Kapatma davası açılan 5 parti: 'Türkiye, terör propagandasının en kolay yapılabildiği ülke'

Hürriyet Gazetesi'nden Nedim Şener, DEM Parti gibi hakkında Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası açılan beş parti bulunduğuna dikkat çekerek, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’na aykırı partilerin varlığına göz yumduğunu ifade etti.

Nedim Şener'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Türkiye siyaset üzerinden demokrasi kullanılarak bölücülük ve terör propagandasının en kolay yapılabildiği belki de tek ülkedir. Ayrıca tüm bunlar hukukun gözü önünde yapılıyor. PKK terör örgütünün ve siyasi kolu PKK/DEM “etnik”, İran kaynaklı Türkiye’de terör örgütü olan Hizbullah’ın siyasi kolu Hizbul/HÜDA PAR “dini” kullanarak bölücülük yapıyor.

KAPATMA DAVASI OLAN 5 PARTİ

Türkiye’de açıktan bölücülük yapan PKK terör örgütünün siyasi kolu PKK/DEM ile Hizbullahçı HÜDA PAR adı öne çıkıyor ama bu konuda yalnız değiller. Tıpkı PKK/DEM gibi hakkında Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açılan tam 5 (yazı ile de yazayım beş) parti bulunuyor. AYM, Yargıtay Başsavcılığı’nın programı ve tüzüğü Anayasa’ya açıkça aykırı olan bölücü dört partinin kapatılması için tam 7 yıl önce verilmiş dilekçeleri hakkında da kılını kıpırdatmadı.

Yargıtay Başsavcılığı; adı, tüzük ve programı Anayasa’ya açıkça aykırı olduğu için 5 Temmuz 2017’de Kürdistan Demokrat Partisi, 20 Aralık 2018’de Kürdistan Özgürlük Partisi, 20 Aralık 2018’de Kürdistan Sosyalist Partisi, 17 Ocak 2019’da ise Kürdistan Komünist Partisi hakkında kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Yargıtay Başsavcılığı yedi yıl önce yaptığı başvurunun sonucunu beklerken, Anayasa Mahkemesi tıpkı PKK terör örgütünün siyasi kolu yanında bölücü tüzük ve programı Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’na aykırı olan dört partinin varlığına göz yumuyor.

İSİM DEĞİŞTİRİP TABELA ASTILAR

Yargıtay’ın tek yapabildiği ise bu partilerin ismini internet sitesindeki “Türkiye’de faaliyet gösteren siyasi partiler” listesinden çıkarmak oldu. Normal bir ülkede 7 yıl sürenin üzerinden nereyse 9 ay daha geçtikten sonra mahkemenin bu bölücü partiler hakkında bir karar verdiğini düşünürsünüz değil mi?

İşte burası Türkiye dedirten gelişme de bu; Anayasa Mahkemesi’nin 7-8 yıldır kapatma davasını görüştüğü “Kürdistan Özgürlük Partisi”, “Kürdistan Demokratik Hareketi” ile birlikte “Kürdistan Yurtseverler Partisi” adıyla yeni bir parti kurdu.17 Eylül 2023 günü Çankaya Seçim Kurulu gözetiminde 3.Olağan Kongresi’nde Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) olarak değiştirdi.

Sonraki Haber