Karadeniz'in incisi Bartın gezilecek yerler; Görmeyen çok pişman olur!

Bartın'daki bu güzellikleri görmeyen çok pişman olur! Bu kadar küçük bir ilde nasıl böylesi güzel yerler olur diye soracağınız harika ötesi yerleri, Bartın yemekler, Bartın restoranları, Bartın otelleri ile beraber listeledik. İşte Bartın gezilecek yerler:

Bu yerler nasıl böyle küçük bir ilde olur? Oluyormuş... İşte harika ötesi yerleri ile Bartın gezilecek yerler; Bartın yemekleri, Bartın otelleri, Bartın restoranları dahil o sürpriz liste:


1. Amasra
2. Küre Dağları Milli Parkı
3. Güzelcehisar Lav Sütunları
4. Bartın Kent Müzesi
5. Ulukaya Şelalesi
6. Uluyayla
7. Ilgarini Mağarası
8. Ardıç Yaylası
9. Gölderesi Şelalesi
10. Delikli Şili
11. Güzelcehisar Kalesi
12. Kuş Kayası Yol Anıtı
13. Gergece Şelalesi

1. Amasra

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir. Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı bağımsız adalarına sahip olan Bartın gezilecek yerler arasındaki Amasra, antik dönem de Amastris 3000 yıllık tarihi, hem çekicilik ve balıkçılığa dayanan yerel sanatları, hem de kendini çevreleyen ormanlık alanlarına sahip bir yerleşim yeridir. Amasra hâlen özgün balık lokantaları, otelleri ve ev pansiyonlarına sahip bir turizm bölgesidir.

Amasra hakkında detaylı bilgi için tıklayınız:

2. Küre Dağları Milli Parkı

Bartın gezilecek yerler arasında bulunan Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz Bölgesi'nin batısında Küre Dağları üzerinde yer alan millî parktır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalmaktadır. İdari olarak millî park çevresindeki ilçe merkezleri ise Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide'dir.

3. Güzelcehisar Lav Sütunları

Bartın’ın Güzelcehisar ilçesinde yer alan Güzelcehisar Lav Sütunları, günümüzden 80 milyon yıl öncesinde volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucu oluştu. Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde büyük bir ilgi gören lav sütunlarının dünyada da örneklerinin bulunduğu biliniyor. Sütunların çapları 50 - 100 cm boyları ise 100 m’dir. Türkiye’de Bartın’da yer alan sütunlar dünyada ise Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya’da bulunuyor. Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Güzelcehisar ilçesi plajı, görülmeye değer doğası ve tabi ki lav sütunları ile dünya çapında bir üne sahip. Zaman içerisinde turizme kazandırmak için yapılan gelişmelerle Bartın gezilecek yerler arasındaki Güzelcehisar Lav Sütunları’na olan ilgi her geçen gün artıyor. Proje kapsamında ahşap yürüyüş yolları, iskele ve seyir terası yaptırılan bölge, görenleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Güzelcehisar Lav Sütunları için yapılan gelişmelerden sonra bölgeye olan turist ilgisi de artmaya başladı.

4. Bartın Kent Müzesi

Bartın’ın M.Ö. 2000 yılında Kaşka (Gasga)’ lardan başlayan ve günümüze gelen tarihinin anlatıldığı Kent Müzesinde; Bartın’ın 4000 yıllık tarihini içeren kronolojik aks, endemik canlıları, coğrafik yapısı, ulaşım ve doğal afetler geçmişi, tarihi Zanaatçılar Çarşısı, gemi yapımcılığı, ticari hayatı, madenciliği, tarihi Galla Bazarı, mimarisi, siyasi tarihi, eğitim ve basın-iletişim tarihi, sanat edebiyat ve kültür hayatı, halk gelenekleri, ev yaşamı, mutfak kültürü ve turizminin yanı sıra interaktif sözlü tarih çalışmaları Bartın Kent Müzesi’nde yer alan ana başlıklardır.

5. Ulukaya Şelalesi

Bartın Ulus - Pınarbaşı yolunun 17'nci kilometresinde yer alan Bartın gezilecek yerler içerisindeki Ulukaya Şelalesi, Drahna Kanyonu'nun yakınlarında, Ulukaya Köyü'nde bir kaya oyuğu içinden çıkan su tarafından oluşmaktadır. Yaklaşık 15 metrelik yükseklikten akan şelale aynı zamanda Küre Dağları Milli Parkı'nın başlangıç noktasıdır.

Bartın Safranbolu yolu üzerinde, Abdipaşa Beldesi'nden Ulus istikametine doğru 10 kilometre gidip Ulus İlçesi'ni geçtikten sonra 18 kilometre boyunca yol tabelalarla işaretlenmiştir. Bu tabelalar takip edilerek ulaşım sağlanabilir.

