Kalp damarları stent takılmadan, By-pass olmadan açılır mı?

Kalp damar tıkanıklığı çoğunlukla 50 yaş ve üzeri bireylerde görülen bir kalp rahatsızlığıdır. Çağımızın yaygın hastalığı haline gelen, bu rahatsızlığın tedavisi için by-pass şart mı?Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu'nun görüşleriyle sorunun yanıtı haberimizde...

Damar tıkanıklığı tıbbi olarak, atardamarlardaki veya toplardamarlardaki kan akışının gerçekleştiği damar boşluğunun meydana gelen çeşitli durumlara bağlı olarak kan akışını engelleyecek şekilde daralması durumu olarak tanımlanmaktadır. Uzmanlar ifadelerine göre damar sertliği, damar içi pıhtılaşma, emboli, vaskülit,damar çeperinde veya dışında kanama gibi durumlar başta olmak üzere baskı yapan kitleleler, kanser, enfeksiyon gibi durumlar damar tıkanıklığının nedenleri arasında yer alıyor.



DAMAR TIKANIKLIĞI BİTKİSEL BESLENME İLE AÇILIR MI?

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu '' Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların yaygın olarak tercih edildiğinden dolayı by-pass tedavisine yöneldiğine dikkat çekerek, çoğunluk tedavi de by-pass tercih ettiğinden tedavi yöntemi olarak tek doğru uygulamanın by-pass olduğu düşünülebiliyor.Kalp damarlarında darlık olan hastalara stent, bypass gibi müdahaleler yaptırmak yerine yağsız, şekersiz bitkisel beslenme öneriyorum'' ifadelerini kullandı. Ardından tansiyon yüksekliğinden şikayetçi olan hastaların da bitkisel beslenmeyi uygulayabileceklerini söyledi.




KALP DAMARLARININ PERHİZLE AÇILABİLECEĞİNE İNANMIYORLAR

Uzman Dr. Murat Kınıkoğlu, konuya ilişkin Dr. Dean Ornish'in bilimsel çalışmasına değinerek, söz konusu çalışmada hastaların iki gruba ayrıldığını ve bir gruba yağsız, şekersiz bitkisel beslenme uygulanarak, diğer grubun eski beslenme düzeninde devam ettirildiğini ve tam 1 yıl sonra elde edilen sonuçlara bakıldığında ''angina pectoris'' adı verilen göğüs ağrısında bitkisel beslenen grupta yüzde 91 oranında azalma görülürken, eski beslenme alışkanlıklarını sürdüren diğer grupta ağrıda yüzde yüz 86 oranında artış gözlemlendiğini ifade ederken bitkisel beslenme uygulayan hastalarının şikayetlerinde de 1 ay içerisinde azalma görüldüğünü vurguladı.




Kaynak: Dr. Murat Kınıkoğlu YouTube kanalı
Derleyen: Sariye Nur Dönmez/ Aydınlık.com

Sonraki Haber