Kamu mühendisleri meslek kanunu istedi

Kamu Mühendisleri Platformu, yıllar içinde meslek özlük haklarının dengi sayılan mesleklere göre gerilediğini ifade etti. Platform, Mühendislik Meslek Kanunu çıkartılarak, mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi ve özlük haklarının geliştirilmesini istedi

Kamu Mühendisleri Platformu, "Mühendislik Meslek Kanunu" çıkartılarak, özlük haklarının geliştirilmesini istedi.

Platform adına yapılan açıklamada, kamu mühendislerinin, kamu hizmetlerinin sürdürülmesinde kritik rol üstlendiği, projelerde 2 yıldan 15 yıla kadar yasal sorumluluğunun bulunduğu belirtildi.

Kamunun geçen yıl, 3 bin 134 proje için toplam 184,3 milyar lira ödenek tahsis ettiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

ÖZLÜK HAKLARI YILLAR GEÇTİKÇE GERİLEDİ

"Kamu kaynaklarının harcanmasının önemli bir kısmının sorumluluğu kamu mühendislerinin üzerindedir. Tüm bu risk ve sorumluluğun karşılığı olarak 2023 verileriyle bir mühendis ortalama 18 bin lira gelir elde etmekte ve yoksulluk sınırının neredeyse yarısına yakın bir ücretle çalışmaktadır. Kamuda çalışan mühendislerin özlük haklarının yıllar içinde dengi sayılan meslek disiplinlerinin çok gerisinde kaldığı görülmektedir. 3600 ek gösterge düzenlemesiyle kamu mühendislerinin ek göstergeleri 4200'e çıkartılmış ancak yansıtma oranları yüzde 145'te sabit bırakıldığı için faydası yetersiz kalmıştır."

150 BİN MÜHENDİSİ İLGİLENDİRİYOR

Açıklamada, kamuda sayısı yaklaşık 150 bini bulan mühendis, mimar ve şehir plancısının mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Mühendislik Meslek Kanunu çıkartılarak, mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi ve özlük haklarının geliştirilmesini istiyoruz. Bunun yanında, kamuda çalışan tüm mühendislere 'Teknik Sorumluluk Tazminatı' adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmasını, kamu mühendislerinin gelirinin yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir ve özlük haklarının seviyesine yükseltilmesi talep ediyoruz."

BEYAZ BARETLİLER ANKARA’DAYDI

Kamu Mühendisleri Platformu, önceki gün Ankara Ulus'ta birçok ilden gelen kamu mühendislerinin katılımı ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle eylem yaptı.

Platform kurucularından Ahsen Yalçın ve Fatih Mehmet Aşık’ın platform adına yaptığı açıklamada 6 Şubat tarihli deprem felaketinin mühendisliğin önemini bir kez daha gösterdiği de vurgulandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde yaşanan afetlerin ardından biz mühendislere önemli görevler düşmektedir. Hasar almış binaların hasar tespit çalışmalarından bölgenin kalkınabilmesi için yeni yerleşim yerlerinin araştırılmasına, geçici konteyner yaşam alanlarından daimi konut inşaatlarına, içilebilir su hatlarının kurulmasından kanalizasyon altyapısına, elektrik, internet ve bilişim altyapısının onarılmasından afet sonrası kirlilik ile mücadeleye, az hasarlı binaların güçlendirilmesinden, tüm alt yapı ve üst yapı projelerinin hazırlanması ve sahaya uygulanmasına kadar her aşamada biz mühendisler görev almaktayız.

‘VATANIMIZI GELECEĞE HAZIRLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

“Fakültelerimizden mezun olurken edindiğimiz mühendislik disiplinini ve etiğini göz önünde bulundurarak vatanımızı ve milletimizi; milli değerlere bağlı kalarak geleceğe hazırlamaya ve ülkemizi kalkındırmaya devam edeceğiz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Türk mühendislerinin alnında Cumhuriyetin istikbalini aydınlatan ışık parıldar.”

Basın açıklamalarının ardından mühendisler, baretlerini havaya kaldırarak mühendislik yeminlerini ettiler.

Sonraki Haber