Kamudan bankalara üç talep, bir taahhüt

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, bankalardan üç konuda destek istedi. BDDK Başkanı Akben ise, olağanüstü dönemde alınan tedbirlere işaret ederek, salgının etkilerinin yavaşlamasıyla birlikte eski kural setine aynı kararlılıkla geri dönüleceğini taahhüt etti.

Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulunda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Katıldığım her toplantıda sürekli altını çizdiğim bir husus var. Kısa vadeli kazanımlar uğruna, orta ve uzun vadeli hedeflerimizden asla geri adım atmayacağız. Mart ayında açıkladığımız reform paketi de önümüzdeki dönemin temel çıpası olacak” dedi. Bankacılık sektöründen üç konuda destek talep ettiğini ifade eden Bakan Elvan, “Birincisi, kıt kaynaklarımızın verimli kullanılmasında dönüştürücü bir rol üstlenin. Yüksek katma değerli üretimi ve rekabeti odağına alan yenilikçi işlere, istihdamı artıran yatırımlara desteğinizi lütfen esirgemeyin” ifadelerinini kullandı

ELVAN: KOBİ'LERE DESTEK OLUN

İkincisi olarak bankalardan, KOBİ’lerin işlerini büyütmesine ve küresel tedarik zincirlerine entegre olmasına katkı sağlamalarını talep eden Bakan Elvan, “Teminata dayalı' geleneksel kredilendirme yaklaşımlarının ötesine geçerek, risk yönetimine dayalı finansman uygulamalarını yaygınlaştırmaya odaklanın. Bu yaklaşım, kritik sektörlerdeki firmaların yeterli finansal kaynağa ulaşabilmesi için büyük önem taşıyor. Bunun zahmetli bir süreç olduğunun ve sizleri zorlayacağının farkındayız. Ancak bankalarımız uzun vadeli, istikrarlı ve sürdürülebilir finansman ilişkisine odaklanmalıdırlar” diye konuştu. Üçüncüsü ve son olarak ise, “Finansal sağlamlığı korumaktan asla vazgeçmeyin” mesajı veren Bakan Elvan, şunları söyledi: “Hâlihazırda bankacılık sektörümüz gerek sermaye yeterliliği, gerekse likidite ve karşılık oranları bakımından, yalnızca gelişmekte olan değil, gelişmiş birçok ülkeye göre oldukça iyi durumdadır. Bu sağlam görünüm, ekonomimiz için de bir çıpa görevi görüyor. Ancak bu olumlu görünüm bizleri rehavete sürüklememelidir.”

AKBEN: KURALLAR YOK SAYILMADI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de Genel Kurulda yaptığı konuşmada, salgın sürecinde bankacılık ve finans sektörü alanında atılan adımlara dikkat çekti. “Bu süreçte, kurumumuz görev alanı çerçevesinde salgın nedeniyle ortaya çıkan olumsuz etkileri azaltmaya yönelik bir dizi önlemi hayata geçirmiştir. Bunlar arasında; kredilerin takibe aktarımlarına ilişkin sürelerde uzatıma gidilmesi, şirketlerin kredi geri ödeme kapasitesinin artırılması ve tüketici kredileri için geri ödemelerde yapılacak ötelemelerin mevzuattaki vade sınırlarında dikkate alınmadan yapılabilmesi gibi kredi kanallarını açık tutmaya yönelik önlemler öne çıkmaktadır" diyen Akben, ayrıca, sermaye yeterliliği, yabancı para net genel pozisyonu ve likidite yükümlülükleri konusunda bazı esneklikler tanınması gibi tedbirlerin de bankacılık sektörünü rahatlatmak amacıyla yürürlüğe konulduğunu bildirdi. Akben, "Bu olağanüstü dönemde alınan tedbirlerin, bankacılık sektörünün finansal sıhhatini korumayı amaçlayan kuralların yok sayılması anlamına gelmediğini, pandeminin etkilerinin yavaşlamasıyla birlikte eski kural setine aynı kararlılıkla geri dönüleceğini ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

ÇAKAR: KARLILIK ENFLASYONUN ALTINDA

BDDK Başkanı Akben ayrıca, önümüzdeki günlerde hayata geçmesini bekledikleri 'TLREF' Türk lirası referans faiz oranının oluşturulması, diğer adıyla TRLIBOR geçiş süreci olduğunu hatırlatarak, “Bilindiği üzere, bu yıl sonu itibarıyla tüm dünyada LIBOR ve benzeri gösterge faiz oranlarının kullanımına son verilecektir. 2022 yılı başlarken, TLREF'in başta finans sektörümüz olmak üzere ilgili taraflarca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir hale gelmesini hedeflemekteyiz” bilgisini verdi. Akben, A Para editörünün sorusu üzerine kredi ödemelerindeki gecikmeler için getirilen esnekliğin eylül ayına kadar uzatılmasının gündemde olduğunu aktardı.

Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, yaptığı sunumda 2020 yılında bankaların özkaynak karlılığının enflasyonun altında kaldığını ifade etti.

ELVAN’DAN AYDIN’A TEŞEKKÜR

Genel Kurulda bir önceki dönem Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan Hüseyin Aydın'a, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından plaket takdim edildi. Aydın, "Tam 11 yıl sizlerin desteğiyle yönetim kurulu başkanı olarak birliğimizi temsil ettim. Bu süre zarfında iyi ve olumlu gelişmelerin yanı sıra irili ufaklı çok sayıda şok yaşadık. Ülke çıkarlarımızı ön planda tutarak ortak akla, kapsayıcılığa, rasyonelliğe, açık iletişime ve çözüm odaklı olmaya hassasiyet gösterdik” dedi.

Sonraki Haber