Kahvaltıyı sakın bu saatte yapmayın! Diyabet riskini arttırıyor

100.000'den fazla kişiyle yapılan bir araştırma, şeker hastalığından kaçınmak için bir öğünü mutlaka tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu rahatsızlık kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesine ve ciddi komplikasyonlara yol açıyor.

Tip 2 diyabet, tip 1'den çok daha yaygındır ve vakaların yaklaşık yüzde 90'ını oluşturur. Nedeni bilinmeyen tip 1'den farklı olarak, tip 2 diyabet tipik olarak aşırı kilolu olma veya yeterince egzersiz yapmama gibi faktörlerle ortaya çıkabilir, fakat bu süreçte aile öyküsü de önem taşıyor. Sabah'ta yer alan habere göre, araştırmalar, kahvaltı yaptığınız günün saatinin de etkisi olabileceğini gösteriyor. International Journal of Epidemiology'de yayınlanan bir araştırma, sabah 9'dan sonra kahvaltı yapan kişilerin, sabah 8'den önce kahvaltı yapanlara göre tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 59 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Önceki araştırmalar, sağlıksız beslenme ve diyabet arasındaki ilişkiyi doğruladı, ancak yemeğin ne zaman yenildiği ile durum arasındaki bağlantıyı doğrulamadı. Araştırmanın ilk yazarı Anna Palomar-Cros, yaptıkları incelemelerle ilgili "Yemek zamanlamasının sirkadiyen ritimleri ve glikoz ve lipid kontrolünü düzenlemede önemli bir rol oynadığını biliyoruz, ancak çok az çalışma yemek zamanlaması veya oruç tutma ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkiyi araştırdı" açıklamasında bulundu. Çalışmanın bir parçası olarak, Fransa ve İspanya'dan araştırmacılar, yemek sıklığı ve zamanlaması ile tip 2 diyabet insidansı arasındaki bağlantıyı kurmak için 103.312 Fransız yetişkinin verilerini analiz ettiler.

Katılımcılar, birbirini takip etmeyen üç günde 24 saatlik bir süre boyunca yediklerinin ve içtiklerinin yanı sıra öğünlerinin zamanlamasının çevrimiçi diyet kayıtlarını tamamladılar. Ekip daha sonra ilk iki yıllık takip için diyet kayıtlarının ortalamasını aldı ve katılımcıların sağlığını ortalama yedi yıl boyunca değerlendirdi. Bu süre içinde 963 yeni tip 2 diyabet vakası kaydedildi. Daha da önemlisi, sabah 9'dan sonra düzenli olarak kahvaltı yapan insan grubunda hastalığa yakalanma riski, sabah 8'den önce kahvaltı yapanlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksekti.

Bayan Palomar-Cros; biyolojik olarak, kahvaltıyı atlamanın glikoz ve lipit kontrolünün yanı sıra insülin seviyelerini etkilediği bilindiğinden, bu durumun mantıklı olduğunu belirtti. Elde edilen bu sonucun, kahvaltı saatini atlamak, tip 2 diyabet riskini artırması sonucuna varan iki diğer meta-analizle olduğunu da açıkladı. Ayrıca geç akşam yemeği yiyenlerde de örneğin; 22.00'den sonra, tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olduğunu belirlediler. Daha sık yemek yemek ise (günde yaklaşık beş kez), tip 2 diyabet riskinin daha düşük oluşuyla ilişkilidir. Çalışmanın ortak yazarı Manolis Kogevinas; elde ettikleri sonuçların, sabah 8'den önce ilk öğünün ve akşam 7'den önce son öğünün tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdiğine vurgu yaptı.

Uzmanlara göre, diyabet riskinizi azaltmanın yolları: Sağlıklı, dengeli beslenme Düzenli egzersiz Fazla kiloluysanız kilo vermek.

Diyabet Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Diyabet, vücudunuz hiç insülin üretemediğinde (Tip 1) veya vücudunuz yeterli miktarda insülin üretemediğinde (Tip 2) oluşur.

Tip 1 diyabet için insülin tedavisi

Tip 1 diyabetlilerin tedavileri için günlük insülin enjeksiyonlarına ihtiyacı vardır. İnsülin tedavisi, diyabeti olmayan birindeki doğal insülin yanıtına mümkün olduğunca benzemeyi amaçlar. Bu tedavi, tip 1 diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerini korumak için doğru miktarda insülin sağlamasına yardımcı olurken, hem bugün sağlıklı olmak hem de yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için önemlidir.

Tip 2 diyabet için insülin tedavisi

Tip 2 diyabetli bazı bireylerde, pankreas kendi başına çok az insülin üretir. Bu durumda, doktorunuz vücudunuzun kandaki şekeri kullanmasına yardımcı olmak için insülin tedavisine başlamanızı önerebilir. Farklı insülin tedavi seçenekleri mevcuttur ve tedaviniz bireysel ihtiyaçlarınıza göre şekillenecektir.

Farklı insülin türleri olduğunu bilmek önemlidir. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, doktorunuz bu insülin türlerinden birine başlamanızı önerebilir. Mümkün olan en iyi kan şekeri kontrolünü elde etmek için tedavinizin zaman içinde değiştirilmesi gerekebilir.

Sonraki Haber