Kanserde 'sürekli tedavi' yöntemi onay aldı
Multipl Miyelom (MM) ve Kronik Lenfositik Lösemi gibi kanser türlerinde kemoterapi ve akıllı ilaçlara oranla daha az yan etkilere sahip olan STAR-LLD'nin faz 1b klinik çalışması FDA'nın onayından geçti. Bu yöntemle vücuda yapıştırılan bir bant aracılığıyla kanserli hücreler baskılanabilecek.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Starton Therapeutics şirketinin kanserli hücrelere düşük dozda ve sürekli ilaç iletimi sağlayan STAR-LLD'nin faz 1b klinik çalışmasına onay verdi. FDA ayrıca, araştırmanın geçici güvenlik ve aktivite verilerini gözden geçirmek için şirketle bir toplantı düzenlemeyi de kabul etti.
YAN ETKİLER TARİH OLUYOR
Birçok hasta nakil aşamasından sonra idame tedavisi olarak akıllı ilaç kullanıyor. Fakat kullanılan ilaçların yan etkisi alerjiden dolayı tedavi engelleniyor.
Günümüzdeki olanaklarla MM tümörleri, tedavi edilseler dahi yaklaşık 5 kat büyüme potansiyeline sahip. Klinik çalışmanın devamı için FDA'dan onay alan olan STAR-LLD ise kana düşük dozda Lenalidomid salgılayarak hastaları yan etkilerden kurtarmasının yanı sıra aralıksız tedavi yöntemiyle tümörlü hücreleri yüzde 80 oranında azaltıyor.
SÜREKLİ TEDAVİDE YÜZDE 100 YANIT
Hâli hazırda kullanılan akıllı hapların etken maddesi olan Lenalidomid, kanserli hücreleri öldürmek için hastanın bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Ancak ağız yoluyla kullanılan Lenalidomidin seviyesi alındıktan bir sonraki doza kadar sürekli olarak düşüyor. STAR-LLD sayesinde ise kanserli hücrelerin uyanmasına fırsat tanınmadan sürekli olarak Lenalidomid salgılandığından tedavide tam başarı elde edilebiliyor.
Açıklanan verilere göre, günlük akıllı haplarla sürdürülen tedavi modeline nazaran sürekli Lenalidomid salgılanması yüzde 100'lük bir genel yanıt oranına yol açıyor. Öte yandan yalnızca bir dozla yapılan tedavilerde ise tümörlü hücrelerde hiçbir azalma olmadığı saptandı.
AKILLI HAPLARIN YERİNİ ALABİLİR
Starton Yönetim Kurulu Başkanı Pedro Lichtinger, geliştirilen tedavi yöntemine ilişkin "Yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ihtiyaç duyan hastalar için önemli bir gelişmeye işaret ediyor ve multipl miyelomlu ancak nakil için uygun olmayan hastalarda bu kritik programı başlatmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.
STAR-LLD'nin ilk klinik çalışmalarında gösterdiği başarı hakkında konuşan Starton'ın Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Jamie Oliver, optimal sürekli Lenalidomid tedavisinin, 'yerleşik bir bakım rejimi' standardında görülebileceğini dile getirdi.
Dr. Oliver'in açıklamasına göre, STAR- LLD'nin sağladığı tedavi olanağı, günümüzde kullanılan akıllı hapların yerini alabilir. Bu yolla ise Multipl Miyelom hastalarını en çok endişelendiren 'erken nüks' durumunun önüne geçilebilir.