmıyorsanız ilerleyen dönemlerde,bağırsak rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Amerika'da yapılan bir araştırma kahvaltının önemini ortaya çıkardı. Bilmeniz gereken tüm detaylar bu haberde...

Amerika Birleşik Devletleri‘nde yapılan bir araştırmaya göre; yetişkinlerin yaklaşık %10’u ila %20’si her gün kahvaltıyı öğününü es geçiyor.Uzman diyetisyenler uyarıyor: Kahvaltı zihin ve beden sağlığının bütünlüğünün korunması için büyük önem taşıyor. Sabahları kahvaltı yapmak sadece,sabah ihtiyacımız olan enerjiyi sağlamakla kalmıyor yetişkinlerde obezite kardiyovasküler hastalık ve tip iki diyabet riskini azaltıyor. , Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev alan Diyetisyen ve Yardımcı Doçent Kathryn Starr’ın ifade ettiğine göre; Kahvaltı öğününü atlamamak yetişkinlerde kısa dönem hafızayı kuvvetlendirirken, çocuklarda da okul başarısını arttırıyor.

PROTEİN, YAĞ VE KARBONHİDRAT DENGESİ ÖNEMLİ

The New York Times’ın haberine göre; Diyetisyen Lauren Harris-Pincus sağlıklı kan şekeri, enerji ve tokluk seviyelerini bir sonraki öğüne kadar korumak için kahvaltıda doğru protein, lif ve doymamış yağ dengesini sağlamanın önemli olduğunu belirterek, besin değeri olarak ifade edilirse yaklaşık olarak en az 20 gram protein, 8 ila 10 gram lif ve 10 ila 15 gram doymamış yağ denk geldiğini ve yaklaşık 300 ila 350 kaloriye denk geldiğini de ifade etti. Dengeli protein tüketimi için günlük almanız gereken miktarın öğünlere bölünmesi gerektiğinin de altını çizen Diyetisyen, protein alımının günün tek bir öğününe sığdırılması durumunda o proteinin yağa dönüşeceğini ve bunun sağlık açısından bir faydasının olmayacağı konusunda da uyarıda bulundu.

‘’SAYILARA TAKILMAYIN BESİN İHTİYACI DEĞİŞKENDİR’’

Tufts University’de görev alan Araştırmacı Profesör Alice H. Lichtenstein’in konuya ilişkin ‘’Besin ihtiyaçlarınız ağırlığınıza, aktivite seviyenize, yaşınıza ve sağlık durumunuza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir,sayılara takılmamak gerekiyor.’’ dedi. Ardından; ‘’Daha da önemlisi, keyif aldığınız ve sizi enerjik ve tok hissettiren beslenme biçimine yöneltmenizdir ifadelerini kullandı.Lichtenstein Amerika Birleşik Devletleri'nde beslenme kalitesi açısından düşük olduğunu da vurguladı.


LİFLİ GIDA TÜKETMEK ÖNEMLİ

Uzmanlar; Vucütta kalsiyum, D vitamini, potasyum ve lif eksikliğinin zaman içerisinde kemiklerde güçsüzlüğe, bağırsak rahatsızlıklarına ve yüksek tansiyon gibi çeşitli sorunlara sebebiyet verebileceğine dikkat çekti. Uzman önerilerine göre;İnek sütü kalsiyum, D vitamini ve potasyum açısından zengindir. Aynı şekilde tahıllarda Lif tüketimi için tercih edilebilecek besinlerdir.Kahvaltı öğününde yulaf tercih edilebilir. Ancak şeker oranı düşük olmalıdır.Muz, narenciye gibi potasyum içeren kuru meyvelerle destekleyerektüketilmesi kahvaltı açığını tolere edebilir.

Kaynak: The New York Times
Çeviri- Derleme: Sariye Nur Dönmez/ Aydınlık.com

Sonraki Haber