Karacabey’de leylekler için bahar temizliği

Eskikaraağaç Köyü'nde leyleklerin yuvalarında rahat etmesi için yapılan geleneksel bahar temizliği bu bahar için de yapıldı. Yuvalardan çıkanlar ise herkesi şaşırttı.

Eskikaraağaç Leylek Köyü’nde geleneksel bahar temizliği bu yıl da yapıldı. Karacabey Belediyesi ekipleri Leylek Köyündeki tüm yuvalara tek tek çıkıp leyleklerin yuvaya taşıdığı ve risk oluşturan atıkları topladı. Yuvalardan neler çıkmadı ki? Tişörtten kazağa, oyuncaktan misinaya yok yok.

Karacabey Belediyesi ekipleriyle beraber çalışmalara katılan Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Aydınlık’a temizlik sürecini anlattı. Başta Eskikaraağaç Leylek Köyü’ndeki yuvalar olmak üzere toplam 11 yuva temizlenmiş. Bazı yuvalar da yeniden yapılmış. Temizlenen yuvalar arasında ünlü leylek Yaren’in de yuvası var. Yaren, yuvası temizlenirken özellikle denetlemiş. Tüm işlemler de bitince arkadaşıyla birlikte yuvasına geri dönmüş.

YUVADAN NE ÇIKMIYOR Kİ…

Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, leylek temizliği sırasında yuvalardan çıkan maddeleri ve risklerini anlattı. Özellikle kıyafet çoğunluktaymış. Sebebi de leyleklerin onları yumuşak zannedip alması. Yani bahçeye astığınız bir çamaşırı hemen bir leylek kapabilir. Ancak bu doğal olmayan maddeler, leyleklere ve yavrulara zararlar verebiliyor. Tüydeş, zararları şöyle sıraladı:

“Yuvalarda aklınıza gelebilecek her şey çıkıyor. Sigara paketi, çuval, iç çamaşırı pantolon, kazak, şapka, eldiven, terlik, ayakkabı, oyuncak bebek, misina, tel... Özellikle misinalar çok tehlikeli. Bunlar, yavruların ayağına dolanabilir. Bu yüzden ölümcül riski çok yüksek. Diğer maddeler de yuvanın altına serili olduğu için bir süre sonra yuvanın hava almamasına sebep oluyor. Aşağısı hep nemli kalıyor ve rutubet yapıyor. Bu hiç sağlıklı değil leylekler için. Doğal olan hiçbir şeyde risk yok ama doğal olmayan ne varsa o yuvada büyük risk taşıyor.”

LEYLEK RAHAT ETSİN DİYE HERKES SEFERBER

Leylek Köyü dışında çevredeki köylerde yaşayan vatandaş da leyleklere çok duyarlı. Hatta mevsimlik misafirlerinin üstüne titriyorlar. Tüydeş insanların ilgisine dair şunları kaydetti:

NÖBET TUTAN BİR EKİP VAR

“Köylü belediyeyi defalarca arayıp, 'Ya bizim köyümüzde bir leylek var. yuvası yıkıldı gelin yapın.' dedi. Ekipler de aynı yere güvenli bir şekilde yuva koydu. Bir yuvada da ısırgan otu çıkmış çok fazla. Orada da köy muhtarı özellikle rica etti. Leyleğin yuvada rahat edemediğini söyledi. Bir de ona gidip temizlik yaptık. Aslında ısırgan otuyla leylek kendisi de baş edebilirdi ama bizim insanımız leyleklere çok değer veriyor. Rahatsız olmasınlar diye hemen arıyorlar.”

Tüydeş, Karacabeylilerin leyleklere olan duyarlılığının en başta belediye sayesinde olduğunu söyledi. Bahar aylarında Karacabey Belediyesi, leylekler için harıl harıl çalışıyormuş.

İnsanların leyleklere verdikleri önem tamamen Karacabey Belediyesi sayesinde. Karacabey Belediyesi, o kadar ilgili ve alakalı ki. Bu olmasaydı insanların da çok umrunda olmazdı. Belediyenin ekipleri özel çalışıyor. Leylekler için platform hazırlayan da belediye, yedekte platform bırakan da belediye. Yedekte platform bulundurmalarının sebebi de bazı yuvalar deforme oluyor, hayvanın kullanma ihtimali hiç kalmıyor. Leylek oradan gitmesin diye deforme olan yuvaları hızlıca yenisiyle değiştiriyorlar. Hatta yuvayı değiştirmek için hazırda nöbet tutan bir ekip bile var.
Sonraki Haber