'Kaos Tanrısı' dev asteroid Dünya'ya yaklaşıyor! Eğer o olasılık gerçekleşirse çarpacak...

Yeni araştırmalar, 'Kaos Tanrısı' olarak adlandırılan Apophis asteroidinin Dünya'ya çarpma olasılığının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Asteroid ve Dünya'nın çarpışması için tek bir olasılığın gerçekleşmesi bekleniyor.

Yeni analizler, "kaos tanrısı" olarak da adlandırılan Apophis asteroidinin Dünya'ya çarpma şansının daha önce düşünülenden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Dünya'ya doğru ilerleyen asteroidin, 2029 yılında tehlike arz edecek kadar yakınlaşması bekleniyor.

'KAOS TANRISI' DEV ASTEROİD DÜNYAYA YAKLAŞIYOR

Dev asteroid Apophis, ilk olarak 2004 yılında keşfedildi. Gezegenimize doğru ilerleyen asteroid, Torino çarpma tehlikesi ölçeğinde 4. seviyeye yerleştirildi. (0 çarpma şansı olmadığı anlamına gelirken 10 çarpışmanın gerçekleşeceği anlamına gelir) Bilim insanları, bu seviyede bir asteroidin dünyaya çarpması durumunda küresel iklim felaketine neden olabileceğini belirtiyor.

Kaos Tanrısı, NASA potansiyel olarak tehlikeli Dünya'ya Yakın Nesneleri (NEO'lar) izlemeye başladığından beri bu, ölçekte dört derecesi verilen ilk asteroit oldu. NASA bu derecelendirmeyi "Gökbilimcilerin dikkatini çekmeyi hak eden yakın bir karşılaşma," olarak tanımlıyor.

KÜÇÜK BİR CİSİM ASTEROİDE ÇARPARSA...

Mevcut gözlemlere göre, dev asteroid, 2029, 2036 ve 2068 yıllarında hiçbir tehdit oluşturmadan Dünya'nın yanından güvenle geçecek. Ancak yeni bir çalışma, Apophis asteroidi gezegenimize doğru yol alırken ona bir şeyin çarpma ihtimalini de göz önünde bulunduruyor. Kanadalı astronom Paul Wiegert tarafından yapılan yeni bir araştırma, asteroide "küçük bir cismin" çarpması halinde bu ihtimalin yüksek oranla gerçekleşeceğini duyurdu.

Gökbilimci Wiegert, çarpışmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini anlamak için üç yıl daha beklememiz gerektiğinn altını çiziyor.

Sonraki Haber