6. Uluyayla

Ulus İlçesine 27 km uzaklıktadır. Ovacuma'da 300 metreyle başlayıp Göktepe'de 1416 metreye varan yükselti, ortalama 1000 metredir. Bartın gezilecek yerler arasında olan Uluyayla, 86000 hektarlık el değmemiş bir orman varlığıdır. Yaylanın genel sahası 18.255 hektar, yayla alanını oluşturan Kalkanlı Mevkii'nin alanı ise 60 hektardır. Bitki örtüsünü, iğne ve yayvan yapraklı ağaç türleri ve yüzlerce alt flora oluşturur.

7. Ilgarini Mağarası

Batı Karadeniz'de Bartın Kastamonu sınırları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkındaki 250 metre derinliği ile dünyanın en derin 4'üncü mağarası olan Bartın gezilecek yerler içerisindeki Ilgarini Mağarası, Pınarbaşı'na 36 kilometre kuzeydoğusundaki Yamanlar Köyü yakınlarındadır. Yoğun ormanlık alanda kaybolma tehlikesine karşı yerel rehber mutlaka alınmalıdır. Mağara içinde birçok sarkıt ve dikitler bulunduğu gibi Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait şapel, mezarlar ve sarnıçlar da görülebilir.

8. Ardıç Yaylası

Ulus İlçesi, Kumluca Beldesi'ne 33 km uzaklıktadır. Yaklaşık 1500 m yükseklikte yer alan yaylanın genel sahası takriben 10 hektardır. Yaylanın bitki örtüsünü; ardıç, köknar, kayın, meşe, gürgen, fındık, karaçam, sarıçam, kavak, akçaağaç, üvez, ormangülü, çobanpüskülü, yabangülü, ısırgan, ahududu, böğürtlen, çilek, ayıüzümü gibi diğer ağaç türleri ve yüzlerce alt flora oluşturur. Ardıç kuşlarının çokluğu ile tanınan yayla, yaban hayatı yönüyle de zengindir.

9. Gölderesi Şelalesi

Bartın gezilecek yerler arasında olan Gölderesi Şelalesi Amasra’ya en yakın şelaledir. Eşsiz doğal güzelliği, el değmemiş doğal yapısıyla doğa severlerin kesinlikle görmesi gereken yerlerden birisidir.

Kurucaşile ilçesine 22km batısında Karaman Köyü’ne 7 km uzaklıktadır. Diğer Adı Çambu Şelalesi olarakda bilinir.

Şelaleye Amasra- Kurucaşile yolunu takip ederek yaklaşık 1,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Şelale çevresinde trekking, motokros, dağ bisikleti turları yapabilir doğanın eşsiz güzelliklerinden yararlanabilirsiniz.

Taşların arasından coşkuyla akan minik şelale, az da olsa çevredeki sessizliği kırıyor. Şelalenin döküldüğü yerdeki suya girmek ise biraz cesaret gerektirecek nitelikte. Zemini kaygan ve buz gibi olan bu suya girmek isteyenlerin dikkatli olması gerekmektedir.

Kamp yapmak isteyenlerin de çadırlarını rahatlıkla kurabilecekleri alan “Gölderesi Şelalesi”nde mevcut. Şelalenin hemen ön tarafındaki alanda çadır kurabilir, ateş yakabilirsiniz. Sessizlikle, doğayla içiçe bir kamp zevki doyumsuz olacaktır.

“Gölderesi Şelalesi”nin sularını takip ettiğinizde sizi, ağaçların birbirleriyle fısıldaştıkları yemyeşil bir dünya bekliyor olacak. Hafif engebeli yolu ilerledikçe aranıza ormandaki küçük canlılarda katılacaktır.

10. Delikli Şili

Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Bartın gezilecek yerler içerisindeki Delikli Şili, panoramik görünümüyle bir yarımada şekline sahip. Kuzey-güney doğrultusunda Karadeniz’e uzanan Amasra Delikli Şili’nin doğu yönünde bir plaj bulunuyor. Amasra tarafından bakıldığı zaman, orta kısımlarında ve denizin içinde bir boşluk varmış gibi bir göz yanılmasına sebebiyet veriyor. Amasra Delikli Şili’nin hemen yanı başında bulunan Çakraz, bölgenin deniz-kum-güneş turizmine de hareketlilik kazandırmış durumda. Bunun yanı sıra olta balıkçılığı için de oldukça uygun bir yer olan Amasra Delikli Şili’nin Köyüstü denilen mevkii, yamaç paraşütü tutkunları tarafından tercih ediliyor. Köy evleri, dantel misali işlenmiş kıyıları, Sevgi Geçidi, yemyeşil doğası ile Amasra Delikli Şili ve çevresi, muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor aynı zamanda. Amasra’ya geldiğinizde görüp görebileceğiniz en enteresan doğa harikalarından biri olan Amasra Delikli Şili, kayanın ortasında açılmış olan delik ile görenleri şaşkına çevirmeye devam ediyor. Bir rivayete göre ismini birbirini seven Delkianus ve Shilla adlı genç aşıklardan almıştır.

