Karbondan kaçış için yoğun çalışma başlattı

Çimentoda dönüşüm başladı. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve karbon vergisi kapsamında enerji yoğun sektörlerin başında gelen çimentoda Türk firmaları uyum sağlamak için yeşil yatırımları devreye alıyorlar.

Bunlardan biri de dünyanın en büyük çimento üreticilerinden HeidelbergCement Mediterranean Basin Holdings, SL. ile Hacı Ömer Sabancı Holding'in ortaklığında bulunan ve yüzde 20.57'si de halka açık olan Akçansa. Çalışmaları yerinde görmek üzere Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırık'ın davetlisi olarak şirketin Çanakkale'deki üretim tesislerini ziyaret ettik. Kanadırık buradaki sohbetimizde yapılan çalışmalara değinerek, “Karbondan ne kadar muaf oluruz diye çalışıyoruz. Hala enerji maliyetlerini yönetmeye çalışıyoruz. Toplamda sektörün marjları düşüyor. 52 yılın küresel krizini yaşayan dünyada herkes istediğine istediği an istediği ürüne ulaşabilecek mi sorusu var.” mesajlarını verdi.

YAPAY ZEKA İLE ÇİMENTO ÜRETİMİ

Kendilerine 2030 için bir rota çizdiklerini anlatan Kanadıkırık, Çanakkale fabrikasındaki döner fırınlarda ve değirmenlerde yapay zeka ve bulanık mantık algoritmaları destekli, sensör verileri üzerinden insandan bağımsız yapılan operasyonlar ile çimento üretimi otonom olarak yapmaya başladıklarını söyledi. Söz konusu Expert Sistem projesi ile ilk aşamada ürün kalitesinde iyileşme, yüzde 3 kapasite artışı, değişken giderlerde yüzde 1.2 düşüş ve elektrik tüketiminde yüzde 1.1 azalma sağlandıkları bilgisini veren Kanadıkırık, Akçansa’nın bu alandaki yatırım ve çalışmaları 3 fabrikasını da kapsayacak şekilde genişletildiğini anlattı.

M. Zeki Kanadıkırık

ALTERNATİF YAKIT HEDEFİ YÜZDE 35

Çanakkale Fabrikası’nda alternatif yakıt besleme sistemi projesi ve 1. hattaki siklon modifikasyon projesini devreye aldıklarını ve fırın prosesinde iyileştirmeler yaparak ısı ve elektrik enerjisi harcamalarını düşürdüklerini de sözlerine ekleyen Kanadırık, krinliker kullanım oranını azalttıklarını, hem yenilenebilir kaynaklardan hem de fırın sıcaklıklarından kendi enerjilerini ürettiklerini bu sayede de 28.100 ton/yıl CO2 emisyonunu azalttıklarını ifade etti. Kanadıkırık, “2021 yılında toplam 583 bin ton atığı klinker ve çimento üretiminde alternatif kaynak olarak kullandık. Çanakkale fabrikası olarak kullanmış olduğumuz elektriğin yüzde 20-22’sini kendimiz üretmekteyiz. Sürdürülebilirlik 2030 hedeflerimizde alternatif yakıt kullanımında yüzde 35, alternatif ham madde kullanımında yüzde 15 hedefimiz bulunuyor.” dedi.

ÇANAKKALE'YE SENSÖRLÜ BETON

Aynı zamanda 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hazır beton tedarikçisi olan Akçansa’nın özel olarak geliştirdiği ve dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü özelliğine sahip bu projede kullandığı 1803 tanımlı betonun en az 100 yıl bakım gerektirmeyecek şekilde üretiğini anlatan Kanadıkırık, “Smart Beton ürünü ile betona yerleştirdimiz akıllı sensörler aracılığıyla inşaat aşamasında beton dayanımını anlık takip ettik.” bilgisini verdi.  

Sonraki Haber