Karadeniz Bölgesi üzerinden İstanbul'a geliyor! Bakanlık harekete geçti
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nden binlerce kurbanlık hayvan İstanbul'a gelmek için yola çıktı. Giriş yapan hayvanlar için ise Bakanlık harekete geçti. Kuzey Marmara Otoyolu Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında denetimler başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlıklar için harekete geçti. Kars, Erzurum, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Çorum, Yozgat, Tokat, Çankırı ve Amasya gibi illerden 28 bin adet kurbanlık hayvan İstanbul'a gelmek için yola çıktı. İstanbul Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, kontrol noktasındaki Tokat'tan gelen bir tırın denetimi esnasında kaçak giriş yapmaya çalışanlara ceza uygulandığını belirtti.
28 BİN HAYVAN YOLDA
1 Haziran itibarıyla Kurban Hizmetleri Tebliği uyarınca İstanbul'a kurbanlık girişlerinin başladığını belirten Karaca, "Sistemden çektiğimiz bilgilerine göre, 28 bin adet hayvan şu an yolda. Geçen yıl 76 bin büyükbaş, 93 bin civarında da küçükbaş hayvan kesildi. Yine aynı sayıları bekliyoruz. Bakanlığımız da açıkladı. Kurbanlıkla ilgili herhangi bir sıkıntı yok, hayvan sayılarımız yeterli." dedi.
KAÇAK HAYVAN GİRİŞLERİNE CEZA!
Yapılan denetimlere ilişkin bilgi veren Karaca, şöyle devam etti: "Yol kontrollerimiz kurban dönemlerinde özellikle arttığından 365 gün, 7 gün 24 saat yapıyoruz ama bu dönemde biraz daha sıkılaştırıyoruz, hayvan hastalıkları ve zararlarının bulaşma riskinden dolayı. 1 Haziran öncesi kaçak girişleri önlemek adına da zaten nöbetlerimiz başlamıştı. Bu çerçevede 23 adet araçta 823 küçükbaş, 325 de büyükbaş hayvan, kaçak hayvan sevki esnasında yakalandılar. Onlara da 2 milyon 600 bin lira civarında idari para cezası uygulandı. Tuzla Karantina bölgesine alındı."
İSTANBUL'A GELENLERİN KONTROLLERİ YAPILIYOR
Hayvanların sevkiyattan önce bağlı bulundukları il, ilçe tarım müdürlüklerine götürüldüğünü anlatan Karaca, şu bilgileri verdi:
"Sağlık kontrolünden geçerler. Aşıları kontrol edilir. Akabinde veteriner sağlık raporuna dönüştürülür bu. Veteriner sağlık raporu sistemden çıkar ve sistemden çıkışı yaparlar. Biz de görürüz onu. 2010 yılında Dünya Veteriner Teşkilatının yapmış olduğu oylamayla İstanbul'un Avrupa yakasından itibaren Trakya Bölgemiz şap hastalığına ari bölgedir. Bu tarafa geçmek için de hayvanların belli şartları sağlaması lazım. Nedir bunlar? Kan analizlerinin yapılması lazım karantinada alıp. Onların yapılıp yapılmadığını da kontrol ediyoruz. Mesela bu tır Tokat'tan gelmiş. Kan analizleri yapılmış, burada araçtaki hayvanlarla raporda yazılı hayvanlar birbiriyle uyumlu mu? Herhangi bir sağlık problemi var mı? Bunların tamamı kontrol edildikten sonra karşıya geçiyor."