Karının yüzde 91'i kadar yatırım yaptı

Türk Telekom yılın ilk dokuz ayında 4.7 milyar TL net kâr yazdı. Aynı dönemde 4.3 milyar TL'lik yatırım yaptı. Telekom CEO'su Önal, 5G'de yerlileştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi

Türk Telekom, 2021’in üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını Ankara'da düzenlediği toplantıda açıkladı. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal'ın verdiği bilgilere göre, şirket yılın ilk 9 ayında 24.4 milyar TL gelir elde etti. Türk Telekom’un, net kârı 4.7 milyar TL’ye çıktı. Şirketin yatırım harcamaları da ilk 9 ayda 4.3 milyar TL’ye yükseldi. Toplantıda döviz kurlarındaki artışa işaret ederek yatırım harcamalarındaki yükselişin ne kadarının kur artışı kaynaklı olduğunu sorduğumuzda Türk Telekom CEO'su Önal, asıl motivasyonlarının gelir arttıkça yatırımları artırmak olduğunu söyledi. Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç da, bir miktar kur etkisinin olduğu ancak artışın bundan ziyade hedefler ile ilgili olduğunu belirterek, “Yapacağımız yeni fiber sayısı, bakırdan fiberde döndürülecek sayı, mobildeki artışa kaynaklı yatırımlar ağırlıklı. Kur etkisi çok az” dedi.

ABONELERİN YÜZDE 37'Sİ FİBER

Yılın ilk dokuz ayında yıl başında koyduğu hedefleri aşan Türk Telekom'un 2021 öngörüsünü yıl içerisinde üçüncü kez yukarı yönlü revize ettiğini kaydeden Ümit Önal, bu kapsamda, faaliyet gelirlerindeki yıllık artışın yüzde 18’e, FAVÖK’ün 16.2 milyar TL’ye, yatırım harcamalarının da 8.7 milyar TL’ye ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı. Önal şu bilgileri verdi: “Üçüncü çeyrek itibarıyla 353 bin kilometre uzunluğa ulaşan Türkiye’nin dört bir yanındaki fiber ağımız, geleceğin teknolojileri için güçlü bir kaldıraç niteliği taşıyor. 2019’da abone portföyümüzün yüzde 37’sini oluşturan toplam fiber abone sayımız üçüncü çeyrekte 8.8 milyona yükselerek abone portföyümüzün yüzde 62’sini aştı. Gelişen teknolojimiz ve erişimimiz, Türkiye için 5G’ye avantajlı bir geçişin yolunu açacak.”

SİLİKON VADİSİ'NDEN 5G İHRACATI

“Ülkemiz için dijital dönüşümü tamamlamaya ve 5G yolculuğunda Türkiye’yi öncü yapmaya kararlıyız” diyen Önal, kısa süre önce Silikon Vadisi’nde dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve en büyük küresel girişim ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile iki önemli iş birliğine imza attıklarını hatırlattı. Türk Telekom CEO'su Önal, “Sadece Türkiye’de 5G’ye geçişe öncülük etmekle kalmıyor, aynı zamanda hızla dönüşen bir dünyada yeni nesil teknolojilerin standartlarını belirleyen küresel oyuncular arasında yerimizi de alıyoruz. Ar-Ge şirketimiz Argela ve onun ABD’deki inovasyon kolu Netsia aracılığıyla 5G, şebeke dilimleme, fiber optik ağlar, blockchain, veri analizi ve radyo erişim şebekesini kapsayan çeşitli alanlarda geliştirdiğimiz toplam 56 patentimiz ile tüm dünyaya 5G çözümleri sunuyoruz” bilgisini verdi. Silikon Vadisi'nden dünyaya teknoloji ihraç ettiklerini anlatan Önal, “5G'nin yol haritasının çizilmesinde aktif roller alıyoruz. 56 patentimiz var aktif olarak kullanılan. 5G çözümleri için dünyanın dikkatine sunduk.

Patentlerin 25'ini sürekli gelir sağlayacak şekilde Juniper'a devrettik. Dünyanın önde gelen operatörlerinden ilgi görmeye başladık” diye konuştu.

