Karakul emek, hareket ve rengi buluşturdu

Ressam Süleyman Karakul’un 59’uncu sergisi Ankara’da sanatseverlerle buluştu. ‘Emek, Hareket ve Renk’ sergisiyle ilgili konuşan Karakul; çalışan, üreten insanların merkezde yer aldığını söyledi

Köy yaşamını ve köye özgü üretim kültürünü, buğday başakları gibi sıcacık renklerle yaşatan ressam Süleyman Karakul'un 59’uncu kişisel sergisi Ankara’da sanatseverlerle buluştu. Karakul’un resimlerindeki kahramanları; tırpan sallayan delikanlı, koyunları sağan kadın, tarlada başakların arasında çocuğunu emziren ana ve "Köylü milletin efendisidir!" diyen Mustafa Kemal Atatürk...

‘İÇTENLİK VE GERÇEKLİĞİ YANSITIYOR’

Yurt içinde ve dışında birçok sergi düzenleyen usta ressam Süleyman Karakul'un “Emek, Hareket ve Renk” isimli sergisi Ankara Kalesi’nde yer alan Emin Antik Sanat Merkezi'nde açıldı. Açılışa Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, 21. Dönem Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Adnan Türkkan ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Aydınlık’a konuşan Karakul, serginin ismi hakkında şöyle konuştu:

“Resimlerimin ana teması esas olarak emek eksenli olduğu için emek başta geliyor. Durağan figürler yapmadığım için hareket de ikinci sırada geliyor. Daha çok çalışan, üreten insanlar ana merkezde yer alıyorlar. Üçüncüsü ise, bütün bu emeği ve hareketi konuya uygun renklerle anlatmaya çalışıyoruz. Örneğin, bir tarlada hasat zamanıysa sıcak renkler, dağ başında koyun sağanlar yer alıyorsa daha soğuk renkler. Özellikle emek, hareket ve renk, tüm resimlerimde içtenlik ve gerçekliği yansıtıyor. Serginin ismi de oradan geliyor.”

Sergideki yaklaşık 60 resmin 40’a yakınını bu yıl yaptığı söyleyen Karakul, sergideki eserlere dair; son dönem çalışmalarının daha fazla olduğunu, doğduğu Sivas Şarkışla yöresinde ‘perdek’ diye adlandırılan koyun sağan kadınlar gibi daha farklı konuları ön plana çıkarmaya çalıştığını, bunların yanında büyük boyutlu Atatürk konulu çalışmaların da öne çıktığını aktardı.

AYDINLIK GAZETESİNE ÖZEL TEŞEKKÜR

Çeşitli dönemlerin harmanlandığı yeni bir sergi oluştuğunu dile getiren Karakul, devamında, “Genelde sergilerimde resim sayısı 30’u geçmiyordu. Bu sanat merkezinin iki bölümden oluşan büyük bir alanı olduğu için sayıca fazla resmimi burada sergileme fırsatım oldu. Beni hiç yalnız bırakmayan Aydınlık gazetesine her zamanki duyarlılığı için çok teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Gezenlerin, başak tarlalarının ışıltısını ve Anadolu insanının aydınlığını iliklerine kadar hissettiği sergi, 5 Aralık'a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Sonraki Haber