Karadeniz’in tarihi İkiztepe’de aydınlanıyor

İlk yerleşim izlerinin M.Ö. 4500 yılına kadar uzandığı İkiztepe’de üçüncü nesil kazı çalışmaları Cengiz Holding’in iştiraki Eti Bakır’ın desteğiyle Samsun’da devam ediyor.

Karadeniz’in ve Anadolu’nun köklü tarihine ışık tutan kazıdaki bulgular, İkiztepe’nin bundan yüzlerce yıl önce çok önemli bir dokumacılık merkezi olduğuna işaret ediyor. Bölgenin tarih öncesi çağlarda bile bakırın merkezleri arasında olduğu görülüyor.

Anadolu’nun en eski, Karadeniz’in ise bugüne kadar yapılmış en kapsamlı arkeolojik kazısı, İkiztepe’de. Geçmişi 1944 yılına kadar uzanan ve 1974’ten bu yana çeşitli aralıklarla sürdürülen çalışmalarla bölgenin zengin tarihi gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı çalışmalarında bulunan tüm eserler Bafra Müzesi’nde sergileniyor.

5 BİN TEZGAH AĞIRLIĞI

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Samsun’un hala keşfedilmemiş bir kültürel miras hazinesi olduğunu vurguladı. Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, İkiztepe’de ilk yerleşim izlerinin M.Ö. 4500 yılına kadar uzandığını ifade etti. Beyazıt, “Bulunan 5 binin üzerinde tezgâh ağırlığı İkiztepe’nin önemli bir tekstil ve dokumacılık merkezi olduğunu gösteriyor. Mezarlarda bakır eşyalar da, İkiztepelilerin metali kullanmak konusunda usta olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

İkiztepe’de yürütülen çalışmalara destek olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını belirten Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi İşletme Müdürü Ali Yılmaz “Söz konusu desteği bir sponsorluktan öte, bu topraklara bir gönül borcu olarak değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

Sonraki Haber