Kanser tedavisinde yeni yöntem: Uçuk virüsü

Kanser tedavisinde yeni bir dönem başlıyor. İngiltere'de bilim insanları, genetiğiyle oynanmış uçuğa yol açan (herpes simplex) virüsü kullanarak kanserli hücreleri öldüren yeni bir tedavi geliştirdi

RP-2 adı verilen virüsün, kanserli hücreleri kuşatarak patlattığı ve vücuttaki tümörü küçülttüğü tespit edildi. Virüsü kullanarak geliştirilen yeni tedavi, ilk klinik deneylerde başarılı sonuçlar verdi.

Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, uçuk virüsünün zayıflatılmış bir formu olan bu virüs, yapılan tedavi yöntemi ile bir hastanın kanserli hücrelerini tamamen yok ederken, diğer bir kişinin tümörlerini ise ciddi ölçüde küçülttü.

Çalışmaya katılan 40 kişinin bir kısmına ‘RP2’ olarak bilinen viral enjeksiyon uygulanırken, diğerleri de ‘Nivolumab’ adı verilen başka bir kanser ilacı aldı. Çalışma sonucunda, Wojkowski dahil sadece ‘RP2’ verilen dokuz hastadan üçü tümörlerinin küçüldüğünü gördü.

KANSERLİ HÜCRELERİNİN TAMIMINDAN KURTULDU

Araştırma, İngiltere’nin Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne bağlı (NHS) Kraliyet Marsden Kuruluşu’ndaki Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülüyor.

2017'de tükürük bezlerine kanser teşhisi konulan 39 yaşındaki Krzysztof Wojkowski, devam eden çalışmalara katılan hastalardan biri oldu.

Wojkowski, virüs tedavisinin ardından vücudundaki kanserli hücrelerin tamamından kurtuldu.

BBC’ye konuşan Wojkowski,’’Bana başka bir seçeneğim olmadığı söylendi, bu yüzden çalışmaya katılma kararı aldım. İki haftada bir iğne vuruldum, toplam beş hafta sürdü. Şu an bunun üzerinden iki yıl geçti ve vücudumda kanserli hücre yok’’ dedi.

‘TEDAVİ SONUÇLARI ETKİLEYİCİ’

Araştırma ekibinin başındaki Prof. Kevin Harrington, "Tedavi sonuçları gerçekten çok etkileyici. Daha tedavinin güvenilirliğini test etmek için yaptığımız bu ilk adımda, klinik araştırmanın henüz bu kadar başındayken bu kadar olumlu sonuçlar almak çok nadir görülen bir durum. Artık tedavilerine son verilmiş hastalarda da olumlu sonuçlar aldık’’ ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber