Karadeniz'de ne yenir? Karadeniz'in meşhur yemekleri
Karadeniz’in doğası, müziği ve insanları gibi yemekleri de kendine özeldir. Karadeniz’in coğrafi yapısı ve iklim şartları bu bölgeye has yiyeceklerin karakterini belirler. Karadeniz'de ne yenir? Karadeniz'in meşhur yemekleri... İşte Karadeniz'in en meşhur yemekleri...
Karadeniz’in doğası, müziği ve insanları gibi yemekleri de kendine özeldir. Karadeniz’in coğrafi yapısı ve iklim şartları bu bölgeye has yiyeceklerin karakterini belirler. Mısır, fasulye, karalahana, yöresel otlar ve elbette hamsi bölge mutfağına imzasını atan lezzetler arasındadır.
KARADENİZ'DE NE YENİR? KARADENİZ'İN MEŞHUR YEMEKLERİ...
HINKAL
Görüntü olarak iri mantıları andıran hınkal, peynirli, patatesli veya kıymalı olarak hazırlanır. Mantıyı andırmasına rağmen yoğurtsuz tüketilen hınkalı bir kez tadan unutamaz.
HAMSİLİ PİLAV
Karadeniz ile özdeşleşen hamsinin pilavla buluştuğu bu yemek dillere destan lezzetlerden biridir. Çıtır çıtır hamsilerin arasında gizlenen tane tane pilavın ünü Türkiye’nin dört bir yanına yayılmıştır.
HOŞKIRAN KAVURMASI
Mısır tarlalarında yetişen hoşkıran otu, yöreye göre pirinç veya bulgurla beraber kavrulur. Bu lezzetli ve faydalı yemek beslenmesine özen gösterenler için de çekici bir alternatif olur.
KARALAHANA ÇORBASI
Son zamanlarda en faydalı yiyeceklerinden biri olarak popülerleşen karalahananın çorbası Karadeniz’de en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Karalahanaya, mısır, barbunya gibi lezzetlerin de eklenmesiyle hazırlanan bu çorba bir vitamin deposudur.
KARALAHANA SARMASI
Yediden yetmişe herkesin en sevdiği yemeklerin arasında yer alan dolma, karalahana ile bir başka lezzetli olur.
KAYGANA
Bol tereyağlı bir omleti andıran kaygana, hamsiyle, sebzelerle, yeşilliklerle hazırlanabilir. Hem kahvaltıda hem de ana yemeklerde tercih edilebilen bu lezzetli yiyeceğe çocuklar da bayılır.
LAZ BÖREĞİ
Bu meşhur Karadeniz tatlısı, böreğin katları arasına hafif bir muhallebinin döşenmesi ile hazırlanır. Laz böreği, çayla kahveyle, yemeklerden sonra günün her saatinde reddedilemeyen bir tatlı olarak çok sevilir.
MIHLAMA (KUYMAK)
Trabzon peyniri, tereyağı ve incecik mısır ununun kavrulmasıyla hazırlanan mıhlamaya Artvin’de kaymak da ilave edilir. Sıcakken servis edilen mıhlama en karakteristik Karadeniz yemeklerinden biridir.
TURŞU KAVURMASI
Karadeniz’de sevilerek tüketilen fasulye turşusu bu yemeğin başkahramanıdır. Piyazlık soğan, ezilmiş sarımsak ve pul biberle beraber kavrulan fasulye turşusuna kimi zaman biber salçası da eşlik eder.
MISIR EKMEĞİ
Karadeniz’de bol bol yetişen mısır bölgenin çoğu yemeğine lezzet katar; çorbalarda, ana yemeklerde olduğu gibi sıcacık ekmekte de yerini bulur. Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde sevilerek tüketilen mısır ekmeği, Karadeniz mutfağının temel taşları arasında bulunur.