5G'DE YERLİLİK ORANI ARTIRILACAK

Toplantıda 5G'ye geçiş konusunda sorulan bir soruyu cevaplandıran Yusuf Kıraç ise, Çinli şirketler hazır olduğu için batı ülkeleri tarafından engeller çıkarıldığını ifade etti. Konunun ulusal güvenlik meselesi olarak görüldüğünü belirten Kıraç, “Doğulu ve batılı hizmet sağlayıcıların yanında yerli 5G ürünlerimiz olmalı. Yüzde 100 olmasa da ne kadar yerlileştirebiliriz? Rusya ilk defa yerli üretmeden 5G'ye geçmeyeceğim diyor. Biz de mümkün olduğu kadar yerli olarak buna geçelim.

Türkiye'deki 5G'yi destekleyen telefonların oranı yüzde 2. Bu 5G cihaz furyasına hazır mıyız? Bunun getireceği bir maliyet var. Ülke hazır, fiberde 5G'de hazırız, baz istasyonlarının yüzde 40'ı fiber. Eğer paramız varsa ithalat yapacaksak hemen yarın sabah geçer ama yerli ürünlerimiz var çalışıyoruz. 5G'nin üstünlüğü baz istasyonlarından gelecek” ifadelerini kullandı. Ümit Önal'da 5G'ye geçişle ilgili, daha endüstriden başlayan ve test amaçlı 5G kullanımı ile bu ile girileceğini aktardı.

İMTİYAZ HAKKI VE VARLIK FONU

Türk Telekom'un sabit alt yapı imtiyazı 2026'da sonlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçen gün yaptığı açıklamada imtiya süresinin uzatımının şu anda gündemde olmadığını belirtti. Bu konu Türk Telekom CEO'su Önal'a sorulduğunda şunları söyledi: “Bakan beyin konuşmasından şunu anladım; bugün itibarıyla imtiyazı uzatmak gibi bir niyetimiz yok. Ama bu uzamayacak da uzayacak da diyemeyiz. Bunu anlıyorum.” Önal'a Türk Telekom'un hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na devrine ilişkin çıkan haberleri sorduğumuzda ise, “Bankaların oluşturduğu konsorsiyum 2018'den beri varlığını gösteriyor. Kamuyu temsil eden hissedar yapımız ve bankalar uyum içerisinde. Varlık Fonu hissedarlık meselesi, yönetim kurulu düzeyinde konuşulmadı. Daha üst tarafta bankaların oluşturduğu bir yapı var. Bizler de sizler gibi haberlerden haberdar olduk. Bugünkü yönetim kurulunda da konusu olmadı” bilgisini verdi.

SİBER SAVUNMADA YERLİLİK YÜZDE 40'I AŞTI

Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Ankara'daki genel merkezi ziyaretimizde şu bilgileri verdi: “Siber güvenlik salgın ile daha da öne çıktı. Fidye saldırıları o kadar arttı ki Almanya'daki bir araştırmaya göre on şirketten dokuzu saldırıya uğradı. Tamamen alt yapıyı çökertecek saldırılar var, verileri ele geçirerek fidye istemek gibi. Alt yapıyı ayakta tutmak için hem yurt dışı hem yurt içi korumalarımız var. Siber istihbarat hizmeti de veriyor. Zafiyet testleri yapıyoruz ve buna göre hizmet veriyoruz. İki bin kurumsal müşteriye hizmet sağlıyoruz. Web sayfalarını çökertme saldırıları olmaya başladı. Siber güvenlikte çok iddialı, kamil olduk demiyoruz çünkü karşımızdakiler bizden bir adım önde. İHA ve SİHA'lara internetle iletişim sağlanıyor. Bu anlamda yerlilik çok önemli. Yüzde 28'di yerlilik yüzde 41'lere çıktık. Yazılım artı donanım. Ama ağırlıklı olarak yazılım. Çünkü katma değerli olan o kısım. Eskiden dış ülkeden teklif geldi mi yazılımcı gitmiyordu. Çünkü alacağı para ile ailesini geçindirmek zor olabiliyordu. Şimdi yabancı şirketler 'otur Ankara'da al dövizle maaşını' diyor. O yüzden çalışanı tutamayabiliyoruz.”

Sonraki Haber