Kamer Genç’in 7. ölüm yıl dönümü: Milli duruşunu hiç kaybetmedi

Tunceli Milletvekili Kamer Genç’i 22 Ocak 2016 tarihinde İstanbul’da kaybettik. Amansız hastalığa yakalanmıştı. 6 dönem milletvekilliği yapan Genç, vatanseverliği, milli duruşu ve çıkarsız çıkışlarıyla Türk siyasetinin renkli ve özel bir ismi oldu. Genç bugün Tunceli’deki mezarı başında anılacak.

Kamer Genç, Mustafa İlker Yücel

YOKSUL HALK ÇOCUĞU

Kamer Genç, 23 Şubat 1940 tarihinde Tunceli’nin Nazimiye ilçesine bağlı Ramazanköy’de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Ali Genç İstanbul’da amelelik yaparak evini geçindirdi. Oğlu Kamer Genç zeki ve çalışkandı. En büyük hedefi okumak ve ‘adam’ olmaktı! Liseye kadarki eğitimini köyünde ve Nazimiye’de yaptı. 1960 yılında Maliye Okulu sınavlarını kazanarak Ankara’da yatılı olarak okuma hakkı kazandı. Burayı başarıyla bitirdi. Yüksek eğitimini ise Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademesi’nde yaptı. 1966 yılında mezun oldu. Maliye Bakanlığına bağlı olarak Bingöl’de vergi kontrolör memurluğu yaptı. Aynı yıl Danıştay sınavını kazandı. 1974-76 yılları arasında Paris’te staj gördü. Uzun yıllar Danıştay tetkik hakimliği ve Danıştay savcılığı görevlerinde bulundu.

DANIŞMA MECLİSİ ÜYELİĞİ

Genç’in siyasi hayatı 1980 darbesiyle başladı. 1981 yılında kurulan Danışma Meclisi’nde Tunceli üyesi olarak görev yaptı. Meclisin Başkanlık Divanı kâtip üyeliğine seçildi. 1983 yılında çok partili hayata geçilince bağımsız milletvekili adayı olarak Tunceli’den başvurdu. Ancak Konsey tarafından bu talebi kabul edilmedi. 1983-87 yılları arasında memleketinde mali müşavirlik yaptı. 1983 yılında SHP’den Tunceli milletvekili seçildi. 1995 yılı seçimlerinde adaylığı kabul edilmeyince partisinden istifa ederek DYP’ye geçti ve buradan vekil seçildi. 4 dönem Tunceli Milletvekilliği 3 dönem de TBMM’de Başkanvekilliği görevi yaptı. 2002 yılı seçimlerinde DYP baraj altı kalınca Meclise giremedi. 2007 yılında bağımsız olarak seçimlere tekrar katıldı ve yine kazandı. 2010 yılında ise CHP’ye geri döndü.

1967 yılında Sevim Genç ile evlendi. İki çocuk babasıydı. Vasiyeti üzerine cenazesi Türk Bayrağına sarılı olarak köyündeki mezarlığa defnedildi…

SİYASİ DURUŞU

Siyasi olarak milli sol çizgide oldu. Atatürkçü ve milliyetçiydi. Etnik ve mezhebi bölücülüğün yükseldiği 1990’lardan sonra bu akımlarla mücadele etti. Bunlara yüz vermedi. Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü savundu. Meclis’te de yolsuzluklarla cesurca mücadelesi halktan da kabul gördü. Sert ve esprili sözleriyle ayrı bir ilgi odağı oldu. Halkın sevdiği ve desteklediği bir siyasi çizgi izledi. Halk çocuğuydu, halkın dertleriyle hemdert oldu.

İşçi/Vatan Partisi’nin etkinliklerine de destek verdi. Bölücü anayasa girişimine karşı 2012-14 yılları arasında Milli Anayasa Forumlarına katıldı. Konuşmalarıyla birlik ve beraberlik mesajları verdi.

FETÖ ile mücadelede de tutarlı çizgisiyle haklı çıkanlardan birisi oldu. Meclisteyken 2009 yılında yaptığı konuşma tarihe not olarak düşüldü: "Fetullah'a biatı bırakın, TBMM'ye getirin bir inceleyelim, bu adama bu para nerden geliyor. Bu adamın Türkiye'de siyasetteki rolü nedir? Bunlar yarın sizin başınıza bela olur." FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 gecesi yerle bir edildiğini göremeden hayata veda etti… 76 yaşındaydı. Seyit Rıza’nın değil Diyap Ağa’nın izinde gidenlerden oldu. Onun için Türkiye’nin her ilinden Kamer Genç deseniz “iyi adamdı” diye yanıt alınır…

Sonraki Haber