Karaman da kenevir ekmek istiyor

Kuraklıkla boğuşan Karaman’da üreticiler alternatif ürün olarak kenevir ekimi yapmak istiyor. Bu konuda ekim bölgelerinde araştırma yapan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ürünün bölgeleri için uygun olduğunu söyledi

Obrukların şehir merkezine 500 metre yaklaştığı Karaman’da su kullanımını azaltmak ve tarım arazilerini koruyarak üreticiye yeni gelir kapısı ürün bulma arayışında olan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, deneme üretiminin yapıldığı Samsun’daki kenevir üretimi hakkında bilgi aldı.

Bayram yaptığı açıklamada, “Kenevir ekiminin hem toprağı hem de doğaya avantajı var. Bu ürünü şehrimize kazandırmaya çalışıyoruz.” dedi.

Hükümetin de desteklediği ve 100 yıl sonra ülkemizde ekimini canlandırmaya çalıştığı kenevir, kozmetikten sanayinin değişik alanlarına kadar birçok sektörde kullanılıyor. Bu amaçla Samsun’da deneme üretimi yapılmaya başlandı. Bu ay içinde hasat da başladı.

Kenevir üretiminin yapıldığı bölgeleri yakından takip ettiklerini belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kenevirin Karaman’da da ekilmesini istediklerini ve özellikle kuraklıkla mücadelede önemli bir ürün olduğunu belirterek görüşlerini şöyle özetledi:

“Kenevirin hem toprağa hem de doğaya katkısı var. İlimizde kenevir ekimi yapılması için ekim yapılan bölgeleri takip ederek özellikle Samsun ilimizde kenevir ile alakalı üretici ve hocalarımızla görüşmeler yaparak ekimden hasada, pazarlama, kullandığı su, sağladığı katma değer konusunda bilgi sahibi olmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz.

"İlimiz tarımına -özellikle münavebeli ekim için- ürün deseni olarak katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu yıl Konya’nın Çumra ilçesinde pilot bölgede 15 dekar alanda deneme ekimi yapıldı. Oraya giderek incelemelerde bulundum. 2025 yılında Konya'da 7 bölgede kooperatifler kurularak ekimi yapılacak.

"Ayrıca 21 ilimizde de ekim yapılıyor. Bu bölgeleri yakından takip ediyoruz. Amacımız bu ürünü iyi inceleyerek şehrimize uygun olup olmadığını baştan saptamaktır. Eğer bize uygunsa ekimi için de çaba harcayacağız.”

Mehmet Bayram

EKİM ALANLARI ARTIYOR

Mehmet Bayram, yakından incelediği Samsun’da üreticinin kenevirden iyi sonuç aldığını, bu nedenle ekim alanlarının da arttığını kaydederek izlenimlerini şöyle paylaştı: “Ekim alanı giderek artan kenevirin önemli üretim merkezlerinden biri olan Samsun'da hasat çalışmaları tamamlandı. Üreticiler az sulamaya karşın yüksek verim alındığını belirtiyorlar.

Kenevirin gübre ve sulama konusunda avantajlı bir ürün olduğunu, diğer ürünlere oranla daha az su ve gübre istediği bilgisini aldık.

Bölgede tarım yapan üreticilerimiz dane mısıra baktığımızda hem gübrede hem de sulamada kenevire göre çok dezavantajlı durumdalar. Sulama kısmına baktığımızda, dane mısırda 6-7 defa sulama gerekirken, kenevirde 2-3 sulama yetiyor.

Tabi ki bu değerlendirmeler iklim şartları Samsun'la Karaman'da farklı ama oranlamaya bakınca özellikle sulamada büyük avantaj sağlayan bir ürün deseni olduğu görülmektedir.

Üreticiler, kuraklığın diğer tarım ürünlerini olumsuz etkilerken keneviri etkilemediğini belirtiyorlar. Bu sene kurak olmasına rağmen özellikle saplık veriminin geçen senenin bir tık üzerinde olduğunu gördük. Saplıklarda 2 ya da 3 kez su verdikleri yerler olduğunu, dekar başına yaklaşık olarak bin 200 kilo sap ürünü aldıklarını belirttiler.

Bölgede üretim yapan çiftçilerimiz, kenevirin nemle bile uzayan bir bitki olduğunu, bu yıl verimde herhangi bir sorunun olmadığını vurguluyorlar. Çok arsız bir bitki, az nemle bile büyüyor; aspir gibi aynı, diyorlar. Dolayısıyla kenevir konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını genel anlamda iyi bir sezon geçirdiklerini kaydediyorlar.”

‘ORMANDAN FAZLA OKSİJEN ÜRETİYOR’

Kenevirin oksijen üretiminde de yüksek verim gösterdiğini belirten Bayram, “Uzmanlar bir dönüm kenevir, bir dönüm ormandan yüzde 25 daha fazla oksijen ürettiğini ve yaklaşık olarak iki kat selüloz tedariki sağladığını belirtiyorlar. Su ve ekolojik denge açısından kenevir ekimi önem arz ediyor. Karaman’a da bu ürünün ekimi için izin verilmesini istiyoruz.

"Kuşkusuz kenevir ekimi tek başına çiftçiyi ve tarımı kurtarmaz ancak sanayisini geliştirebilirsek su kullanımına, karbon yönetimine, üretici gelirine, katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Ürün çeşitliliği adına sürdürebilirlik ve katma değer açısından kenevir bitkisi bir alternatif olabilir. İlimize bunun kazandırılması için çalışmalarımız sürecek.” dedi.

GENİŞ KULLANIM ALANI VAR

Kenevir insanlık tarihi boyunca hammadde, sakinleştirici, sağlık alanı başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Oldukça lifli bir yapıya sahip olan kenevirden çuval, ağ, halat, kumaş gibi dokumacılık sektörüne ait ürünler yapılıyor.

Yaprakları ise tıp ve kozmetik alanda kullanılıyor. Bitkinin tohumları oldukça yağlı olduğu için yakıt, sabun, boya gibi ürünlerin yapımında da kullanılıyor.

Sonraki Haber