Kara propagandaya Karar da katıldı: 14 Mayıs’a Rusya müdahale edecekmiş

Seçimlere yönelik Batı merkezli kara propaganda sürüyor. Firari FETÖ’cüler ve Amerikancı psikolojik savaş araçlarının ardından Karar gazetesi de 14 Mayıs seçimlerine Rusya’nın müdahale edeceğini öne sürdü.

Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine Trump lehine müdahalede bulunduğunu iddia eden Karar, “Moskova’nın bu yöntemi AP seçimleri, İngiltere’nin AB’den ayrılması gibi birçok durumda kullandığı belirlendi. Türkiye’deki seçimler öncesi de Rus trol fabrikasının devreye sokulduğu değerlendirmeleri yapıldığını” öne sürdü.

Atlantik medyasının seçimlere yönelik kara propagandası sürüyor. Karar gazetesi dünkü manşetinde, 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerine Rusya’nın müdahale edeceğini öne sürdü. “Dikkat! Sandığa ‘Ayı’ Girmesin” başlığı atılan haberde Rus trol fabrikasını seçime doğru fazla mesai yaptığı da iddia edildi.

14 Mayıs seçimlerinde seçim güvenliği konusunda şüphe olduğu algısı yaratılmaya çalışılırken Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “Tarihi bir kavşaktayız sandığa sahip çıkalım” ifadelerine yer verildi.

Rusya kaynaklı sahte hesapların sosyal medya üzerinden 14 Mayıs seçimlerini etkilemeye çalışacağı söyleminin son dönemde firari FETÖ’cüler ve Amerikan merkezli propaganda araçlarından da yayılması dikkat çekti.

HABERİN BELİRSİZ KAYNAKLARI

Karar’ın haberinde görüşlerine yer verilen CHP ve İYİ Partili isimlerle siber güvenlik uzmanı olduğu belirtilen isimler, iddiayı kaynağını belirtmeden öne sürdüğü görüldü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel “Bu bot hesapları incelediğimizde çoğunluğunun Hindistan ve Pakistan merkezli hesaplar olduğunu tespit ettik. Arkasında şu ülke var demek gerçekçi olmaz ancak bu manipülasyonları ülkemizde kimlerin yaptığını anlamak zor değil. O isimleri herkes biliyor. Biz bu manipülasyon amaçlı girişimleri anlık olarak Twitter’a bildiriyoruz.” diyerek Rusya ve Çin’i işaret etti. Adıgüzel, sahte hesapların merkezinin hangi verilerle belirlendiğini ise açıklamadı.

Haberde İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz’ın “Trollerin efendisi, iftiraların prensi, algıların bekçisi Fahrettin Altun yine zekasız kumpaslar peşindesin. Aklınca Twitter’ın ayarlarını bozmak için üstümüze habire bot hesaplar salıyorsun. Ziya Paşa ne demişti o meşhur beytinde: Sen herkesi kör, âlemi sersem mi sanıyorsun?” paylaşımına da yer verilerek, Rusya iddiasının “daha yüksek tonda dillendirilmeye başlandığı” öne sürüldü.

SAHTE HESAPLARI İZLEMİŞLER

Datailor Teknoloji’den Ahmet Turan Han’ın uzun zamandır sosyal medyadaki sahte hesapları izlediği belirtilerek, Rus ve Macar bağlantılı hesapların öne çıktığı iddia edildi. Han’ın şu sözleriyle aktarıldı: “Son aylarda Rus ve Macaristan bağlantılı hesapların yoğun olarak TR’ye yöneldiğini tespit ettik. Bu hesaplar geçmiş içeriklerini silerek TR içerik üretmeye başladılar. Daha çok anlamsız hashtag paylaşımı yapıyorlardı, tutundurma çalışmaları sırasında. Seçim sürecine girildiğinden beri siyasi içerik üretimi artmış durumda. Bu hesapların bir kısmını Muharrem İnce kampanyaları sırasında gördük, Muharrem İnce’nin söylemleri çok hızlı şekilde trendlere sokuldu bu hesaplar aracılığıyla. Bir diğer konu bu hesapların toplu halde muhalif accountlara yönelmesi. Muharrem İnce’yi öne çıkaran bazı hesapların geçmişte AK Parti kampanyalarında kullandığını tespit etmiştik. 2021-22’de AK Parti kampanyaların kullanılan bir çok hesap eski içeriklerini silerek ince hesabına dönüşmüş durumda”

FETÖ’CÜLERDEN BENZER SÖYLEM

Firari FETÖ’cü Adem Yavuz Arslan, Tarık Toros, Metin Yıkar, FETÖ’nün Tr724 Youtube kanalında 14 Nisan’da yayınlanan videoda, Rusya’nın 14 Mayıs’taki seçimlere müdahale edeceğini iddia ettiler.

