Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir? İşte sağlıklı karaciğer için 7 besin
Sadece doğru gıdaları seçme konusundaki yaşam tarzı değişiklikleriyle karaciğer yağlanmasından kurtulabilirsiniz. Artık alışveriş listenizde karaciğer yağlanmasına iyi gelen hangi 7 gıdanın olması gerektiğini açıklıyoruz.
Tedavi edilmediği takdirde, nihayetinde yaşamı tehdit eder hale gelen karaciğer yağlanmasının su ana kadar onaylanmış bir ilacı bulunmamaktadır. Ancak yapılan araştırmalara göre özellikle 7 gıdanın karaciğer yağlanmasına iyi geldiği ortaya konmuştur.
KARACİĞER YAĞLANMASINA İYİ GELEN BESİNLER
1. KAHVE
Kahve artık çoğu insanın günlük sabah ritüelinin bir kısmını oluşturuyor. Lütfen kahve içmeye devam edin! Çünkü kahveden uzak duranlara kıyasla, kahve severlerin kronik karaciğer hastalığına yakalanma riski yüzde 21 daha düşüktür. FITBOOK adlı sağlıklı yaşam sitesine göre ayrıca yağlı karaciğer gelişimi yüzde 20 daha az görülmektedir. Kahve, diyet değişikliği ile birlikte, içerdiği kafestol ve kahveol sayesinde uzun vadede karaciğerin temizlenmesinde destekleyici bir etkiye sahiptir. Günde dört fincan kahve içmek kâfidir.
2. KAKULE
Kahveye çok yakışan tatlı bir baharat olan kakule, Ayurveda tıbbında detoks etkisi sebebiyle kullanılmaktadır. Araştırmalara göre, kakule sadece karaciğer gerginliğini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda patolojik karaciğer büyümesine de karşı koyuyor. Basitçe söylemek gerekirse, kakule karaciğerin ağırlık kaybetmesine yardımcı olur ve organa zaten verilmiş olan hasarı da azaltır. Öncelikle doktora danışmak şartıyla karaciğer yağlanmasından kurtulmak için iyi bir kakule takviyesi de destekleyici bir önlem olarak uygun olabilir.
3. BROKOLİ
Brokoli, yağlı karaciğer hastalığı olan kişiler için tercih edilen ek bir sebzedir. Neden mi? Araştırmalar, düzenli tüketimin karaciğerde yağ birikimini azaltmanın yanı sıra önleyebileceğini de göstermiştir. Bunun nedeninin ise indol adı verilen bir bitki bileşiği olduğu söylenmektedir. Brokolide (aynı zamanda lahana, Brüksel lahanası, karnabaharda) doğal olarak bulunan bu bileşiğin temizleyici etkisi kanıtlanmıştır ve böylece organın kendini iyileştirmesine yardımcı olur.
4. BUĞDAY KEPEĞİ
Düzenli olarak lif açısından zengin gıdalarla beslenen kişilerin karaciğer yağ oranı nispeten daha düşüktür. Diyetlerini tam tahıl ürünleri ve bol miktarda taze sebze ile değiştirenler kısa süre içinde karaciğer değerlerinde iyileşme görebilirler. Bu arada, buğday kepeği yüzde 45 saf diyet lifinden oluşur; sadece bir çorba kaşığında 9 gram lif bulunur! Son derece ucuzdur ve yoğurt, müsli veya smoothie'lerde harika bir lezzet verir. Denemeye kesinlikle değecektir!
5. AYÇEKİRDEĞİ
Cips yerine ayçekirdeği atıştırmak da karaciğer yağlanmasına yardımcı olur. Son derece yüksek miktarda E vitamini içerirler (30 gram ile günlük ihtiyacı karşılarlar) ve bu da bir antioksidan olarak iltihaplanma seviyelerini azaltarak, karaciğer hücrelerinin yok olmasını önleyerek karaciğer hastalığının tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Bununla birlikte araştırmacılar, yaşam tarzınızı değiştirmeye istekli olmadığınız sürece diyet takviyesi olarak saf E vitamininin pek bir işe yaramayacağını da vurgulamaktadır.
6. SARIMSAK
Sarımsağın içinde sülfür benzeri maddeler S-allil merkapto sistein (SAMC) ve dialil disülfit (DADS) bulunur. Bunlar karaciğer enzimlerini aktif hale getirir. Bu sayede karaciğer daha verimli çalışabilir. İranlı araştırmacılar bunun nasıl fark edilebilir olduğunu ortaya çıkardı: Karaciğer yağlanmasından mustarip 110 kişiye 15 hafta boyunca sarımsak özü uyguladılar. Sonunda hepsi kilo verdi ve karaciğer değerleri muazzam ölçüde iyileşti.
7. CEVİZ
Ceviz, karaciğer yağlanmasından kurtulmanın bir başka lezzetli yoludur. Sadece bol miktarda E vitamini içermekle kalmaz, aynı zamanda karaciğerdeki yağ birikimini özellikle azaltan bileşikler de içerirler. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, haftada 5 veya 6 kez ceviz yiyen kişiler, hiç yemeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha fazla karaciğer yağı kaybı göstermiştir.
Kaynak: FITBOOK
Derleme ve çeviri: Aydınlık.com.tr