Kamuda öncelik insan ve üretim

Kamu eliyle yapılan madencilik yüzde 80'den yüzde 8'e düştü. Devletin elinde kalan yerler kâra odaklandı. İşçi sayısı azaltıldı, uyarı sistemleri başta olmak üzere bakım-onarım ihmal edildi, teknolojik atılım yapılmadı. İş kazaları, kamuda insan ve üretime öncelik verilmesiyle çözülebilir

Patlamanın ardından Bartın’a ulaşan Vatan Partisi heyeti incelemelerini kamuoyuyla paylaştı. Heyet facianın neden ve nasıl yaşandığına dair konuşmak için erken olduğunu söyledi. Köklü çözümlere işaret etti.

Genel Başkan Yardımcısı Ercan Enç’in başkanlığında İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, Örgütlenme Bürosu Üyesi Sekreteri Furkan Yüce ve Zonguldak İl Başkanı Gökhan Yılmaz’dan oluşan heyet, yetkililerin açıklamalarını dikkatle takip ettiklerini bildirdi. Köylere taziye ziyaretlerinde bulunduklarını aktaran Genel Başkan Yardımcısı Ercan Enç, “Üretim şehitlerimizin ailelerine, Bartınlılara ve ülkemize başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifa diliyoruz.” dedi. İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık da, “Bu büyük facia millet ve devlet bakımından ibretlik bir olay olmuştur. İnşallah son olur.” ifadelerini kullandı.

Vatan Partisi heyeti Bartın'da

‘EN İNCE AYRINTIYA KADAR AYDINLATILMALI’

Hüseyin Karanlık, soruşturmanın titizlikle yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taahhütlerinin sözde kalmamasını isteyen Karanlık, “Bu tür olayların bir daha yaşanmaması üzerine cumhurbaşkanının bir taahhüdü oldu. Çok yönlü soruşturmanın başlatıldığını da bildirdi. Bundan önceki kazalarda da aynı cümleler kurulmuştu. Bu soruşturmaların sonucunda eğer ihmal varsa hangi makamda olursa olsun ortaya çıkarılması lazım.” diye konuştu.

Karanlık şunları kaydetti: “Bu acı ve elim olaylar neredeyse hayatımızın bir parçası oldu. Ama şunu biliyoruz ki, dünyada teknoloji gelişiyor. Türkiye’nin iki yüz yıla yaklaşan bir kömür üretimi tecrübesi var. Bu tür faciaların önüne geçebilecek bir millet ve devlet olduğumuzu biliyoruz. Başta sayın cumhurbaşkanı olmak üzere şehitlerimizin yakınlarına sahip çıkmak milletçe boynumuzun borcudur. İşçi arkadaşlarla ve sendikacılarımızla diyalog halindeyiz. En ince detayına kadar aydınlatılması için bu işin peşinde olacağız.”

‘İŞÇİ AÇIĞI KAPATILMALI’

Karanlık, düzenlendikleri üretim devrimi kurultaylarının sonuçlarına atıf yaparak kömür üretim yataklarında en önemli meselenin işçi açığının giderilmesi olduğunu vurguladı:

“Dünyanın geldiği pozisyon açısında da enerji kaynaklarımızı son damlasına kadar işletme mecburiyetimiz çok açık olarak ortadadır. Biz Vatan Partisi olarak kendi dağlarımızın altındaki kömürümüzü bırakmayacağızı söylüyoruz. Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikası ile birlikte kömürde üretim devrimi kurultayı yapmış ve tüm detayları masaya yatırmıştık. Orada kömür üretim yataklarındaki işçi açığı öne çıkan bir konu olmuştu. Bartın’da da işçiler ve sendika yöneticileri arasında bu mesele dillendiriliyor. Kömür üretim alanlarımızdaki iş gücü açıkları hızla giderilmelidir.

“Bununla paralel olarak gerekli yatırımları yaparak yeni teknolojileri devreye sokma zorunluluğu vardır. Üretim Devrimi Kurultayında şunu vurguladık: 2,5 milyarlık zamana yayılan yatırımla Türkiye’nin ihtiyacının önemli bir kısmı gerçekleşebilir.

“Kaza ve faciaların önlenmesi için bir teknolojik yatırım da zorunludur. Bunun hiçbir mazereti yoktur. Bu konuda da gözümüz devlet yetkililerinin üzerinde olacaktır. Vatan Partisi iktidarında da iş sağlığı, güvenliği ve verimliliği için her türlü yatırım yapılacak ilk işlerin arasında olacaktır.”

SORUŞTURMA İÇİN 5 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, maden faciasının yaşandığı Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden sahasında açıklamalarda bulundu. Yaralıların önemli bir kısmının taburcu olduğunu bildiren Bakan Bozdağ, “Şu anda Çam Sakura’da yatan, Bartın Hastanesinde olan bazı işçilerimiz dışında hastanede kalan olmadı. Bu kazaların olmaması en büyük dileğimizdir. Bu kazanın etkin şekilde soruşturulması çok önemlidir. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığımız kazanın soruşturulması için adli tahkikat başlatmıştı. Amasra Cumhuriyet Savcılığı bu tahkikatı şu anda yürütüyor. Önce 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmişti. Ancak hayatını kaybeden işçilerimizin çoğalması üzerine sayı 5’e çıkarıldı.” diye konuştu.

KÖMÜR ÜRETİMİNE ARA VERİLDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlamanın meydana geldiği Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde işlemler bitinceye kömür üretimine ara verdiklerini bildirdi.

‘İHMAL VARSA GEREKLİ İŞLEM YAPILACAK’

Şu anda 5 Cumhuriyet savcısının olayın tahkikatını sürdürdüğünü kaydeden Bozdağ şunları söyledi:

“Bu olay bütün yönleriyle soruşturulacak ve aydınlatılacaktır. Kafalarda ne kadar soru varsa bunların hepsi bu tahkikat sonucu ortaya çıkacaktır. İhmal kusur ne varsa hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır. Bundan hiç kimsenin endişesi ve tereddüdü olmasın. Bundan sonra da bu tahkikatı biz de bütün Türkiye gibi yakından takip edeceğiz. Soğutma çalışmaları içeride henüz bitmediği için içeride bir delil tespiti yapma imkanı henüz yok. Ancak bundan sonraki süreçte soruşturmanın gerekleri neyse titizlikle yerine getirilecektir. Herhangi bir ihmal, kusur varsa bunlar tespit edilip ilgililer hakkında gerekli hukuki işlem yapılacaktır. Bakanlık olarak bu süreci yakından takip edeceğiz.”

Sonraki Haber