Kapatma davasında rapor bekleniyor

HDP kapatma davasında raportörün kısa süre içinde esas hakkındaki raporunu tamamlaması bekleniyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da seçimlere katılmaması nedeniyle HDP'ye ödenen Hazine yardımına bloke konulmasını talep etti.

HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada sona yaklaşılıyor. Dosyada esas hakkındaki rapor yazılıyor. Aydınlık'ın edindiği bilgiye göre kısa süre içinde Anayasa Mahkemesi raportörünün raporu tamamlayıp Yüksek Mahkeme üyelerine sunması bekleniyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada süreç devam ediyor. Daha önce davayı uzatmaya yönelik taleplerde bulunan HDP son olarak, 11 Nisan 2023 için belirlenen tarihte sözlü savunma yapmayacağını Anayasa Mahkemesine bildirmişti. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ise 11 Nisan'da yaptığı toplantıda HDP’nin savunma yapmama gerekçelerini yerinde görmemiş ve dosyayı esas hakkındaki raporunu hazırlaması için Anayasa Mahkemesi raportörüne göndermişti. Bu karar doğrultusunda esas hakkındaki raporun yazılmasına başlandı. Edinilen bilgiye göre Anayasa Mahkemesi raportörünün kısa süre içinde raporunu tamamlaması bekleniyor.

HDP DAVAYI UZATMAK İSTEDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin 21 Haziran 2021'de kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecinde, HDP'nin sözlü savunma yapmak için Anayasa Mahkemesinden istediği süre tamamlanmış, HDP yetkililerinin 14 Mart 2023'te sözlü savunma yapması kararlaştırılmıştı. Partinin talebi üzerine ek süre verilerek HDP'nin sözlü savunması 11 Nisan'a ertelenmişti. HDP bu süreçte bir kez daha Anayasa Mahkemesi'ne başvurup seçimleri de gerekçe göstererek 11 Nisan'da sözlü savunmanın yapılmayacağını bildirmişti.

Bundan sonraki süreçte davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için gün belirleyecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Karar, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla verilebilecek.

BAŞSAVCILIKTAN YENİ HAMLE

Diğer yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'ye seçim yılı dolayısıyla ödenen Hazine yardımına tedbir konulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. HDP’nin 14 Mayıs'taki genel seçimlere katılmadığına işaret eden Başsavcılık, seçim yılı dolayısıyla fazladan ödenen 400 milyon 228 bin liralık Hazine yardımına bu nedenle bloke konulmasını istedi. Başsavcılığın bu talebini Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. HDP'nin kapatılması istemli davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta tedbiren bloke konulmasına karar verilmişti. Partinin bu kararın kaldırılması talebi, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından ele alınmıştı. Heyet, 9 Mart'ta partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması kararını kaldırmıştı.

'TALEP YERİNDE'

Aydınlık’a konuşan Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Nusret Senem, daha önce Anayasa Mahkemesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurarak HDP'ye ödenen seçim yardımının, seçime katılmaması karşısında ödenmemesini, eğer ödenmişse de geri istenilmesini talep ettiklerini hatırlattı. Senem şunları söyledi:

"Başsavcılık daha önce alınan bloke kararlarının Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılmasının hukuksuz olduğunu belirterek yeniden başvuru yapıp seçim yardımına bloke konulmasını talep ediyor. Bu, yasal ve yerinde bir talep. Bu paranın HDP hesaplarına yattığı anlaşılıyor. Anladığım kadarıyla terör örgütüne gitti bu para. Bloke konulsa da ne anlam ifade eder bunun somut ve pratik bir değeri yok. Ama hukuki olarak yapılması zorunlu bir talepti. Bunu yerine getirmiş başsavcılık. Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararından önce bu konuda karar vermesi gerekir. Eğer bunun kararla birlikte verilebileceği şeklinde bir değerlendirme yaparsa Anayasa Mahkemesi, yine olayı savsaklamak şeklinde değerlendirilebilir bu. Anayasa Mahkemesi HDP'nin seçime katılmadığını bile bile bu parayla ilgili bloke kararı koymaması, bizim taleplerimize de cevap vermemesi Anayasa Mahkemesi'nin terör örgütüne karşı son derece hatalı ve tarihi sorumluluk gerektiren bir tavır içerisinde olduğunu ortaya koyuyor."

HDP PM ÜYESİ CEZAEVİNE GİRECEK

Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, gözaltına alındı. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Aralık 2022’de Erbaş hakkında “terör örgütü üyeliği” suçundan 12 yıl, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 21 ay 22 gün hapis cezası verilmişti. Gözaltına alınan Erbaş'ın işlemlerin ardından cezaevine götürüleceği belirtildi.

Sonraki Haber