Kamu-Sen Başkanı Kahveci’den TBMM’ye çağrı: Torba yasayla düzenleme yapılsın

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kamuoyunda memur ve emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, memurun emekli olduğunda maaşının yüzde 45’e düştüğünü belirterek, TBMM’de torba yasa ile düzenleme yapılması çağrısında bulundu

Memur emekli olunca maaşı yüzde 45’e düşüyor

Türkiye Kamu-Sen, memur ve memur emeklilerinin maaş zamları konusunda Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı öncesi beklentilerini dile getirmek üzere basın açıklaması yaptı. Genel Başkan Önder Kahveci yaptığı açıklamada, kamuoyunda memur ve emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, 33 bin TL dolayında maaş alacak olan bir memurun maaşının, emekli olduğunda 14 bin 850 TL’ye düşeceğini, memur emekli olduğunda, çalışırken aldığı maaşın yalnızca yüzde 45’ini alabileceğini, uygulamanın TBMM’de getirilen torba yasa ile düzeltilmesini talep etti. Kahveci ayrıca, “Türkiye Kamu-Sen olarak yetkililere; memurlara ilave zam, refah payı verilmesi ve memur emeklilerinin durumunu iyileştirecek uygulamaların bu tasarıya eklenmesi, ilave ek ödeme tutarının emekli maaşlarına dahil edilmesi çağrımızı yineliyoruz.” ifadelerini kullandı. Kahveci’nin Kamu-Sen Genel Merkezinde yaptığı açıklamadan vurgular şöyle:

‘YÜZDE 49,25 ZAM GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

“Dönem sonundaki enflasyon farkı ile gelecek döneme ilişkin maaş artışı birlikte verildiği için kamuoyunda sanki memurlara ve emeklilere yüksek oranlı zam yapılıyor algısı oluşmaktadır… 2023 yılı enflasyonu yüzde 64,77 olmuştur. Son altı ayda ise enflasyon yüzde 37,57 olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında memur ve emeklilere yüzde 6 zam verildiği için geçen altı ayda maaşlar 31,57 puan erimiştir. Ocak ayında da önce bu erime telafi edilerek Temmuz 2023’deki maaş zamları sıfırlanmış, ardından da yüzde 15’lik 2024 yılının ilk yarı zammı yapılmıştır. Yani memur ve memur emeklilerine 2024 yılının ilk altı ayı için yapılan zam yüzde 15’tir. Bu bakımdan kamuoyunda memur ve emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Enflasyon farkı maaş zammı değildir. Enflasyon farkı maaşlardaki yaşanan erimenin gecikmiş bir telafisidir.”

REEL ARTIŞ SIFIR

“Memur ve emeklilerimizin maaşları önümüzdeki gelecek 2 yıllık sürede 15 puan eriyecek, enflasyon farkı ile dönem sonlarında yapılacak ödeme sonucunda maaşlarda reel anlamda sıfır artış sağlanmış olacaktır.”

‘MEMURLAR EMEKLİ OLMAK İSTEMEYECEK’

İlave ek ödeme uygulamasının, çalışırken alınan maaşla emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyüttüğü tespitini yapan Kahveci, emekli maaşlarının memuriyet hayatıyla bağını kopardığı bildirdi. Kahveci devamında, “En düşük dereceden maaş alan bir memurun maaşının yaklaşık yüzde 60’ı emekli maaşı ve emekli ikramiyesi hesabına dahil edilmemektedir… Bu şartlar altında özellikle memur emeklilerimizin maaşlarının, çalışma hayatıyla ilişkisi bütünüyle kesilmiştir. Böyle olunca memurlarımız emekli olmak istemeyecek, tüm kamu görevlileri 65 yaşına kadar çalışmayı sürdürecek, emekli olduktan sonra da düşük maaşla yaşam mücadelesi verecektir.” uyarısını yaptı.. Kahveci, memur ve memur emeklileri için taleplerini şöyle sıraladı:

“TBMM gündemine işçi emekli aylıklarına ilişkin bir düzenleme getirilmesi söz konusudur. Emeklilik sistemi bir bütündür. Resmi enflasyonun yüzde 65’ler düzeyinde açıklandığı bu dönemde emekli maaşlarına yapılan yüzde 15 artış yetersizdir. Çalışırken 33 bin TL dolayında maaş alacak olan bir memurun maaşı, emekli olduğunda 14 bin 850 TL’ye düşecektir. En düşük dereceli memur emekli olduğunda, çalışırken aldığı maaşın yalnızca yüzde 45’ini alabilecektir. Biz, bu yanlış uygulamanın TBMM’de getirilen bu torba yasa ile düzeltilmesini istiyoruz.

“Hükümet memur emeklilerinin bu haklı talebini duymalı ve ilave ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılmasını sağlamalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak yetkililerden çağrımıza kulak vermesi, memurlara ilave zam, refah payı ve memur emeklilerinin durumunu iyileştirecek uygulamaları bu tasarıya eklemesi ve ilave ek ödeme tutarının emekli maaşlarına dahil edilmesi çağrımızı yineliyoruz. Konfederasyon olarak bu yoldaki girişimlerimizi sonuç alıncaya kadar sürdüreceğiz.”

Sonraki Haber