Kahvaltıda biber yemenin vücuda etkileri nelerdir?
Biber, çeşitliliği ve lezzetiyle Türk ve Dünya mutfağında birçok yemeğin içinde baharat halinde, kurutularak veya sebze formunda pişirilerek kullanılmaktadır. Kahvaltıda biber yemenin vücuda etkileri nelerdir? Biberin şaşırtıcı faydalarını alternatif tıbbın görüşleriyle derledik.
Alternatif tıp biliminde Capsicum olarak da anılan biberin Türk mutfağında yemeklerde çeşitli şekillerde baharat olarak kullanılmakta, yemeklere lezzet ve aroma katmak için sıklıkla tercih edilmektedir. Dünya mutfağında da geniş yer tutan biberler, C vitamini, A vitamini, folik asit ve potasyum gibi vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Ayrıca antioksidanlar içerirler ve bu nedenle sağlık için faydalıdırlar.
KAHVALTIDA BİBER YEMENİN VÜCUDA ETKİLERİ NELERDİR?
Biber zengin vitamin içeriği sayesinde uzmanlar tarafından sıklıkla tüketimi önerilerilen besinler arasında yer almaktadır. Beta karoten A vitamini, K vitamini, E vitamini B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. Sulu alanlarda yetişmesine rağmen güneşte kalmasıyla tadı acılaşır. Uzmanlar genelikle çiğ olarak tüketilmesini önermektedir.Biberi çiğ olarak tüketmek sindirim sisteminin düzenlenmesine ve sinir sisteminin yenilenmesinde yarddımcı oluyor.Kahvaltı da biber tüketmenin iştahınızı açtığı ve enerji verdiğini de biliniyor. Abur cubur tüketimiyle aranıza mesafe koyuyor çünkü içerdiği yüksek lif tokluk hissi yaratıyor bu sebeple aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı oluyor. Midedeki asit oranını dengeleyerek ülser ve benzeri rahatsızlıkların görülme sıklığını azaltıyor.İçerdiği A ve C vitaminleri gereğince ileri yaşlarda görülme ihtimali olan katarakt hastalığını da riskini azaltıyor. Kadınların adet dönemlerinde çiğ biber tüketmesinin de rahimdeki iiltihapların vücuttan atılmasını kolaylaştırdığı gerekçesiyle faydalı olduğu ifade edilmektedir. Alternatif tıp ile ilgili çalışmaları bulunan Dr. Ender Saraç acı biberin, romatizmaya faydalı olduğuna, kemik hastalıklarını engellediğine,kan pıhtılaşmalarını önlediğine, şekeri düşürmeye yardımcı olduğuna değinmektedir.