11. Güzelcehisar Kalesi

Amasra’nın Güzelcehisar Köyü’nde bulunan Güzelcehisar Kalesi, Cenevizlilerden kalma bir yapı. Eskiden, tarihi Kromna Kenti’nin gözcü kalesi olarak kullanıldığı söyleniyor. Şuan yapının içi tamamen taş oldu. Kalenin en üst tepesine çıktığınız zaman, Güzelcehisar Köyü’nün eşsiz manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. Kuzey yönüne baktığınızda ise, Karadeniz’in büyüleyici manzarası sizi hemen etkisi altına alıyor. 1900’lü yıllarda Güzelcehisar Kalesi, oldukça büyük bir yapıymış aslında. Ancak şimdilerde yalnızca tek bir burcu ayakta kalabilmiş. Kaleye araçla ulaşım sağlayabilmek oldukça güç. Bu nedenle kalenin 1,5 kilometre uzağına aracınızı park edip, yürümeniz gerekiyor.

12. Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra - Bartın karayolu üzerinde, Amasra'ya 4 km uzaklıktaki Kuşkayası mevkisindedir. Roma İmparatoru T. Germanious Claudius zamanında Doğu Eyaletleri İnşa Ordusu Komutanlığı yaptıktan sonra yaşam boyu Bitinya -Pontus Valiliğine atanan Gaius Julius Aguilla tarafından M.S. 41-54 yıllarında yaptırılmıştır. Roma yol ağının bir parçası olan ve İmparatorun anısına yaptırılan bu anıt; yufka kabartma tekniğiyle kayalara oyulmuş Kral heykeli ve Roma Hakimiyet Kartalı ile birbirini tamamlayan iki kitabe, oturma sedirleri ve kaya nişlerini kapsamaktadır. Anıta ait , Kral Heykeli ve Hakimiyet Kartalı'nın başları tahrip olmuştur. Birisi kral figürünü çevreleyen Niş'in üstünde, diğeri kabartmalardan uzakta ve batıda bulunan birbirini tamamlayan kitabelerde; "Devletlerarası barışın ve dostluğun anısına, İmparator Germanious'un yüceliği için G.J.Aguilla dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı" ifadeleri bulunmaktadır. Eni 5 m.yi bulan Roma karayolunun son izleri bu anıtın önünde, yüzyıllarca kullanımın aşınmışlığı ile görülürken, anıtın yapıldığı zaman yanında muhtemelen bir Anıtsal Çeşme'yi (Nymphaion) de kapsadığı, fakat zamanla bu çeşmenin yıkıldığı kalıntılardan anlaşılmaktadır. Ayrıca; Roma Dönemine ait, aynı mahiyette, fakat çok sade bir anıtın izleri de Amasra'ya hakim Savrankaya Tepesi'nde görülmektedir.

13. Gergece Şelalesi

Pek çok tabiat harikası şelaleyi yakından görme fırsatı bulabileceğinizi Bartın gezinizde, şehir merkezine yaklaşık olarak 26 kilometre uzaklıktaki Gergece Şelalesi’ne de mutlaka uğramalısınız. Doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezilerinin en popüler mola noktalarından biri olan şelalede endemik bitki türleri arasında onlarca metre yükseklikten dökülen bembeyaz suların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Geniş kaya göletinde çocukların da keyifle eğlenceli zaman geçirebileceği Gergece Şelalesi’nin çevresindeki gür çam ormanları arasında tertemiz havada yürüyüşler yapabilir, doğal seyir teraslarından manzarayı izleyebilir ve şehrin kalabalığından uzakta huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Bartın'ın neyi meşhur?

Bartın'da el dokuma ürünleri, özellikle tel kırma yazmaları ve ahşap baskı yazmaları ülke çapında ün yapmıştır. Amasra ilçesi ahşap ve dokuma hediyelik eşya yönünden çok gelişmiştir. Kurucaşile, ülkede en özenli gulet yapım yeri olarak bilinir. Ayrıca Kurucaşile taş sac yapımı ile meşhurdur.

Yöresel Bartın yemekleri

Pumpum Çorbası
Pirinçli Mantı
Yumurtalı İsbut
Kırk Katlı Börek
Amasra Salatası
Tirit
Tavuklu Köy Böreği
Etli Ayva

Bartın yöresel yemek nerede yenir? Bartın restoranları

- Türkan Hanım'ın Yeri
- Haydar Usta Karadeniz Pide
- Amasra Sofrası
- Merdane Kafe
- Mercan İskender
- Yakamoz Balık Evi
- Mengen Restoran

Bartın'da nerede kalınır? Bartın otelleri

Diamond Hotel Amasra
Kirazlar Suite Gömü, Amasra
Günter Seher Otel Amasra
Ahşap Park Hotel Amasra
Sindoma Hotel Bartın Bartın Merkez..
Sunset İnkum Hotel İnkumu, Bartın Merkez
Küre Dağ Evi Aşağıköy, Ulus, Bartın
Alihan Hotel

Bartın otel fiyatları 600 Tl'den başlıyor.

Sonraki Haber