Kandıra karpuzunda hasat başladı
Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yıllardır üretilen, yetiştirilmesi ve hasadı emek isteyen Kandıra karpuzu tezgahlardaki yerini aldı.
Kandıralı çiftçiler, kendine has tadı ve aromasıyla bilinen, tüketiciler tarafından rağbet gören coğrafi işaretli karpuzun hasadı için tarlaya girdi. Yeterli olgunluğa ulaşan karpuzlar, elle hasat edilerek satış noktalarına gönderiliyor.
Toptan satış fiyatı 9,5-10 lira olan ürün, manav tezgahlarında kilogramı 12-13 liradan satılıyor. Kırsal Ferizli Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Erdoğan Gülmüş, AA muhabirine, Kandıra karpuzuna ün kazandıran en önemli özelliğinin lezzeti olduğunu, ilçeye özgün iklim ve toprak yapısının bu lezzetin ortaya çıkmasında etkili olduğunu söyledi.
Gülmüş, karpuzu mayıs ortalarında tarlaya diktiklerini, damla sulama sistemiyle yetiştirdikleri ürünü ağustos ayının ortalarında hasat ettiklerini kaydetti.
Karpuzun kendine has tadı ve aromasıyla rağbet gördüğünü dile getiren Gülmüş, “Gönderdiğimiz yerlerde ‘Bu karpuz nerden geldi?’ diye soran, sürekli bu karpuzu isteyen, ‘Ömrümde böyle karpuz yemedim.’ diyenler var. Karpuzu hediye olarak Mersin’e kadar gönderenler var. Kandıra karpuzumuzu yemeyen, ‘Karpuz yedim.’ demesin.” diye konuştu.