Karnabaharın yapraklarını hep çöpe atıyorduk! Meğer faydaları say say bitmiyormuş...

Kış aylarının en çok tüketilen sebzelerinden olan karnabahar, çok faydalı bir besindir. Ancak karnabahar yaprakları, karnabaharın kendisinden bile daha faydalı. Bu zamana kadar hep çöpe attığımız karnabahar yapraklarının faydaları meğer saymakla bitmiyormuş...

Kış sebzelerinin gözdelerinden olan karnabaharı farklı tariflerde sık sık tüketiriz. Ancak, karnabaharın sapını ve yapraklarını, faydaları olduğunu fark etmeden sık sık atıyoruz. Oysa ki faydalarının farkında olmadan çöpe attığımız karnabahar yaprakları, karnabaharın kendisinden bile daha fazla vitamin ve mineral içeriyor. İşte detaylar...

KARNABAHAR YAPRAKLARININ FAYDALARI

1. Karnabahar yaprakları yüksek protein içerir

Karnabahar yaprakları, çocukların büyümesi ve gelişmesi için önemli olan protein ve mineraller bakımından zengindir. Boy, kilo ve hemoglobin gelişimine yardımcı olur.

2. Lif içerir

Karnabahar yaprakları lif açısından da zengindirler, bu da onları kilo vermek isteyenler için uygun hale getirir. Salata, güveç, çorba ve hatta soslu atıştırmalıklara eklenerek tüketilebilir.

3. A vitamini içerir

Araştırmalara göre karnabahar yaprakları, göz sağlığını korumak ve gece körlüğünü önlemek için faydalı olan serum retinol seviyelerini etkili bir şekilde yükselten A vitamini açısından da zengindir.

4. Antioksidan açısından zengindir

Karnabahar yaprakları, serbest radikal hasarından ve oksidatif stresten koruyan ve kronik hastalık riskini azaltan antioksidanları yüksek miktarda içerirler.

KARNABAHAR YAPRAKLARI NASIL TÜKETİLİR?

Karnabahar yapraklarının lekesiz, yeşil, parlak ve yumuşak olanlarını seçin. Soluk renkli veya beyazımsı sarı yapraklar yeşil olanlar kadar iştah açıcı olmayabilir. Yaprakları kullanmadan önce iyice yıkayın. Karnabahar yaprakları gevrektir ve hafif bir tada sahiptir. Bu nedenle birçok tarifte kolaylıkla kullanılabilir. Karnabahar yapraklarının kalsiyum ve demir içeriği pişirildiğinde kaybolmadığından, çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir.

Sonraki Haber