Karanfilin faydaları nelerdir? Her gün bir bardak suya karanfil atıp içersek ne olur?

Hint tıbbında şifa için halen kullanılan en şifalı baharatlardan biri de karanfil dişidir. Doğal aroma verici olarak tatlılarda kullanılan bu bitki aslında birçok derde deva olabiliyor. Karanfilin faydaları nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Karanfil dişlerinin kullanımı çok eski dönemlere dayanır, özellikle Asya mutfağında sıkça kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle tatlı tariflerinde, hamur işlerinde, soslarda ve bazı et yemeklerinde lezzet artırıcı olarak aromasından faydalanabilmek için bu baharat yemeklerin içerisine konulur olarak kullanılmasını sağlar. Ayrıca, karanfil dişleri, çeşitli içeceklerde kullanılabilir. Bitkisel tıp uzmanları karanfilin diş ağrısı ve ağız sağlığı sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek analjezik ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu söylemektedir. Karanfil, günümüzde hala mutfaklarda kullanılan, antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir baharattır. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilebilen karanfil en çok Doğu
Afrika, Hindistan, Endonezya ve İspanya’da üretilmektedir.Karanfilin faydaları nelerdir? Bitkisel tıp uzmanlarının söylemleriyle karanfilin tüm faydaları haberimizin detaylarında...

KARANFİLİN FAYDALARI NELERDİR?

Karaciğeri Korur: Karanfil, organları serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur ve
bolca antioksidan içerir. Metabolizma, uzun vadede karaciğerdeki antioksidanları
azaltırken serbest radikal üretimini ve kandaki yağ oranını artırır.

Antimikrobiyal Etki: Karanfil,antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir ve bu nedenle ağız hijyeni ve sağlığı için yararlı olabilirler. Ağızda bakteri ve mikropları öldürmeye yardımcı olarak diş çürümelerini ve kötü ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilirler.

Sindirim Sağlığı: Karanfil, sindirim sistemi sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Karminatif özellikleri sayesinde şişkinliği azaltabilir ve gaz sorunlarını gidermeye yardımcı olabilirler. Ayrıca, mide bulantısı ve kusma gibi sorunları hafifletmek için kullanılabilirler. Ayrıca ülser ve gastrit oluşumunu önler. Sindirim sistemi ile ilgilihastalıklarda rahatlama sağlamak için 1-2 adet karanfili kavurup toz haline
getirin ve balla karıştırarak bir-iki kaşık yiyin.

Ağrı Kesici: Karanfil ağrı kesici özelliklere sahip olan eugenol adlı bir bileşen içerir. Bu nedenle, diş ağrısı, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi çeşitli ağrıları hafifletebilirler. Ağızda biraz karanfil çiğnemek veya karanfil yağı uygulamak, diş ağrısı veya dişeti iltihabı gibi sorunları geçici olarak hafifletebilir.

Solunum Yolu Sorunları: Karanfil,soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletebilir. Özellikle karanfil yağı, bu tür sorunları tedavi etmek için kullanılır.

Antioksidan Etki: Karanfil dişleri, vücuda antioksidanlar sağlayarak serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilirler. Bu, hücresel hasarı azaltmaya ve kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Karanfil, Hint tıbbı Ayurveda’da bağışıklık sistemini geliştirip koruyan bitkilerarasında sayılır. Beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bağışıklık sistemini iyileştirenbileşikler içerir.Günde bir diş kurutulmuş karanfil çiğnemek, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kemikleri Güçlendirir ve Korur: Karanfillerin içeriğindeki bileşikler kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, ayrıca osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında fayda sağlar.

KARANFİL YAĞI NEYE İYİ GELİR?

Ağız ve diş eti sağlığını korur diş ağrılarını giderir.

Ağız kokusunu önler,ağız ülserine iyi gelir.

Bademcik iltihabı, larencik, reflü gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda etkilidir.

Kulak ve boğaz ağrısı, romatizmal ağrılarda etkilidir.

Böcek sokmalarına ve ısırıklarına karşı etkilidir.

Bağırsak parazitlerini düşürür.

Sonraki Haber