Videoda Elon Musk’ın Twitter’i satın aldıktan sonra Rus yanlısı sahte hesapların sayısının arttığını öne süren Adem Yavuz Arslan, Sönmez Köksal’la benzer söylemde bulunarak şunları söyledi: “BBC’de bir haber var. Bizim de günlerdir uyardığımız bir konu. BBC diyor ki ‘Elon Musk Twitter’i satın aldıktan sonra Rus yanlısı trollerin sayısında patlama oluşmuş’. Bu niye bizi ilgilendiriyor? Seçim güvenliği olduğu için söylüyorum. Eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’ın açıklaması da var, Rusların müdahalesine dair. Rus Büyükelçi de açıkça Türkiye’de Erdoğan’ın kazanmasını istediklerini söyledi. Lavrov Türkiye’ye geldi. Putin açıkça Erdoğan’ın kazanması için destek atıyor vs. Bir tarafta lokalde seçim manipülasyonlar yapıyorsun öbür tarafta en büyük manipülasyon sosyal medya üzerinden dönüyor. Cambridge Analytica skandalını unutmayın. Trump’ın seçimi kazanması için yapılan müdahalelerin aynısı şu an Türkiye üzerinde uygulayacaklar. Ben BBC’deki haberi çok önemsedim. Bunlar Türkiye’de de benzer operasyonları çok rahatlıkla yapabilirler ve yapacaklar da.”

ABD MÜDAHALESİNİ GÖRMEZDEN GELDİ

14 Mayıs seçimlerine yönelik dış müdahaleye dikkat çeken Karar’ın ABD’nin seçime yönelik tehdit ve baskısını görmezden geldi.

Önce ABD’li Foreign Policy dergisi, 1 Ocak 2023 tarihli yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir seçim yenilgisiyle “indirileceğini” yazmış, bu süreçte ülkenin “kan banyosu”na döneceğini ifade ederek açıktan sopa göstermişti. Ardından finans kapitalin sesi The Economist dergisi, 21 Ocak 2023 tarihli kapağına Erdoğan'ın fotoğrafını basarak “Türkiye'nin yaklaşan diktatörlüğü” manşetiyle çıktı. Birkaç gün sonra da Bloomberg, Türkiye'yi NATO'ya “kafa tutan ülke” olarak niteleyerek, buna izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Stern dergisi, Türkiye'deki seçimle ilgili hazırladığı analizine 10 sayfa ayırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan dergi, “Kundakçı (Brandstifter) Erdoğan” kapağı ile çıktı. Kapak yazısının içerideki başlığı ise “Erdoğan iktidarda kalabilmek için vicdansızca çatışmalar çıkarıyor: Kendi ülkesinde, Suriye'de ve ayrıca Almanya'da” oldu.

2020 ABD Başkanlık Seçimleri’nde Demokrat Parti’nin adayı olan Joe Biden, seçim çalışmaları sırasında Türkiye’de iktidarı seçim yoluyla değiştireceklerini, bunun için de muhalefeti destekleyeceklerini açıklamıştı.

KANITI YOK AMA ŞÜPHESİ VAR

Eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, 13 Nisan’da Yetkin Port haber sitesindeki yazısında 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerine Rusya ve Çin’in müdahale edeceğini öne sürdü. Yazıda iddiasını destekleyecek herhangi bir delili olmadığını da belirten Köksal, seçimlere yönelik dış müdahaleye karşı uyarıda bulundu. Köksal, Türkiye’de iktidarı değiştireceğini açıklayan ve Türkiye’yi kan banyosuna çevireceğini ifade eden ABD’nin açıklamalarını ise görmezden geldi.

Sonraki Haber