İttihat ve Terakki ile Kemalizm konuşuldu
Dr. Doğu Perinçek ve Prof. Dr. Zafer Toprak, Kanuni Esasi Kıraathanesi'nde Jön Türkler, İttihat ve Terakki ile Kemalizm'in sınıfsal karakterini Ulusal Kanal özel yayınında anlattı.
Ulusal Kanal'da önceki akşam Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel'in sunumuyla Tarihi Kanuni Esasi Kıraathanesi Özel Yayını yapıldı. Yayına Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ve Prof. Dr. Zafer Toprak katıldı.
Görev Vakfı'nın mülkiyetini almak için kampanya başlattığı tarihi binanın girişindeki Kanuni Esasi Kıraathanesi'nde Jön Türkler, İttihat ve Terakki ve Kemalizm'in sınıfsal karakteri başlıkları masaya yatırıldı.
Programda Prof. Dr. Zafer Toprak, Kıraathane'nin tarihini şöyle anlattı:
'ÖNÜNDEN ÇOK GEÇTİM'
“19. yüzyılın sonunda 120 bine yakın ecnebi var İstanbul’da. Yani bir milyona yakın nüfusun onda birinden daha fazla Ecnebi. Onların yerleştiği semt de Pera yani Beyoğlu ve Galata. Burada bambaşka bir dünya kurulmaya başlanıyor. Yani Osmanlı kendine özgü, tırnak içerisinde bir burjuvazi oluşturmaya başlıyor, bu burjuvazi beraberinde bir yaşam tarzı da getiriyor. Aslında Batı'dakine öykünen bir yaşam tarzı. Oteller açılmaya başlanıyor, ama asıl otelleri ele geçiren sokak bu. Bugün Meşrutiyet caddesi dediğimiz eskiden mezarlık sokak dediğimiz sokak. Birdenbire bu sokak çok daha ünleniyor. Ama aynı zamanda bu sokak bugünün Nevizadesi. Ben kıraathaneyi biliyorum yaşım gereği. Buradaki Kıraathane'nin şu ön tarafta iki tane bilardo masası vardı... Hatta Dram tiyatrosunun da biliyorum.
“Yetmişli yıllarda Dram tiyatrosu yanmadan önce oraya birkaç kez gittiğimi biliyorum. Yani annem babam götürürlerdi zaten. Biz Kadıköy’de oturduk, Beyoğlu’na çok gelirdik. Devamlı bunun önünden geçerdim.
“1908’de Jön Türk devrimi ile birlikte bir Rum, Beyoğlu Rumu, burayı kapatıyor ve birahane yapıyor. Adı da La Constitution yani anayasa. Yani burada yine kıraathane yok. Tamamen cadde birahane.
“Bir müddet sonra savaş çıkıyor. Arpayı bira ile yaparsın. Millet aç, yani bira yapacak arpa yok ortalıkta. Bir de İttihatçılar; ‘Bundan böyle kurumlarda yabancı isim kullanmayacaksınız’ diyor.
Bunun üzerine buranın adını Kanunu Esasi Kıraathanesi'ne yapıyorlar. Bu da zaten Fransızca anayasa demek.”
BATI'YLA MÜCADELE VE MİLLİ ÇİZGİ
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de Jön Türklerin programını anlattı: “Aslında iki kanadı var. Yani birisi Ahmet Rıza’nın temsil ettiği daha yerli, daha milli diyebileceğimiz. Bir de Prens Sabahattin’in temsil ettiği daha Batıcı olan. Daha sonra Türkiye tarihinde hep görüyoruz. Yani birisi Hürriyet ve İtilaf Fırkası olarak, diğeri de İttihat Terakki olarak devam etti. Ama onların da kökünü Tanzimat’tan başlatabiliriz yani 1838 İngiliz sözleşmesi... 1839 Tanzimat Fermanı ile birlikte, bir batılılaşma başladı.”
“Tanzimat’ın üç tane önemli padişahı var. Abdülmecit, Abdülaziz, Abdülhamit. Onunla birlikte de tabii o dönemde Tanzimatçılar yani daha Batı yanlıları ve Batı işbirlikçileri ile buna karşı meşrutiyet ilan etmek, padişahın yetkilerini, otoritesini sınırlamak isteyenler var. Bunlar, yani padişahı sınırlamak isteyenler daha milli bir çizgiye doğru evirildiler. Tabii hocamız da çok iyi bahsetti ama Birinci Dünya Savaşı ondan evvel, Balkan Savaşı, Trablusgarp Savaşı, Türkiye'de milli bir akımının gelişmesi için çok zemin yarattı.”