Kalpler ‘Bu Memleket Bizim’ oyunuyla attı! Şehir Tiyatroları tek yürek

İBB Şehir Tiyatroları’nın Cumhuriyetin 100. Yılı’nı kutlamak amacıyla sahneye koyduğu oyun büyük beğeni topladı. Büyük emeğin ürünü olan eser için kurum tüm gövdesiyle sahneye çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Cumhuriyetimizin 100. yılını Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenen “Bu Memleket Bizim” isimli oyunla kutladı. Şehir Tiyatroları oyuncularının bütün mevcuduyla sahnede olduğu oyunda, binlerce seyirci, Milli Mücadele döneminden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna dek süren Türk tarihinin en önemli dönemine tanıklık etti.

Oyun, kostümlerinden dekoruna, ışığından metnine, koreografisinden müziklerine, yıllarca hafızalardan silinmeyecek bir görsel şölene dönüştü. Seyircinin gururla, hüzünle ve Cumhuriyetin kurucularına özlemle izlediği oyun, uzun süre ayakta alkışlandı. Gösterime belediye yöneticileri ile Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Can Başak, Emrah Özertem, Tankut Yıldız’ın yanı sıra Ali Poyrazoğlu, Suna Keskin, Özen Yula, Ayşegül Yalçıner, Haldun Dormen, Hakan Altıner, Hakan Bilgin, Tamer Levent’in de aralarında olduğu birçok sanatçı ve gazeteci katıldı.

MÜZİKLER MÜCADELE DUYGUSUNU TAŞIDI

Şehir Tiyatrolarının 300’ü aşkın oyuncu, ayrıca 20 kişilik dans ekibi ve genişletilmiş Şehir Tiyatrosu Orkestrası’yla birlikte, tüm mevcuduyla sahnede olduğu görkemli oyunda Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk isimli eseri başta olmak üzere, Nazım Hikmet, Erol Toy, İsmet Küntay, Samim Kocagöz, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun metinlerinin yanı sıra birçok yazarın metinlerinden yararlanıldı. “Bu Memleket Bizim”, alanının önde gelen dört yönetmeni olan Ali Gökmen Altuğ, Aslı Öngören, Yıldırım Fikret Urağ ve Yiğit Sertdemir tarafından kurgulanarak sahneye taşındı.

Çiğdem Erken “Bu Memleket Bizim” projesinin müzik direktörlüğünü yaptı, Deniz Noyan orkestrasyonu üstlendi ve özel müzikler besteledi. Burçak Çöllü koro düzenlemesini üstlendi. Hakan Elbir’in şefliğinde çalınan müzikler, izleyiciyi 100 yıl önce bu topraklarda yaşanan mücadelenin duygusuna yaklaştırdı.
Dicle Doğan’ın koreografisiyle yaşanan hikâyeler yeniden hayat buldu. Barış Dinçel’in tasarladığı, tiyatronun tasarım ekibinin hazırladığı dekorun üzerinde, Nihal Kaplangı’nın tasarladığı, tiyatronun tasarım ekibinin hazırladığı kostümlerle Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele’nin önemli kahramanlarının hikâyeleri yeniden canlandı. Mustafa Türkoğlu ve Osman Aktan’ın ışık tasarımı geniş bir ekibin gayretiyle sahneyi aydınlattı. Ersin Aşar’ın tasarımıyla ekibinin hazırladığı efektler, Gülay Yiğitcan’ın video ve Emrah Can Yaylı’nın ses tasarımlarıyla, seyirci Cumhuriyetin kuruluş hikâyelerine tanıklık etti.

‘OYUN KAYNAŞMAYI SAĞLADI’

Tamer Levent

Oyun sonunda sanatçılar “Bu Memleket Bizim” hakkındaki görüşlerini Şehir Tiyatroları için paylaştı:

  • Haldun Dormen: Çok heyecanlandım ve bu heyecanı bize yaşattığınız için size ne kadar teşekkür etsem azdır.

  • Hakan Altıner: Şehir Tiyatrosu’nda çok uzun, güzel yıllarım geçti. Emekli olduktan sonra böyle bir gösteride tiyatromu karşımda görmek beni son derece umutlandırdı. Emeklerine sağlık.

  • Tamer Levent: Şehir Tiyatrosu’nun 100. yıl dolayısıyla hazırladığı olağanüstü çalışmayı kutluyorum. Başta Ayşegül olmak üzere tüm oyuncuları, teknik ekibi, orkestrayı kutluyorum. Çünkü yaz boyunca çalışıldığını ve bütün Şehir Tiyatrosu ailesinin bu prodüksiyona emek verdiğini duymak çok önemli bir şey. Tiyatro kültürü için de çok önemli bir şey. Bu tabi kaynaşmayı da sağladı.

    Cumhuriyetin 100. yılında böyle bir sürü kaliteli, coşkulu, büyük emek verilmiş işlerin yapılması gerekiyor. Bu anlamda “Bu Memleket Bizim” oyununun da çok önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum ve kutluyorum. Nice yüzyıllara.

  • Hakan Bilgin: Muhteşem bir gösteriydi. Düşünenlere, uğraşanlara, aylarca sıcağın altında prova yapanlara, tüm emekçi kardeşlerime helal olsun. Bize çok güzel duygusal anlar yaşattılar. Cumhuriyeti hatırlattılar. Tiyatronun insanları nasıl harekete geçirdiğini gösterdiler. Tek bir yürek olduk burada. Çok keyifliydi, teşekkür ederiz herkese.

Sonraki Haber