Kaos planı karşılık bulmadı 'Ödemeyeceğiz' dediler, sırayla ödediler

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Zamlar geri alınana kadar elektrik faturamı ödemeyeceğim.' dedi. Zamlar geri alınmadı ama Kılıçdaroğlu faturasını ödedi. "Biz de ödemiyoruz" diyen destekçileri de sözünü yerine getirmedi. Kılıçdaroğlu'nun kaos çağrısı, halkta karşılık bulmadı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüksek elektrik zamlarına yönelik başlattığını söylediği bireysel eylemi sona erdi. Kılıçdaroğlu, yaklaşık üç ay süren elektrik eylemi boyunca zamların geri alınmaması durumunda faturasını ödememeye devam edeceğini söyledi ancak elektrik kesintisinden bir hafta sonra faturasını ödedi. CHP’li ve HDP’lilerin Kılıçdaroğlu’na destek amacıyla aldığı fatura ödememe kararı ise ortada kaldı.

Kılıçdaroğlu, 9 Şubat'ta yılbaşında elektriğe yapılan yüksek zammın geri alınması için bireysel eylem başlattığını duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaştığı video ile eylemini duyuran Kılıçdaroğlu, “Erdoğan 31 Aralık’ta imzaladığı zamları geri çekinceye kadar ben bugünden itibaren gelecek hiçbir elektrik faturamı ödemeyeceğim. Bu da böyle biline.” ifadelerini kullandı.

BU EYLEMİ DE AMACINA ULAŞMADI

Kılıçdaroğlu’nun eylemi bazı kesimlerce sivil itaatsizlik olarak tanımlandı. Fatura ödemeyelim çağrısının Amerika’nın kaos kışkırtmasına hizmet ettiği değerlendirmeleri yapıldı. Kılıçdaroğlu, bireysel eylem yaptığını dile getirse de açıklamasının topluma bir çağrı anlamına geldiği de belirtildi. Daha önce de Anayasa, yargı ve hükümetin meşru olmadığını savunan, yabancı elçilere mektup yazarak Türkiye’yi şikayet eden Kılıçdaroğlu’nun elektrik girişimi de amacına ulaşmadı.

İSTENİLEN ETKİYİ YARATMADI

CHP içinde de etki bulamayan elektrik eyleminin ardından Kılıçdaroğlu konuyu gündemde tutmak için açıklamalarını sürdürdü. 21 Nisan’da elektriği kesilen Kılıçdaroğlu, bu durumu sosyal medya hesabından duyurdu. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu'ndan haber aldığını belirten Kılıçdaroğlu, “Hepinizin malumu, milletimiz çok zor günlerden geçiyor. Hanelerin belini büktüler. Enerjiye yaptıkları zamlar 3 yılda yüzde 400'ü aştı. 'Geri çekin zamları' dedim. Çekmediler. Oysa enerji, temel bir insan hakkıdır. Ekmek gibidir, su gibidir, hava gibidir. Hakkındır elektrik ey halkım.” ifadelerini kullandı.

‘DİĞER ADIMLARI DA ATACAĞIM’

Kılıçdaroğlu ardından eylemini sürdüreceğini de şu paylaşımıyla tekrarladı: "Bu hatadan ivedilikle dönülsün. Dönülmez ise diğer adımları da atacağım!" Elektrik kesintisinin ardından bir hafta boyunca elektriği kesik olan haneleri ziyaret eden Kılıçdaroğlu, evinde de gençleri ağırladı. Bir haftanın sonunda faturasını ödeyen Kılıçdaroğlu’nun elektriği kullanıma tekrar açıldı.

SÖZLERİ HAVADA KALDI

Kılıçdaroğlu’nun eylemine ilk destek HDP’den geldi. HDP’li Garo Paylan, Kılıçdaroğlu'nun çıkışının 'değerli' olduğunu söyledi. TELE 1 yayınına katılan Paylan, "Biz de bu protestoya kesinlikle katılıyoruz ve ödemeyeceğiz" diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Ben de şahsen faturamı ödemeyeceğimi ifade etmek isterim” dedi. Bir başka CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı da sosyal medya hesabından, "vatandaşa yükledikleri elektrik zamlarını geri alana kadar elektrik faturamı ödemiyorum!" paylaşımı yaptı. Ancak aradan geçen sürede bu isimlerin elektriklerinin kesilmemesi, 'sözlerinin gereğini yerine getirmediler' şeklinde yorumlandı.

Kılıçdaroğlu’nun eylemi ittifak ortağı İyi Parti’de ise karşılık bulmadı. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, “Ödenmesi gereken fatura ödenecektir” çıkışını yaptı.

‘ZİYARETE GİTTİĞİ EVDE ELEKTRİK VARDI’

Kılıçdaroğlu’nun eylemi sürerken hükümetten de açıklamalar geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesik olduğu için ziyaret ettiği Keçiören'deki evin sayaç bilgilerini paylaştı. Dönmez, “Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin hemen ardından saat 21.31 civarlarında hane elektrik kullanımına kaldığı yerden devam etmiş. Bunu da yine akıllı sayaçtaki bilgilerden aldık” dedi.

Sonraki Haber