Kan stokları kritik seviyede

Türk Kızılay’ın elinde 28 bin ünite kan kaldı. Salgın, ramazan ve sokağa çıkma yasakları ile birlikte bağış üçte bir oranında düştü. Günlük tüketimin toplananın iki katından fazla olduğunu ifade eden Kızılay yetkilileri vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

Türk Kızılay’ın kan stokları kritik seviyeye düştü. Ramazan, salgın ve sokağa çıkma yasağı sonrasında günlük kan bağışı üçte bir oranında düştü. Hastanelerin günlük kan ihtiyacı bağışlananların iki katından daha fazla. Önlem alınmazsa kriz kapıda. Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Medikal Direktörü Dr. Levent Sağdur, vatandaşları kan ve immün plazma bağışına davet etti.

KRİZ KAPIDA

Salgın döneminde kan bağışı düştü ancak hastanelerdeki kan ihtiyacı azalmadı. Türk Kızılay’ın elinde 28 bin ünite kan var. Kızılay yetkilileri kritik seviyenin 50 bin olduğunu belirtiyor. Dr. Levent Sağdur, “Stoklarımız en az 50 bin seviyesinde olmalı, ki bizi memnun eden miktar 70-50 binlerdir. Pandemi ile birlikte ramazan, sokağa çıkma yasakları gibi etkenler birleşti. Günlük kan bağışı 8-10 binden 2 bin 500 - 3 bin seviyesine düştü” dedi.

Salgının ilk döneminde acil olmayan ameliyatların ertelenmesi kararı alınmıştı. Ancak geçen 1 yılda bekleyen hastaların durumu ertelenemez hale geldi. Salgının ilk başındakinin aksine hastanelerde kan ihtiyacında düşüş olmadı. Toplananın iki katından daha fazla tüketim var. Dr. Levent Sağdur, “Önlem almazsak bir krize doğru gidebilir” dedi.

İMMÜN PLAZMA GEREKSİNİMİ ARTTI

Dr. Sağdur, Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan immün plazma stokları ile ilgili de bilgi verdi: “Özellikle mutant virüsün artması ile birlikte hastane ve yoğun bakımlara yatışlar arttı. Bu durum immün plazma ihtiyacına da yansıdı. Ocak-şubat aylarında kullanılmayacak kadar az ihtiyaç oluyordu. Şimdi ihtiyaç günde 100 üniteye kadar çıkıyor. İyileşen hasta sayımıza rağmen günde 50-60 ünite immün plazma bağışı oluyor. Kovid-19 hastalığını geçirip iyileşen vatandaşlarımızdan ricamız immün plazma bağışı yapmaları. Bir bağış 3 hastayı tedavi edebiliyor. Şuan stoklarımızda 3 bin litre immün plazma bulunuyor.”

Ramazan ayında iftar ile sahur vakti arasında kan verme merkezleri açık. Randevu alanların sokağa çıkma yasağından muaf olduğunu hatırlatan Dr. Sağdur, “Vatandaşlarımız tedirginlik histemesinler. Kan bağış noktalarında bir buçuk yıldır hem hijyen açısından hem de personelin koruyucu ekipman kullanımı açısından her türlü önlem alınıyor. Bir bulaş söz konusu olmadı” dedi.

Sonraki Haber