Kapatma davasında sona yaklaşıldı

HDP kapatma davasında esas hakkındaki raporunu yazmaya devam eden raportörün, bu çalışmalarında sona geldiği öğrenildi. Raporun tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi bir gün belirleyip kapatma davasını esastan görüşecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada süreç devam ediyor. Daha önce davayı uzatmaya yönelik taleplerde bulunan HDP son olarak, 11 Nisan 2023 için belirlenen tarihte sözlü savunma yapmayacağını Anayasa Mahkemesi'ne bildirmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ise 11 Nisan'da yaptığı toplantı sonucunda HDP’nin savunma yapmayacağına ilişkin dilekçesinde belirttiği hususları yerinde görmemiş ve dosyayı esas hakkındaki raporunu hazırlaması için Anayasa Mahkemesi raportörüne göndermişti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı doğrultusunda esas hakkındaki raporun yazılmasına devam ediliyor.

Edinilen bilgiye göre Anayasa Mahkemesi raportörünün bu çalışmalarında sona geldiği öğrenildi. Raporun tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi bir tarih belirleyip bu tarihte kapatma davasını esastan görüşerek.

GÖREV SÜRESİ DETAYI

Yüksek Mahkeme kulislerinde ise kapatma davasının en geç 2024 nisan ayına kadar sonuçlanacağı konuşuluyor. Bu yıl şubat ayında yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilen Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirilmişti. Zühtü Arslan 20 Nisan 2012'de görevine başlarken Arslan'ın Anayasa Mahkemesi'ndeki 12 yıllık görev süresi ise 20 Nisan 2024'te sona erecek. Arslan'ın görev sürmesi dolmadan önce kapatma davası kararının verileceği belirtiliyor. Raportörün raporunu tamamlayıp Yüksek Mahkeme üyelerine sunmasının ardından esasa ilişkin görüşmenin yapılacağı toplantı tarihini Arslan belirleyecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Karar, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla verilebilecek.

İDDİANAMEDEKİ AYRINTILAR

HDP kapatma davasında esas hakkındaki raporunu yazmaya devam eden raportörün, bu çalışmalarında sona geldiği öğrenildi. Raporun tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi bir gün belirleyip kapatma davasını esastan görüşecek.

HDP’nin kapatılmasına ilişkin açılan davanın iddianamesinde, 1990 yılından bu yana devam eden ve hemen hemen aynı kadrolar tarafından kurulup devam ettirilen HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP’nin, açılan davalar sonucunda Anayasa Mahkemesi’nce kapatıldığı hatırlatılarak şöyle denilmişti:

"Şimdi ise iddianamede sunulan deliller karşısında, kapatılan bu partilerin devamı niteliğinde olan Halkların Demokratik Partisi’nin de kapatılması gerekecektir.”

'HDP KONGRELERİ PKK KONGRELERİ GİBİ'

HDP’nin daha önce Anayasa Mahkemesince kapatılan partiler gibi tamamen PKK-KCK’nın güdümünde olan ve PKK’nın legal görünümlü bir yan kuruluşu olduğu vurgulanan iddianamede şu ifadelere yer verilmişti:

“Davalı partinin teşkilat kongreleri ve büyük kongreleri ile tüm gösteri ve toplantıları; Anayasa ve yasalara göre kurulmuş bir siyasi partinin olması gereken parti kongreleri ve toplantıları gibi değil de bölücü terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılan alanlar haline getirilmiştir. Kongre salonları örgüt kampları gibi terörist fotoğrafları ve sözde terör örgütü bayrakları ile donatılmıştır. Davalı partinin kongreleri bir siyasi partinin kongresinden ziyade terör örgütünün propagandasının yapıldığı, ölen teröristlere saygı duruşlarında bulunulduğu, Anayasal düzenimize ve üniter devlet yapımıza yönelik açıkça düşmanlığın sergilendiği adeta ‘PKK kongreleri’ şeklinde cereyan etmiştir.”

VATAN PARTİSİ'NDEN "HDP KAPATILSIN" NÖBETİ

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı

Daha önce HDP'nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına 4 kez başvuru yapan Vatan Partisi son olarak Anayasa Mahkemesi önünde 26 Aralık 2022'de "HDP Kapatılsın Nöbeti"ne başlamıştı. Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Anayasa Mahkemesi önünde, "HDP kapatılacak. PKK’ya beyaz bayrak çektireceğiz, ülkemizi bu kararlılıkla aydınlık geleceğe taşıyacağız." açıklamasını yapmıştı.

YARGITAY BAŞSAVCISINDAN AÇIKLAMA

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Demokrasilerde silahlı mücadelenin yerinin olmadığını belirten Şahin şunları söylemişti:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin

"İspanya'da Batasuna partisi vardı. ETA terör örgütü konusunda sessiz kaldılar. AİHM dedi ki 'Sessiz kalamazsın örgütünü kınaman gerekir' dedi. Parti bu nedenle kapatıldı. Bizde kınamayı geçtik, 'Biz bunlarla beraberiz' diyorlar. Açık açık söylüyorlar, fiilen de cenazelerine katılıyorlar. Gazete kupürüyle dava açmadık yani biz, o sözlerin tamamı dünyanın her yerinde kapatma konusu. Biz son sözümüzü söyledik, bu aşamadan sonra dosyanın bizle bağı kalmadı, Anayasa Mahkemesi karar verecek."

Sonraki Haber