Karaman’a elma borsası kuruluyor

Türkiye'nin elma üretiminin önde gelen şehirlerinden biri olan Karaman’da Elma Borsası açılıyor. Proje ile üretici gelirlerinin artırılması amaçlanıyor. Açılacak tesiste ise günlük 170 tona yakın elmayı sınıflandırma, işleme ve pazara sunma imkânı oluşturulacak

Karaman’da yapımı süren Karaman Elma Borsası gün sayıyor. Türkiye’de ilk defa kurulacak olan Borsanın küçük ölçekli üreticiye fayda sağlaması bekleniyor. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Borsa hakkında Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Üreticilerimizin gayretle ve alın teri ile ürettiği elmaların değer kaybının büyük ölçüde önüne geçilecek, pazar fiyatlarının da iyileştirilmesi sağlanacaktır.” dedi.

ELMADA TÜRKİYE İKİNCİSİ

Karaman, Türkiye'nin elma üretiminin önde gelen şehirlerinden biri olarak biliniyor. İlde yaklaşık olarak 15 milyon elma ağacı bulunuyor. Yılda 550 bin ton elma üretimiyle Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca, Avrupa'nın en büyük tek parçalık elma bahçesi olan 6 bin dekarlık alana da sahip. Karaman genelinde ise yaklaşık olarak 215 bin dekarlık alanda elma üretimi yapılıyor. Elma, hasat mevsiminde istihdama önemli katkı sağlayarak 14 bin kişi bahçelere elma toplamaya gidiyor.

Karaman Elma Borsası binası, İkinci Organize Sitesi yolu üzerinde, Karaman merkeze yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Borsanın ve yan tesislerin bir yıl içinde hizmete girmesi bekleniyor.

‘YÜZDE 50 ÜRETİM ARTIŞI SAĞLANACAK’

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, projenin Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yüzde 75 hibe ile yapıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Proje ile ilimizdeki elma üreticilerinin gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamayı, elma üreticilerinin örgütlü yapısını güçlendirmeyi, ilimiz elma pazarlama stratejisini ve piyasasını bütüncül bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyoruz.

Projemiz ile ayrıca elma üreticilerimizin arasındaki güç birliği artacak ve ilimizde elma piyasasının bütüncül ve istikrarlı bir yapıya kavuşması sağlanacaktır. İlimiz elma üretiminde kısa vadede yüzde 10’luk, orta ve uzun vadede ise yüzde 50’lik artış bekliyoruz. Kurulacak olan Borsa ile üreticilerimizin gayretle ve alın teri ile ürettiği elmaların değer kaybının büyük ölçüde önüne geçilecek, pazar fiyatlarının da iyileştirilmesi sağlanacaktır.”

‘DEĞER KAYBI ÖNLENECEK’

Mehmet Bayram, Borsa tesisleri hakkında da şu bilgileri verdi:

“Projemiz ile 3000 m2 kapalı alana sahip Elma Sınıflandırma, Tasnifleme ve Paketleme Tesisi kurulacak, hasat sonrası toplanan elmalar, soğuk hava depolarına ulaştırılıncaya kadar soğuklama odalarında muhafaza edilecektir. Bu sayede üreticilerimizin gayretle ve alın teri ile ürettiği elmaların değer kaybının büyük ölçüde önüne geçilecek, pazar fiyatlarının da iyileştirilmesi sağlanacaktır.

Tesiste saatte 7 ton ve günlük 170 tona yakın elmayı sınıflandırma, işleme ve pazara sunma imkânı oluşturulacak ve sezona bağlı olarak birçok vatandaşımıza da istihdam olanağı sağlanacaktır.”

Sonraki Haber