Karlov suikastının üzerinden 7 yıl geçti

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesinin üzerinden 7 yıl geçti. Suikastın ardından cinayeti FETÖ'nün işlediği yargı kararıyla da tespit edildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin hedef alındığını saptadı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016 tarihinde, Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde katıldığı bir sergide yaptığı konuşma sırasında, Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Silahlı saldırı sonrasında saldırgan Altıntaş, yapılan operasyonda etkisiz hale getirildi. Karlov suikastına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma 2018 yılı Kasım ayında tamamlandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada 9 Mart 2021'de karar çıktı. Davada, suikastı gerçekleştiren Mevlüt Mert Altıntaş’ın “Örgüt abisi” olduğu belirtilen sanık Şahin Söğüt ile suikast talimatını Altıntaş’a ilettiği belirtilen sanık Salih Yılmaz ve Ahmet Kılınçarslan, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile Karlov’u “Terör amaçlı kasten öldürme” suçundan 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, FETÖ’nün mahrem istihbarat yapılanmasında görevli olduğu belirtilen sanık Hüseyin Kötüce ile eski istihbaratçı Vehbi Kürşad Akalın’a “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Karlov’u “Terör amaçlı kasten öldürmeye yardım” suçundan da 15’er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Hasan Tunç, Sercan Başer, Ufuk Gül’ü “FETÖ üyeliği” suçundan 7 yıl 6’şar ay, Ayşe Söğüt ve Kaan Bülbül’ü aynı suçtan 9’ar yıl, Hayreddin Aydınbaş ve Ramazan Yücel’i ise 10 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırdı. Karlov’un öldürüldüğü serginin organizatörü sanık Mustafa Timur Özkan ise “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. Sanıklar Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Abdulsamet Kekeç, Sefa Kurnaz ve Bilal Dereli üzerine atılı suçlardan beraat etti. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve Emrullah Uslu’nun da arasında bulunduğu firari sanıkların dosyası ayrıldı.

GEREKÇELİ KARARI İLK AYDINLIK AÇIKLADI

Yerel mahkeme kararının gerekçesini ilk olarak Aydınlık duyurmuştu. FETÖ mensubu Mevlüt Mert Altıntaş tarafından gerçekleştirilen saldırıyla Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinin bozulmasının amaçlandığı ancak tek hedefin bu olmadığı bildirilen gerekçede, saldırının örgütteki çözülmeyi engelleme ve darbe girişimine zemin hazırlama amacını da taşıdığı, amacın Anayasal düzeni ne şekilde olursa olsun ortadan kaldırmak olduğu kaydedilmişti. Kararda,17-25 Aralık 2013 tarihi sonrasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in örgüt üyelerine tespit edilmemek amacıyla diğer dini grupların içerisine dağılınması yönündeki örgüt silsilesi içerisinde örgüt mensuplarına talimat iletildiği bildirilmişti.

'KRİPTO ÖRGÜT MENSUBU'

Gerekçeli kararda şöyle denilmişti:

“İletilen talimat doğrultusunda ve ayrıca FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün ‘Renklendirme’ isimli çalışması adı altında terörist Mevlüt Mert Altıntaş’ın, arkadaşı sanık Sercan Başar ile birlikte Ankara’da bulunan çeşitli dini grupların içerisine girdiği, bu şekilde tespit edilmemeye, yakalanmamaya çalıştığı, Sosyal Doku Vakfı içerisinde saklandığı, bu vakıf içerisinde bulunduğu süre içerisinde dikkat çekmeden ve fark edilmeden FETÖ/PDY'ye bilgi aktarımında bulunduğu ve FETÖ/PDY tarafından özel olarak seçilerek eğitilen, kripto tabir edilen, örgüt mensuplarından biri olduğu..."

Sonraki Haber