Patron şaşırdı!

Tekstil fabrikası Kargisan’da işçilerin sendikada örgütlenmeye başladığını öğrenen işveren, işçilere zorla çiftetelli oynatmaktan fabrikaya ‘satılık’ pankartı asmaya kadar türlü yollara başvurdu. Öz İplik İş Sendikası işçi haklarını hatırlattı

Karabük Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren tekstil fabrikası Kargisan’da çalışma koşullarından şikayet eden işçiler sendikalı olmak isteyince, işveren türlü yollarla çalışanları yıldırmaya çalıştı. İşverenin son icraatı, henüz sendikalı olmayan işçilere zorla eylem yaptırıp kendi bastırdığı “sendikaya hayır” pankartını taşıtıp, açıklama yaptırmak oldu. İşveren daha da ileri giderek en son fabrikada hiç çalışmayan birinin sendika üyeliği nedeniyle işten atıldığını da ileri sürdü.

İŞÇİLER SENDİKAYI ÇAĞIRDI

Kargisan’da çeşitli kadın giyim üretimi yapılıyor. Yaklaşık 40 yıldır faaliyet gösteren fabrika, dünyaca ünlü markalar için de üretiyor. Öte yandan çalışma koşullarından memnun olmayan işçiler, Öz İplik İş Sendikası ile iletişime geçip üye olmak istediklerini söyledi. İşçiler, fabrikada sendikaya üye sayısını artırmaya başladı. Sendika da iki hafta önce fabrikanın önünde yasal faaliyetlerini yürütmeye başladı.

İŞVEREN VALİDEN RANDEVU ALAMADI

Ancak fabrika önünden emekçilere seslenen ve sendikanın varlığından rahatsız olan işveren ile işveren vekilleri valilikle iletişime geçerek yetkililerden yardım talebinde bulundu. Kargisan A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çelenli, Karabük Valisi Mustafa Yavuz’dan “acil” kodu ile randevu talep etti. Üç gün içinde kendisine randevu verilmediği için Çelenli, “Vali Bey’e arz-ı serzeniş” başlıklı bir yazı yazarak randevu talebini geri çektiklerini ve bir daha randevu istemeyeceklerini belirtti. Bunu da yerel basın ile paylaştı.

İŞÇİLERE ÇİFTETELLİ OYNATTI

Fabrikanın, sendikacıların beklediği cephesinde bulunan ağaçlara birden fazla hoparlör döşeten işveren, sendikayı gördüğü anda ‘erik dalı’ parçasını açıp işçileri dışarı çıkartarak çiftetelli oynadı ve oynattı. Bu da yetmedi: Fabrikanın önüne ‘satılık’ pankartı asarak ‘istediğimde giderim’ mesajı verdi.

YALAN PANKART AÇTIRDI

İşverenin icraatleri bununla da bitmedi. Henüz sendikalı olmayan işçilere, fabrika önünde zorla sendika karşıtı eylem yaptırdı. İşçilerin eline “Sendikaya hayır”, “Sendika nedeni ile işten çıkarılan Soner Dikmen gibi olmak istemiyoruz!” pankartları tutuşturan işverenin yalanı ortaya çıktı. Sendika yüzünden işten atıldığı öne Soner Dikmen isminin o fabrikayla hiçbir alakası olmadığı anlaşıldı. Sendikadan paylaşılan bilgiye göre, üye olan işçilerin hiçbirinin işine son verilmediği, öyle bir durumda işe iade davası ve gerekli hukuki hakların kullanılacağı belirtildi.

SENDİKADAN AÇIKLAMA

Sendikadan konuyla ilgili paylaşımda, “Süreçlerden anlaşılacağı üzere emekçi kenti olarak anılan Karabük’te böyle bir bilinçsizliğin yaşanmış olması üzücüdür. Sendika anayasal bir haktır. ILO sözleşmeleri, işçilerin sendikal hak, özgürlük ve iş güvencelerini teminat altına almıştır. Sendikacıların fabrika önüne gidip faaliyet sürdürmesi bu işin doğal sürecidir. Türk ceza kanunun 118. maddesi sendikal hakların kullanılmasını engelleme fiillerini suç olarak tanımlamıştır. Çevreye ve insana duyarlı yaklaşımı ile yarınları aydınlatmayı hedef edindiğini belirten bu işletmeye işçi-emek düşmanlığı yakışmıyor.”

Sonraki Haber