Kahvaltıda bayılarak yiyorduk ama her lokması kanseri tetikliyormuş!

Kızarmış ekmek sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetidir. Herkes bayılarak tüketir. Ancak ekmek kızartmanın bilmediğimiz tehlikeleri de var. Kahvaltıda bayılarak yiyorduk ama her lokması kanseri tetikliyormuş! İşte detaylar...

Kızarmış tost birçok insan için popüler bir alternatiftir ancak büyük riskler oluşturabilir. Tost yaklaşık 120 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında farkında olmadığımız bir reaksiyon meydana gelir. Maillard reaksiyonu adı verilen bu durum, besinlerin "yakılması" durumunda ortaya çıkar. Aslında bu reaksiyon, çoğu yanmış veya fazla pişmiş gıdadan gelen "lezzetin" ardındaki sırdır. Pişirme Bilimi "bu sürecin yüzlerce farklı tat yarattığını" açıklıyor.

HER LOKMASI KANSERİ TETİKLİYORMUŞ!

Bu bileşikler daha fazla yeni tatlar oluşturmak için daha da parçalanır. Her yiyecek türü Maillard reaksiyonu sırasında üretilen çok farklı tatlar içerir.

Bu reaksiyona patates, ekmek, tahıl, kurabiye ve kahve gibi gıdalarda bulunan asparajin adı verilen bir amino asit neden olur.

İsveçli bilim adamlarının 2002 yılında yaptığı araştırmada Maillard reaksiyonunun asparajinden akrilamid adı verilen bir madde ürettiği keşfedildi.

CAMEO Chemicals'a göre, kızarmış ekmek yakıldığında ortaya çıkan bu madde "oldukça zehirli". Temel olarak akrilamid bizim için pek iyi değildir çünkü sinir sistemine zarar verebilir ve uzun süreli maruz kalma demans gelişme riskini artırabilir.

İsveç'teki Karolinska Çevre Tıbbı Enstitüsü'nde kardiyovasküler ve beslenme epidemiyolojisi alanında yardımcı doçent olan Federica Raguzzi, BBC Future ile yaptığı röportajda şunları söyledi: "Akrilamid düşük moleküler ağırlığa sahip olduğundan ve suda çözünebildiğinden plasenta da dahil olmak üzere tüm dokulardan geçiyor" diye açıkladı.

Ek olarak akrilamid kanser riski oluşturur ve yüksek düzeyde akrilamidin bu hastalığa yakalanma riskini arttırdığı gösterilmiştir.

Sonraki Haber