Karadeniz ve Ege’de av yasağı kalktı

Et fiyatlarının tavan yaptığı günlerde balık sezonunun açılması vatandaşa yeni bir alternatif olacak. Balık hasreti Karadeniz, Marmara ve Ege’de av yasağının kalkmasıyla son buldu. Sezonun ilk balığı tezgahlara ‘merhaba’ dedi. Balıkçılar bol balıkla döndü.

Denizlerde av yasağının kalkmasıyla yaklaşık 7,5 aylık av sezonunun ilk gününü tamamlayan balıkçılar, iyi bir sezon için umutla döndü. Karadeniz ve Ege’ye açılan balıkçılar teknelerini doldurarak döndü. Akdenizli balıkçılar ise 15 gün sonra "vira bismillah" diyecek. Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, "Bölgemizde yoğun olarak kolyoz ve kuzu balığı avcılığı yapılıyor. Geçen yıl 560 bin kilogram civarında bir üretim söz konusuydu, bu yıl beklenti yüksek." dedi.

EGE BEREKETLİ

Av yasağının başladığı 15 Nisan'dan bu yana limanlara demirli balıkçı gemileri için deniz hasreti sonra erdi. Balıkçılık sezonunun başlamasıyla yaklaşık 150 gemi, İzmir Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'ndan Ege Denizi'ne açıldı. "Vira bismillah" diyerek denizin dalgalı sularıyla buluşan balıkçılar, 1 Eylül'ün ilk saatleriyle başladıkları avın ilk gününü balıklarla tamamladı. Güzelbahçe'den hareket eden "Rıfat Reis 3" adlı gemi, yaklaşık 20 kişilik mürettebatıyla aylar süren tekne motor bakımı, boya, ağ örme gibi hazırlıkların ardından İzmir açıklarına açıldı. Saatlerce mavi sularda yapılan yolculuk sonunda, ağlar denizle buluştu. Elverişli deniz ve hava koşulunda gerçekleşen avda, ağlara daha çok hamsi ve sardalya takıldı. İlk avın sonunda kasalara yüklenen balıklar, Karaburun ilçesindeki iskeleye yanaşan tekneden alınıp kamyona yüklendi ve Ege'nin en büyük balık hali olan İzmir Su Ürünleri Hali'ne götürüldü. İlk avı tamamlayan mürettebatın bir kısmı yeni av öncesi hazırlıklara başladı, bir kısmı ise dinlenmeye çekildi.

‘UMUDUMUZ VAR’

Rıfat Resi 3'ün kaptanı 55 yaşındaki Engin Canbaş, ilk günü Karaburun açıklarında avlanarak tamamladıklarını anlattı. Balıkçılığa çocuk yaşlarda başladığını, 40 yılı aşkın süredir bu işin içinde olduğunu ifade eden Canbaş, şöyle dedi: "İşin zorlukları saymakla bitmez. Doğayla mücadele ediyorsun, o en büyük zorluk. Dünyadaki ekonomik bozukluk sebebiyle maliyetler aşırı yükseldi. Bizim balıkçılıkta her zaman 'Bereket versin' demesini bileceksin. Şükür, kazasız belasız ağımızı attık, bereket versin balığımızı da tuttuk. Yapacak bir şey yok, ilk günün kısmeti diyelim." Ege'de genelde bu mevsimde sardalya, hamsi türü balık olduğunu kaydeden Canbaş, "İyi bir sezon geçer. Umudumuz var." ifadelerini kullandı.

EREĞLİ’DE İLK BALIK TEZGAHTA

Marmara Bölgesi'nin en büyük toptan su ürünleri satış noktalarından biri olan Kocaeli'nin Karamürsel ilçesindeki Ereğli Balık Hali'nde, yeni sezonun ilk mezadı yapıldı. Denizlerde av yasağının sona ermesiyle "vira bismillah" diyerek denize açılan Karamürsel ilçesindeki balıkçılar, sabaha karşı limanda protokoldekilerce karşılandı. Balıkçılar limana hamsi, mezgit, sardalya ve istavritle döndü. İlçe Müftüsü Muharrem İslamoğlu'nun ettiği duanın ardından çalınan düdükle, Doğu Marmara ve Batı Karadeniz bölgesindeki restoran işletmecileri ile pazar esnafının en önemli balık tedarik noktası olan halde ilk mezat başladı. Kasalara doldurulan balıklar açık arttırma usulüyle satıldı. İstavritin kasası 800-1200, sardalyanın 350-400, hamsinin 1700-2 bin, turna mezgitin 1000-1200 liradan alıcı buldu.

BALIKESİR’DE SARDALYA VE HAMSİ

Güney Marmara'nın önemli su ürünleri merkezlerinden Balıkesir'in Bandırma ilçesinden teknelerle açılan balıkçılar kasa kasa sardalya, hamsi ve istavritle döndü. İlk av gününde Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ Bandırma Su Ürünleri Balık Hali'nde hareketlilik başladı. Bandırma Körfezi başta olmak üzere Marmara Denizi'nin çeşitli bölgelerine tekneleriyle açılan balıkçılar, 348 kasa sardalya, 245 kasa hamsi, 228 kasa istavrit avladı. Büyüklüklerine göre sınıflandırılan balıklar, Ankara, İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlere sevk edildi. Hal yetkilisi Özcan Ateş, sardalyanın kasasının incelik ve kalınlığına göre 300 ila 600, hamsinin kasasının 800 ila 1000, istavritin kasasının ise 400 ila 600 liradan alıcı bulduğunu bildirdi.

KARADENİZ’DE GECEDEN AÇILDILAR

Trabzonlu balıkçıların ağlarına ilk gün istavrit takıldı. Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Limanı'nda son hazırlıklarını tamamlayıp gece saatlerinde "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçı gemisi, 23 mürettebatıyla sezonun ilk avı için bekleyişe başladı. Yaklaşık 30 kilometrelik kıyı mesafesinin 6 saatte kontrol edilmesinin ardından, gün doğumunun ardından Akçakale açıklarında ağlar denize bırakıldı. Titizlikle işlerine odaklanan balıkçılar, ağları yaklaşık 2 saatte topladı. Trabzonlu balıkçıların ağlarına ilk gün istavrit takıldı. Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Limanı'nda son hazırlıklarını tamamlayıp gece saatlerinde "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçı gemisi, 23 mürettebatıyla sezonun ilk avı için bekleyişe başladı. Yaklaşık 30 kilometrelik kıyı mesafesinin 6 saatte kontrol edilmesinin ardından, gün doğumunun ardından Akçakale açıklarında ağlar denize bırakıldı. Titizlikle işlerine odaklanan balıkçılar, ağları yaklaşık 2 saatte topladı.

SAMSUN’DA TÖREN

Samsun'un Terme ilçesinde, balıkçılar gece başlayan yeni av sezonu için "vira bismillah" diyerek denize açıldı. Yalı Mahallesi balıkçı barınağında gerçekleşen törene Terme Kaymakamı Metin Maytalman, Belediye Başkanı Ali Kılıç, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir ile balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Kılıç, denizlerin korunması ve balıkçılığın sürdürülebilirliğine vurgu yaptı. Kılıç, “Yeniden başlayan av sezonu ile birlikte Yalı Mahallesi'nde av yapmaya çıkan balıkçılarımızı dualarla uğurladık. ‘Vira Bismillah’ diyerek sefere çıkan balıkçılarımızın ağları balıklarla buluşsun. Av sezonumuz, hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun. Ağlarımız, tezgahlarımız balıkla dolsun.” dedi.

Sonraki Haber