Kamu mühendisleri ücrette adalet istedi

Kamu Mühendisleri Platformu Türkiye çapında özlük haklarının iyileştirilmesi için basın açıklaması yaptı.

Eylemler sekiz ilde eş zamanlı düzenlendi. Denizli’de 15 Temmuz Şehitleri Delikliçınar Meydanındaki açıklamayı platform adına Sinem Naim yaptı.

Mühendisler açıklama öncesi şehitler için saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşını okudu.
Sinem Naim şunları söyledi:

“Mühendislik ve mühendisler hayatımızın her alanında yer almaktadır. Kamu mühendisleri üretim, düzenleme, denetleme, işletme gibi devletin temel görev alanlarında birçok farklı kurum, kuruluşta ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için hizmet etmektedir. Bilişimden enerjiye, savunmadan ulaşıma, sağlıktan gıdaya, tarımdan ormana, turizmden çevreye, sanayiden madene, üst yapıdan alt yapıya, ziraattan adalete, eğitimden güvenliğe kadar akla gelebilecek her alanda kritik noktalarda görev yapmaktadırlar. Ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan kamu mühendislerinin üstlendikleri görevler onlara birinci derecede teknik, mali ve hukuki sorumluluklar yüklemektedir.

“Meslek bazlı yapılan bazı düzenlemeler; hiyerarşik yapıyı bozan ücret dengesizliğine, statüler arasındaki barışın bozulmasına, bazı unvanların pozitif ayrışmasına, yeterince sesi çıkmayan meslek gruplarının geri planda kalmasına sebep olmuştur. Bu yüzden kamu mühendisleri denk sayıldığı mesleklerin gelir olarak oldukça gerisinde kalmıştır. Hatta amiri olduğu personelden dahi düşük gelire sahiptir. Ve belki de en acısı Ülkesine hizmet için yıllarını vermiş, yaptıkları projelerinin nevi itibariyle sorumlulukları halen devam eden kamu mühendisi emeklilerimiz neredeyse asgari ücret seviyesinde aylık almaktadırlar. Tüm bu sebeplerle kamu mühendisleri en mağdur meslek grubu olup, yıllardır hakları teslim edilmemiştir.

“7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ederken mühendisi temsil etmek için toplu sözleşme masasına oturanlardan yaşanan mağduriyetin giderilmesi beklenmektedir. Kamu mühendisleri ile ilgili toplu sözleşmede yer alan;

Madde 131 : Teknik sorumluluk ilave ödemesi

Madde 132 : Meslek kanunu

Madde 61: Özel hizmet tazminatı

Madde 74: Ek ödeme oranlarında artış

Madde 119/2: Makam ve Görev Tazminatı

Madde 85: Teknik Personelin Arazi Tazminatı kalemlerinin bizlerin mağduriyetini tam olarak gidermese de haklarımızın teslim edilmesi hususunda ilk adım olacağından eksiksiz kabul ettirilmesini talep ediyoruz.

“Ve yine toplu sözleşme masasında oturanlardan yıllardır mücadelesi verilmemiş haklarımızın mücadelesinin verilmesini kaybolan itibarımızın kazanılmadan masadan kalkılmamasını Mali ve Özlük haklarımızın iyileştirilmesini haklarımızın teslim edilmesini talep ediyoruz. Teklif edilen ve kabul edilen maddelerden kanunlaşması gerekenlerin kanunlaştırılması için de mühendisi temsil edenlerden gerekli mücadelenin verilmesi beklenmektedir. Kariyer meslek grupları arasından oluşan bu gelir adaletsizliğinin giderilmesi için; Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak 'Teknik Sorumluluk Ödemesi' adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kalemi oluşturulmasını talep ediyoruz.

“Bilgi birikiminin, tecrübenin değerlendirilmesi ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşma, mesleki gelişimin düzenlenebilmesi için 'Mühendislik Meslek Kanunu' talep ediyoruz. Temmuz maaş zammı düzenlemeleri genel bir düzenleme olduğu için kamu mühendislerine etkisi olmamakla beraber kanunlarca denk sayıldığı meslek grupları ile arasındaki gelir farkı daha da açılmıştır. Kamu Mühendisi gelirinin, yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılmasını ve emekli mühendisler için de ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

“Kamuda çalışan mühendis, mimar, şehir plancısı, peyzaj mimarı, iç mimar ve bu mesleklerin emeklilerinin mağduriyetlerin giderilmesi, sorunlarının çözülmesi, haklı taleplerin karşılanması için Devlet Yetkililerine burdan bir kez daha sesleniyoruz. Meslektaşlarım; Bugün buraya hak arayışımıza ses olmak için geldiniz, hoşgeldiniz. Her birinizin emeği göz ardı edilemez ve herbirinize teker teker teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirilen; büyük eserlerin mutfağında biz unutulan mühendisler varız. Böylesine önemli bir disiplinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de tekrardan önem kazanacağı hususunda inancımız tamdır.

“Şu unutulmasın ki hak arayışımız; sadece bir mali kazanım içi değil bir mesleğin onurunu ayaklar altından alıp tekrardan hak ettiği yere getirmek içindir. Ve yine sadece bireysel menfaatlerin değil ülkemizde sağlıklı işleyen bir teknik sistemin varlığı ve ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine getirilmesi için önem arz etmektedir. Mühendislik mesleğini; hep birlikte ayağa kaldıracağımız zamanlar inanıyorum ki uzak değildir. Ey teknokratlar! Atalarımızdan devraldığımız mühendislik geleneğini tekrar ayağa kaldırmaya var mısınız? Bunun için muhtaç olduğumuz kudret Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği gibi damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur!”

Eylem mühendislerin mesleğe başlarken ettiği Mühendislik Yeminini okumasıyla sona erdi.

Sonraki Haber