Karadeniz’de ‘İngiliz varyantı’ endişesi

Karadeniz’de vaka yoğunluğunun görüldüğü il sayısı arttı. Yoğunluk komşu illere sıçradı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, analiz yapılan vakalar arasında İngiliz varyantının görülme oranının 2 haftada yüzde 20’ye çıktığını söyledi.

Karadeniz’deki vaka artışında yeni koronavirüsün İngiliz varyantının etkili olmasından endişe ediliyor. Analiz yapılan vakalar arasında bu varyantın görülme oranı yüzde 20’ye çıktı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Bu oran iki hafta önce yüzde 3-4 civarındaydı. Karadeniz insanının İstanbul’dakilerden farklı davranışlar sergilediğini düşünmüyorum. Kırmızı bölgelerde daha ciddi önlemler alınmalı. Karadeniz Türkiye için potansiyel risk” dedi.

Yerinde karar ve kontrollü normalleşme döneminde sokağa çıkma kısıtlamaları, yüz yüze eğitim ve yeme içme sektörüne ilişkin iller bazında alınan kararlar uygulanıyor. 20-26 Şubat günlerini kapsayan il bazında yüz binde vaka oranı haritasında Doğu Karadeniz bölgesi yine zirvede yer aldı.

Prof. Dr. Faruk Aydın, bölgedeki vaka yoğunluğuna ilişkin değerlendirmede bulundu: “12 aydır Türkiye ile paralel olan Karadeniz’deki vaka sayıları bir aydır 3-4 kat daha fazla. Bu durum ısrarla devam ediyor. Son hafta Doğu Karadeniz’deki yoğunluğa komşu olan Sinop, Tokat, Amasya ve Gümüşhane de eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonun 70 ilin üzerine çıktığını söyledi. Analiz ettiğimiz örnekler arasında, mutasyonlu virüs yüzde 20 oranına çıktı. Bu oran iki hafta önce yüzde 3-4’tü. Güney Afrika ve Brezilya varyantlarını tespit etmedik. İngiliz varyantının henüz hastalık şiddetiyle ilgili bilgimiz yok ama daha az virüsle daha kısa sürede bulaşın olabildiğini biliyoruz. Özellikle kırmızı bölgelerde kısıtlamaların artması gerekiyor. Kurallara daha fazla uyum, daha fazla kısıtlama ve denetim olmalı.”

BÖLGE TÜM TÜRKİYE İÇİN RİSK

Prof. Dr. Aydın, “Karadeniz’deki vaka yoğunluğu mutasyonlu virüsten mi kaynaklanıyor?” sorusunu da yanıtladı. “Bunun için diğer parametrelerin de etkisini bilmek gerekiyor. Maske doğru şekilde kullanılıyor mu? Mesafe kuralına uyuluyor mu? Küçük ya da büyük gruplar halinde toplanma oranı nedir? Bütün parametrelerin bir katkısı var. Mutasyon Karadeniz bölgesinde etkili. Karadeniz insanının İstanbul’da yaşayanlardan farklı davrandığını düşünmüyorum. Bu yoğunlukta mutasyonun ciddi etkisi olabileceğini tahmin ediyorum. Bu bölge ülkemiz için potansiyel risk. Karadeniz’deki her ailenin İstanbul’da, Ankara’da bir yaşayan bireyi var. Uçak seferleri incelendiğinde bölgenin ne kadar hareketli olduğu görülür. Bölge, metropollerle sürekli ilişki halinde. Bu harekete yönelik bir koruma kuralı konulmalı. Bahar ve yaz aylarını daha iyi geçirebilmek için mart ayında bu bölgedeki sorunu çözmemiz gerekiyor. Yoksa baharı ve yazı da kaybedebiliriz. Tam kapanmanın gerekli olduğunu düşünüyorum.

'BİLİMİ DİNLEYİN'

Sosyal medyada salgının sona erdiği ya da bir yalandan ibaret olduğu, aşıların gereksiz olduğu algısı yaratan hesaplar var. Aydın, “Bazılarının profesör unvanı var. Gerçekten bu unvana sahip mi bilmiyoruz. Bunlar sürece zarar veriyor. Vatandaş, Sağlık Bakanlığını, bilim kurulu üyelerini ve gerçek bilim insanlarını dinlemeli” dedi.

ŞEHİRLERARASI SEYAHATLERE KONTROL

Normalleşme adımlarıyla ilgili Aydın, şöyle konuştu: “Çok fazla kırmızı alanımız var. Mavi, turuncu alanlar da alt değil, üst limitlerdeler. Turuncu alanda yüz binde 40’lar değil yüz binde 80’ler-90’lar çoğunlukta. Bu durumu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bir kere bu kırmızı bölgeye gelenlerin mikroorganizmayı taşıma riski olduğunu çok iyi bilinmeli. Bunun için şehirlerarası seyahatler mutlaka kontrol edilmeli. Mavi bölgelerde virüs yoğunluğu az olabilir ama maske, mesafe ve temizlik kuralları bütün her yer için geçerli. Henüz vaka sayısını sıfırlamadık. Hastalığın 1 kişiden tüm dünyaya yayıldığını unutmamalıyız. Normalleşme isteği toplumdan geldi. Bu isteğin karşılığının daha fazla özveri ve kurallara uyum olduğunu vurgulamalıyız.

BÖLGEDEKİ VARYANTLAR ARAŞTIRILACAK

Prof. Dr. Faruk Aydın ve ekibi, vakaların en yüksek olduğu Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’den toplanacak Kovid-19 örneklerinde, dünyada daha önce tanımlanmamış ve bölgeye özgü yeni bir mutant virüs olup olmadığını araştıracak. Ekip, farklı ailelerden alınacak örnekleri ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleyecek.

CENAZEDE 40 KİŞİYE BULAŞTIRDI

Trabzon Sağlık Müdürü Hakan Usta, kentte bir cenaze töreni ve taziyeye katılan 40 kişinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığını duyurdu. Usta, sosyal medya hesabından vatandaşlara seslendi: "İlimizde yaşanan bir vefat neticesinde yaklaşık 100 kişinin katıldığı cenaze töreni ve taziyeden bir hafta sonra 40 kişide Kovid-19 hastalığı tespit edilmiştir. Benzer olaylarla karşılaşmamak ve salgınla mücadelede başarılı olmak için Trabzon'da taziyeler telefonla uygulamasına destek verelim."

Sonraki Haber